Nettavisen: Det sa den britiske statsministeren Boris Johnson i møte med Tysklands rikskanlser Olaf Scholz under en sikkkerhetskonferanse i München lørdag 19.februar.

– Alle tegn tyder på at planen til en viss grad allerede har begynt, sier den britiske statsministeren.

Mange liv vil gå tapt

Det er i et intervju med BBC uttaler Storbritannias statsminister Boris Johnson at det er beviser på at Russland planlegger den største krigen siden andre verdenskrig.

Ifølge Jonson tyder etterretning på at Russland vil begynne en invasjon av Ukraina ved å omringe hovedstaden Kiev.

– Folk er nødt til å forstå hvor mange menneskeliv som vil gå tapt om det skjer, sier han til kanalen.

Bekymret forsvarsminister

Hjemme i Norge ser myndighetene alvorlig på situasjonen. Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) forteller at situasjonen er alvorlig, men han er ikke enig i Boris Johnsons oppfatning om at Vladimir Putin og Russland planlegger den største krigen siden andre verdenskrig.

– Det kan vi ikke si enda, men det er klart at grensen mellom krig og fred kan være vanskelig, sier han til NRK.

Forsvarsministeren understeker samtidig at det er stor grunn til å være bekymret.

– Det er helt opplagt at dersom Russland skulle finne på å gå til invasjon av Ukraina, så har det store konsekvenser for hele Europa, sier Enoksen til statskanalen.

Ser ingen økt aktivitet i nord

Det ser imidlertid ikke ut til å være noen større militær trussel for Norge foreløpig.

– Vi ser ingen økt aktivitet i nord, påpeker forsvarsministeren.

Les også: Huitfeldt om Ukraina-situasjonen: – Nå ligger ballen hos Russland

Russland foretar i øyeblikket en stor militærøvelse i Barentshavet utenfor Finnmark, men Enoksen legger ikke for mye i selve øvelsen.

– Jeg vil understreke at Russland gjennomfører denne øvelsen nesten hvert år, men vanligvis på høsten. Det at de har flyttet den, samtidig som man har denne enorme opptrappingen mot Ukraina, demonstrerer først og fremst en enorm militær makt, forteller han.

Søndag har det blitt meldt om eksplosjoner i utbryterrepublikken Donetsk, ifølge NRK.

Møtte Ukrainas utenriksminister

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har møtt sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba på sikkerhetskonferansen i München.

– Norge støtter konsekvent Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Russland er ansvarlige for økt aggresjon i Donbas og sitter på nøkkelen til et fredelig utfall i denne konflikten, skriver Huitfeldt på Twitter.

Les også: Støre frykter det er for sent med diplomati i Ukraina

Både utenriksministeren og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) deltar på sikkerhetskonferansen. Også forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) skulle være med, men ble hjemme på grunn av situasjonen.

Åpen for dialog

I en telefonsamtale med Frankrikes president Emmanuel Macron lørdag, uttalte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj at Ukraina er åpen for å snakke med Russland.

Zelenskyj fortalte Macron at han ikke ville reagere på provokasjonene fra prorussiske separatister, ifølge en uttalelse fra Elysee-palasset.

«Informerte om forverringen i frontlinjen, våre tap, beskytningen av (ukrainske) politikere og internasjonale journalister», sa Zelenskyj om sin samtale med Macron.

Macron og Russlands president Vladimir Putin skal etter planen snakke sammen søndag for å diskutere situasjonen. Macron møtte Putin i Moskva i forrige uke og har allerede ringt ham flere ganger om konflikten.

Russland har avvist at de har planer om å invadere Ukraina, men Vesten med USA og Nato i spissen setter ikke sin lit til det.

Russisk angrep

Både Joe Biden og Nato-sjef Jens Stoltenberg har uttrykt stor bekymring for at et russisk angrep på Ukraina kan være nært forestående.

Denne helgen har statsledere i G7-landene, i tillegg til Stoltenberg, vært samlet i München til en dårlige sikkerhetskonferansen hvor Ukraina-situasjonen har vært blant temaene.

– Vi ber igjen Russland om å gjøre det de sier, og trekker troppene tilbake fra grensen mot Ukraina. Det er ikke for sent for Moskva å snu, sa Stoltenberg på sikkerhetskonferansen lørdag.

Russiske styrker blir i Hviterussland inntil videre

Søndag skulle egentlig Russlands militærøvelser i Hviterussland avsluttes, men de russiske styrkene forblir i landet på grunn av spenningsnivået.

Hviterussland bekrefter søndag at russiske styrker skal gjennomføre flere militære øvelser med sine hviterussiske kollegaer. Avgjørelsen skal være grunnet økt militær aktivitet langs landenes grenser og «eskalering» øst i Ukraina.

– Presidentene i Hviterussland og Russland har besluttet å fortsette å inspisere beredskapen til Unionsstatens styrker, sa den hviterussiske forsvarsministeren Viktor Khrenin i en uttalelse.

Unionsstaten er en overnasjonal struktur mellom de to landene.