Rekordmange aviser skriver om skatt. Det er positivt og viktig

Sjefredaktør Christian Senning Andersen i Fremover.

Sjefredaktør Christian Senning Andersen i Fremover. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Offentliggjøring av skattelistene er noe vi har gjort i Norge siden 1800-tallet. Å blottlegge egen inntekt, formue og skatt kan selvsagt oppleves ubehagelig, men det er en trygghet for samfunnet vårt at det er en åpenhet rundt hva hver enkelt av oss bidrar med til fellesskapet.

I mange år har det vært kontroversielt at mediene skriver saker om skattytere og offentliggjør topplister med hvem som tjener mest, har høyest formue og betaler mest i skatt. Fordi mediene gjorde skattelistene til underholdning i økende grad fram til 2011, ble det med rette lagt restriksjoner på hvordan skattelistene skal presenteres. Det er for eksempel et tak på hvor mange som kan være nevnt i en slik liste, det er ikke tillatt å lage roboter som gjør om skatten din til antall centimeter vei, og privatpersoner kan ikke fritt søke på navn i skattelistene. Slik det har vært siden 2011. Nå er det opp til avisene å lage lister over dem som tjener mest, bidrar mest og har størst formue i sitt dekningsområdet. Og det er også helt greit.

I år har 148 norske avisredaksjoner søkt om og fått tilgang til skattetallene. Det er ifølge NRK ny rekord. Det er positivt og viktig at enda flere aviser bruker tid og ressurser på å gjennomgå skattetallene på jakt etter skjevheter eller urettferdighet, men også for å fortelle hvem som har mest midler og dermed også makt i lokalsamfunnet.

De siste par årene er det blitt mindre kontroversielt blant leserne at avisene skriver om skattetallene. Mens mediene tidligere er blitt beskyldt for å snoke og å løfte dyner, er det tilsynelatende blitt mer akseptert at mediene publiserer listene og skriver om tallene. Verdien av å se hvor mye av våre felles midler går til å lønne offentlig ansatte, eller om politikerne som skal styre nye Narvik kommune faktisk representerer et tverrsnitt av befolkningen, er stor.

Verdien av åpenhet rundt skattelistene er også stor. Vissheten om at det er gjennomsiktighet i samfunnet virker preventivt og oppdragende. Åpenhet er generelt en viktig verdi for Fremover, og spesielt viktig når det kommer til offentlighet rundt forhold som kan påvirke det samfunnet du og jeg bor og lever i. Derfor publiserer Fremover skattelistene og derfor lager vi journalistikk på tallene. I år også.

Christian S. Andersens skattetall for 2018:

Formue: 0,-

Inntekt: 844.498,-

Skatt: 339.234,-

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken