Russland mener at finsk og svensk Nato-medlemskap ikke vil bidra til europeisk stabilitet og at forsvarsalliansen bidrar til konfrontasjon.

– Vi har gjentatte ganger sagt at Nato-alliansen forblir et verktøy rettet mot konfrontasjon, og utvidelsen av den vil ikke bringe stabilitet til det europeiske kontinentet, sier den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov ifølge NTB.

Bakteppet er at medlemskap i Nato er blitt et høyaktuelt tema både i Sverige og Finland etter Russlands invasjon av Ukraina. USAs utenriksdepartement uttalte i forrige uke at finsk og svensk medlemskap er et tema blant Natos utenriksministre.

Under militærøvelsen Cold Response 2022 besøkte Sveriges statsminister statsminister Magdalena Andersson (S) og Moderaternas leder Ulf Kristersson den svenske og finske bataljonen som hadde base i Bjerkvik. Her ble det ikke lagt skjul på at nettopp NATO-medlemskap var en aktuell sak for de svenske politikerne fram mot det svenske riksdagsvalget til høsten.

Moderaternas Ulf Kristersson var tydelig på at Sverige burde bli medlem – så snart som mulig. Statsminister Magdalena Andersson var mer avmålt.

Da NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte øvelsen noen dager senere, ville han ikke gi en garanti for militær støtte til verken Finland eller Sverige – all den tid de to landene ikke er medlemmer av Nato.

Nå spekuleres det om Finland kommer til å søke Nato-medlemskap før Natos toppmøte i juni.