Rødt Nordland støtter heismontørenes kamp mot fagforeningsknusing i Schindler

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Heismontørenes fagforening kjemper akkurat nå det de kaller «sin viktigste kamp».

Forholdet mellom ledelsen i Schindler og de ansattes klubb har vært preget av en rekke konflikter det siste halvåret. Da ledelsen fikk installert et system som montørene mener påfører kundene dobbeltfakturering, nektet montørene å ta dette i bruk fordi de mener dette vil gå ut over deres tillitsforhold til kundene. Bedriften svarte med å nekte montørene lønn om de ikke tok systemet i bruk. Da tvisten havnet i arbeidsretten 3. juli ble både bedriften og fagforeninga dømt for brudd på fredsplikten. Det kunne endt der, men Schindler valgte å ta det videre og bare to timer etter domsavsigelse ble montørklubbens tillitsvalgte kalt inn til Schindler og truet med at det kunne bli konsekvenser for deres arbeidsforhold.

Fredag 20. november ble Alexander Jordnes, hovedtillitsvalgt i Schindler avskjediget med øyeblikkelig virkning etter å ha skrevet og sagt hva han mente om konflikten med bedriften som har pågått siden i vår. Jordnes er den andre tillitsvalgte som blir vist døra på kort tid. Også klubblederen for mellomlederne, Rodi Rabben, har fått oppsigelse fra sin stilling. Nestleder Rune Larsen fikk samtidig en skriftlig advarsel. Mandag 23. november la heismontører over hele landet ned verktøyet sitt i protest mot avskjedigelsen av tillitsvalgte Jordnes.

Schindlers håndtering av saken med å sparke hovedtillitsvalgt er et tydelig eksempel på fagforeningsknusing og har ført til en eskalering av konflikten. Tillitsvalgte har et særskilt oppsigelsesvern, nettopp for å beskytte dem mot hevnaksjoner fra arbeidsgiver.

Rødt støtter heismontørenes reaksjon på fagforeningsknusing og krever at avskjeden av Alexander Jordnes oppheves øyeblikkelig. Det gjør dette til en grunnleggende prinsippsak for fagbevegelsen. Heismontørene har vært tydelig hele veien «Et angrep på en tillitsvalgt er et angrep på alle».

De siste årene har NHO vært på offensiven i arbeidskonflikter og de hadde en viktig rolle i å angripe havnearbeidernes rettigheter. Nå har NHOs styre vedtatt å åpne konfliktfondet for bedriften. Rødt Nordland har derfor valgt å støtte Heismontørenes kampfond med kr 5000,- og oppfordrer alle politiske partier og organisasjoner på venstresiden å bidra økonomisk for å sikre at de ansatte seirer i denne viktige arbeiderkampen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken