Fra 18. mai må SAS-passasjerer bruke munnbind

Alle SAS-passasjerer over seks år må fra 18. mai til 31. august bruke munnbind på alle selskapets flygninger.

Flyselskapet innførte onsdag en rekke smitteverntiltak for å imøtekomme nye behov for å hindre smitte av koronaviruset om bord i flyene.

I tillegg til at det blir obligatorisk for passasjerene å ha på seg ansiktsmaske, fjernes løse gjenstander som tepper, puter, brett og lesestoff fra plassene, det innføres nye boardingrutiner, og om bord i flyene vil det ikke lenger bli servert mat, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Passasjerene må ha med egne munnbind, sier John Eckhoff, informasjonsdirektør i SAS, til VG.

I dag får de første studentene utbetalt tilleggslånet på grunn av koronautbruddet

I går åpnet Lånekassen for at studenter som har nedgang i inntekt som følge av koronautbruddet, kan søke om tilleggslån. Vel 4 000 studenter søkte og signerte avtalen i går, og de får til sammen utbetalt 104 millioner kroner i dag, skriver Lånekassen i en pressemelding.

Lånekassen sender denne uken ut e-post til over 200.000 studenter om at de som har hatt redusert inntekt på grunn av koronautbruddet, kan søke om tilleggslån. Tilleggslånet er på 26 000 kroner, hvorav 8 000 kroner kan bli gjort om til stipend i etterkant. E-postene sendes ut puljevis, og ingen kan søke før de har fått e-posten. Tirsdag ble de første 60 000 e-postene sendt ut, skriver de i pressemeldingen.

De som søker om tilleggslån, vil få pengene utbetalt i løpet av et par dager etter at de har signert avtalen om støtte.

De som søker, må kunne dokumentere nedgang i inntekt grunnet koronautbruddet. Godkjent dokumentasjon vil da være en skriftlig bekreftelse fra arbeidsgiver, for eksempel permitteringsvarsel, oppsigelse fra deltidsjobb eller reduksjon i vakter/timer.Fristen for å søke er 15. juni.

Fire innlagt på UNN

Det er fire pasienter innlagt med koronsmitte ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Det opplyser UNN 13. mai. Alle fire er innlagt i Tromsø.

Hittil er totalt 16 pasienter skrevet ut av UNNs tre sykehus. 24 ansatte er borte fra jobben.

Se alle tallene i tabellen under:

Solberg: Nordmenn må belage seg på norgesferie

I utgangspunktet må nordmenn belage seg på at det blir norgesferie i alle fall i første del av sommerferien, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun sier til NTB at det som avgjør om reiserestriksjonene utenlands vil opprettholdes, er smittesituasjonen i landene.

– Vi trenger ikke å importere smitte til Norge når vi har situasjonen under kontroll, og det kommer vi til å være opptatt av, sier Solberg.

Hun vil ikke gi noen dato for når det igjen kan åpnes for utenlandsferier.

– I utgangspunktet må man belage seg på at det blir norgesferie i alle fall i første del av denne ferien, sier statsministeren.

– Vi jobber nå med smitteutviklingen i ulike land og samarbeid med ulike land. Det er fullt lov å reise til Sverige, det er bare det at man kommer i karantene når man kommer hjem igjen, sier hun videre.

EU vil åpne grensene mellom land med lik smittesituasjon først

EU-kommisjonen legger opp til en gradvis åpning av Europas grenser så snart smittesituasjonen tillater det og vil begynne med land med lik utvikling.

Onsdag la kommisjonen fram sin plan til hvordan reiselivet kan komme på fote igjen og grensene mellom EU- og Schengen-landene kan åpnes for reisende igjen i kjølvannet av covid-19-pandemien.

Kommisjonen beskriver dagens situasjon som fase 0, med restriksjoner på ikke-nødvendige reiser. Neste fase innebærer en gradvis åpning når smittesituasjonen tillater det, med smidig grensekryssing for jobbreiser, private reiser og turisme. Og det er her man ser for seg å begynne med land der smitte situasjonen er lik. Tyskland har allerede sagt at landet vil åpne for reisende fra flere land, inkludert Norge, 15. juni.

I det som omtales som fase 2, skal alle koronarelaterte reiserestriksjoner oppheves, mens nødvendige helsetiltak fortsatt skal være på plass.

Overgangen til en ny fase bør være fleksibel, skriver kommisjonen og legger til at det kan bli nødvendig å gå tilbake til strengere tiltak dersom smittesituasjonen forverres.

Solberg: – Vil ikke legge meg opp i hvilken ost folk kjøper

Senterpartiet ber regjeringen oppfordre nordmenn til å handle norsk. – Jeg legger meg ikke opp i hvilken ost folk vil ha, sier statsminister Erna Solberg (H).

Koronakrisen har satt tusenvis av norske arbeidsplasser i fare, og nordmenn må kjøpe norske varer for å demme opp for krisen, mener Senterpartiet.

I den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag utfordret Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum statsminister Erna Solberg om saken.

– Vil du oppfordre nordmenn til å handle norsk, spurte han.

– Det er viktig å tenke gjennom hva hver og en av oss kan gjøre. Men jeg vil ikke legge meg opp i hvilken ost folk spiser, eller hva slags sofa de vil ha, svarte Solberg.

Stort fall i harryhandel - svensk handelsnæring vil ha svar fra Solberg

Grensestengingen har ført til et nesten totalt tap av omsetning i handelsnæringen i Strömstad. Nå etterlyses svar fra Norge på om grensa skal åpnes eller ei.

Siden grensa ble stengt for å forhindre spredning av koronaviruset, har omsetningen i besøks- og handelsnæringen sunket med 95 prosent i Strömstad og flere andre grensekommuner.

Ved Nordby shoppingsenter, som ligger 300 meter fra grensa, er fokuset nå å overleve fra dag til dag. Når nordmenn ikke tar turen over grensa, er det ifølge senterleder Ståle Lövheim «ingen som kommer».

– Alt ligger i hendene på Erna Solberg. Bare hun har svaret, sier han.

Tyskland og Østerrike gjenåpner grensen 15. juni

Tyskland og Østerrike vil gjenåpne grensen den 15. juni, opplyser regjeringen i Wien.

Grensen mellom de to landene har vært stengt i to måneder og vil åpne igjen fra midten av juni, opplyser Østerrikes minister for turisme, Elisabeth Köstinger, onsdag.

Landet har omtrent 16.000 bekreftede tilfeller og rundt 600 registrerte dødsfall.

Kunngjøringen kommer samme dag som EU-kommisjonen ventes å presentere en strategi for turisme.

Over 4.300 koronadødsfall i Norden

Etter 59 koronarelaterte dødsfall det siste døgnet er antallet dødsfall som følge av koronapandemien i Norden onsdag morgen 4.353.

Med et samlet befolkningstall i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island på 27,3 millioner tilsvarer det samlede antallet døde 16,1 koronadødsfall per 100.000 innbyggere.

Slik fordeler dødsfallene seg mellom landene, med dødsfall per 100.000 innbyggere i parentes:

Sverige: 3.313 døde (32,4)

Danmark: 527 døde (9,1)

Finland: 275 døde (4,9)

Norge: 228 døde (4,2)

Island: 10 døde (2,7).

TUI kutter 8.000 stillinger

Reisegiganten TUI er hardt rammet av manglende reisevirksomhet under koronakrisen, og må derfor kutte 8.000 stillinger, opplyser selskapet.

Ved utgangen av mars hadde selskapet 53.500 ansatte.

Meldingen kommer i forbindelse med at reiseoperatøren onsdag legger fram kvartalsrapport, der det kommer fram at TUI gikk med et underskudd på vel 8 milliarder kroner i første kvartal.

I samme periode i 2019 gikk TUI med underskudd på drøyt 1,9 milliarder.

8.158 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 23

Det var ved midnatt registrert 8.158 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

Dette er en økning på 23 tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 52 tilfeller.

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

I alt 57 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var onsdag registrert 228 døde som følge av sykdommen.