Narvik kommune med historisk markering: – En berikelse for kulturen vår

Samisk språk og kultur: - Narvik er en samisk by med samisk historie og samisk befolkning. Derfor er det svært gledelig at vi nå, for første gang, skal markere Samefolkets dag på en verdig og flott måte, sier varaordfører Geir Ketil Hansen.

Samisk språk og kultur: - Narvik er en samisk by med samisk historie og samisk befolkning. Derfor er det svært gledelig at vi nå, for første gang, skal markere Samefolkets dag på en verdig og flott måte, sier varaordfører Geir Ketil Hansen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

For første gang, siden feiringen av Samefolkets dag ble vedtatt i 1992, skal Narvik kommune markere dagen på ordentlig vis.

DEL

Samefolkets dag: 6. februar er Samefolkets dag. Tidligere har kommunen flagget på dagen, men i år er det annerledes – nå skal det feires.

– Dette er første gang at vi i Narvik har en ordentlig markering. Det ser jeg fram til, sier varaordfører Geir Ketil Hansen overfor Fremover.

Han er skråsikker i sin sak: Det er viktig å markere den samiske kulturen i Ofoten.

– Det er viktig at vi i Narvik kan markere denne dagen på en flott og verdig måte. Den samiske befolkningen har alltid vært her i Ofoten. Lenge før vi ble en by og en kommune, minner han om.

Nylig er skilter langs E6 kommet opp med samiske stedsnavn, blant annet Áhkánjárga – som er Narvik.

– Samisk kultur og befolkning har vært beheftet med undertrykkelse og skam i etterkrigsårene. Heldigvis er det nå i endring. Derfor er det gledelig at vi i Narvik har vedtatt samiske stedsnavn, fortsetter varaordføreren.

– Men det har vært noen reaksjoner allerede på vedtaket?

– Det hørte vi også i bystyret og det kjenner vi godt til, men det er like vel viktig å gjøre dette. Samisk kultur er en viktig del av historien til Narvik. Vi er en samisk kommune med en samisk befolkning. Derfor er det helt på sin plass at vi nå gjør dette, sier han entusiastisk.

Årets markering vil bli gjort på biblioteket i Narvik.

– Det blir en fin markering med flere kulturelle innslag. Det å kunne trekke fram den samiske kulturen er en berikelse for kulturen i Narvik, mener han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken