Politiet i Finnmark pågrep tirsdag en russer som var på vei ut av landet med to droner. Store mengder film er beslaglagt, melder NRK.

Politiet har bedt om to ukers varetektsfengsling for russeren, som skal ha filmet med drone i Norge.

– Han ble stoppet på Storskog 11. oktober på vei ut av Norge. Det var en vanlig kontroll av tollvesenet og politiet der man oppdaget droner i bagasjen hans, sier politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør i Finnmark politidistrikt til NRK.

Foreløpig er mannen siktet for brudd på sanksjonsloven og sanksjonsforskriften, som trådte i kraft etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. Den aktuelle paragrafen sier ifølge NRK at russiske selskaper eller borgere ikke har lov til å fly i Norge.

Siktelsen mot mannen kan bli utvidet, og PST vil i så fall ta over etterforskningen.

I tillegg til dronene hadde mannen også med seg flere elektroniske lagringsenheter. Indbjør sier politiet skal gå igjennom beslaget for å se på omfanget av og innholdet i dronefilmene som eventuelt er gjort i Norge.

Russeren som ble pågrepet på Storskog denne uka, innrømmer å ha fløyet med drone i Norge. Det bekrefter forsvareren hans overfor Dagbladet.

– Han erkjenner de faktiske forhold, sier advokat Jens Bernhard Herstad til avisa.

Mannen ble pågrepet på grenseovergangen lengst øst i Finnmark tirsdag, og han ble framstilt for varetektsfengsling torsdag. Politiet ba om to ukers fengsling, mens mannen selv begjærte seg løslatt, opplyser Herstad.

Kjennelsen fra Indre og østre Finnmark tingrett er ventet torsdag kveld eller fredag.