Nettavisen: – Nordmenn må venne seg til at reiselivet vi nøt fram til 2019, tilhører fortiden og ikke kommer tilbake. Forsinkelser, kanselleringer og usikkerhet er den nye normalen.
Det sier reiseekspert Odd Roar Lange, også kjent som The Travel Inspector. I blogginnlegget «Derfor blir det en ny reisekaos-sommer» skriver han at alle passasjerer bør være beredt til å «redde seg selv» om avgangen deres kanselleres, eller om de plutselig blir sittende fast på grunn av streik.
– Det er mange skjær i sjøen fremover, fra redusert kapasitet og mangel på fly blant selskapene til potensielle streiker over store deler av kontinentet. Da gjelder det å være godt forberedt. De neste månedene blir det veldig viktig å følge med på hva som skjer om du skal ut å fly, sier han til NTB.
Kan bli bråk
For mange av oss sitter fjorårets sommer friskt i minnet, med kilometerlange køer på flyplassene, usortert bagasje stablet i høye hauger og talløse kanselleringer over hele Europa. Likevel mener Lange at nordmenn flest er dårlig forberedt hvis noe lignende skjer igjen.
– Vi nordmenn liker å tro at vi er reisevante, men de fleste av oss bestiller sommerferien i løpet av romjula og tenker sjelden mer over det før vi skal reise. Men hva gjør du egentlig om flyet ikke går? Hvilke rettigheter har du? Hva dekkes av forsikringen, hva dekkes av reisearrangøren, og hva må du dekke selv? Dette er spørsmål verdt å stille seg i god tid før avgang, sier Lange.
Særlig ser han på streikefaren i Europa som en trussel mot ferieidyllen.
– Vi ser streiker eller trusler om streiker nesten hver uke nå. Mye av bakkepersonalet på de store flyplassene rundt om i Europa er misfornøyde og krever så mye som 12–15 prosent lønnsøkning. Sånt blir det bråk av, sier han.
Billigst er ikke alltid best
Den svake kronekursen er en annen grunn til at mange er bekymret for sommerferien i disse tider. Kanskje du akkurat nå googler billigst mulig flybillett og overnatting eller ser til lavprisland som Tyrkia, Polen eller Albania som alternativer til Hellas og Spania?
Billigst er derimot ikke alltid best, understreker reiseeksperten, selv ikke når kronen er på sitt laveste.
– Billigst er som regel et annet ord for «ikke refunderbart» og byr derfor på trøbbel i usikre reisetider. Hvis flyet ditt blir kansellert eller utsatt i to dager, er det for eksempel veldig surt å ha betalt for et hotell du ikke får tilbake pengene for, sier han.
Så hva foreslår reiseinspektøren?
– Hvis du ikke allerede har booket turen, vil jeg anbefale norgesferie i år også. Heldigvis er ikke det en straff. Det er uendelig mye fint å oppleve i eget land. Men med den dårlige kronekursen bør man være forberedt på å dele herligheten med langt flere internasjonale turister enn vi er vant til. Når danskene får 150 norske kroner for 100 danske, er det klart at de ser nordover når de planlegger ferien sin, sier han.
Krigen skaper usikkerhet
Hans Jørgen Elnæs er daglig leder, flyanalytiker og rådgiver i Winair. Han forstår Langes bekymringer for den kommende feriesesongen. Likevel er han ikke fullt så pessimistisk.
– Får vi en normal reisesommer?
– Nei. Men den blir betydelig bedre enn i fjor, spår han.
Blant sommerens usikkerhetsmomenter fremhever Elnæs særlig krigen i Ukraina og effekten den kan ha på europeisk flytrafikk.
– Ingen kan fly i eller i nærheten av ukrainsk luftrom, noe som betyr at mange fly må omdirigeres. Dermed blir det økt press på hele flykontroll-situasjonen rundt om på kontinentet. Dette er ikke sikkerhetsmessig skummelt, men i høysesongen kan det bli mer enn systemet kan takle, og i verste fall kan det føre til forsinkelser og kanselleringer, sier Elnæs.
Også potensielle streiker på bakken kan stikke kjepper i hjulene for flytrafikken.
– Skal du for eksempel til Malaga eller Alicante, flyr du gjennom fransk luftrom, der det er veldig mye uro blant bakkepersonalet og flygelederne om dagen. Blir det problemer der, kan det bli vanskelig å fly til og fra Spania, Portugal og Frankrike. Flyselskapene planlegger i disse dager nøye for å unngå slike situasjoner, men det er verdt å ha i mente, sier han.
Unngå mellomlandinger
Mye av flyplasskaoset i 2022 handlet om mangel på personale i kjølvannet av covid-19. Da gjenåpningen av Europa var et faktum, og alle skulle feriere på samme tid, oppsto et gedigent kapasitetsproblem – selv på kontinentets største og travleste flyplasser.
– Ett år senere er kapasiteten til å håndtere passasjerstrømmen betydelig bedre. Streikefaren er derimot en utfordring som må tas på alvor. Derfor er mitt beste råd for sommeren å fly direkte dit du skal, om det lar seg gjøre. Ser man at det også blir store utfordringer med bagasje, er det greit å være forberedt på å reise bare med det du får plass til i hattehyllen, sier Elnæs.
Mye folk overalt
Den økonomiske situasjonen kommer også til å sette sitt preg på feriesesongen, men kanskje ikke på måten mange forventer, ifølge Elnæs.
– Vi ser at den norske kronen er sterkt svekket mot euro og dollar, men det virker ikke som om dette per i dag har hatt noen stor effekt på reiseplanene våre. Faktisk kommer det rapporter fra turoperatørene om at de ikke har sett maken til etterspørsel. I motsatt retning kommer vi til å oppleve at veldig mange rundt om i verden ønsker å komme til Norge, sier Elnæs.
Økningen av turister gir kroner i kassa for norske reiselivsaktører. Men for resten av oss – enten du planlegger sommerferie innenfor eller utenfor landegrensene – kan den økte trafikken bety dyrere billetter.
– Danskene, svenskene og tyskerne som flyr til Norge, gjør det også med Norwegian og SAS. Man får dermed økt konkurranse om plassene om bord, og til forskjell fra tidligere år har flyselskapene begrenset kapasitet til å sette opp ekstra avganger. Uansett tror jeg at vi har en knallsommer foran oss. Men det blir uten tvil mye folk overalt, avslutter Elnæs.