Saker fra koronastudio 18. mai 2020

DEL

FHI: Koronaviruset er mindre utbredt, men mer dødelig

FHI regner med at bare litt over 0,5 prosent av nordmenn har vært smittet av koronaviruset til nå. Dermed er viruset mer dødelig for dem som smittes.

– Indikasjonene tyder på at mørketallene har vært mindre enn vi trodde, sier professor Birgitte Freisleben de Blasio i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

Hun bekrefter at det betyr at dødeligheten er høyere. FHI mener dødeligheten er mer enn dobbelt så stor som de tidligere har lagt til grunn.

I deres rapport fra 15. mai anslås det at mellom 0,58 og 0,73 prosent av nordmenn har vært smittet med koronaviruset. Det utgjør mellom 32.000 og 40.000 personer og er ned fra tidligere anslag om 1 prosent smittede.

Av alle som blir smittet av viruset, medregnet de som ikke fanges opp av testing, regner instituttet med at 0,7 prosent dør, opp fra det tidligere anslaget på 0,3 prosent.

Også beregningene over hvor mange smittede som trenger sykehusinnleggelse gjør et hopp. Nå regner FHI med at 3,9 prosent av alle smittede blir så syke at de trenger sykehusbehandling.

(©NTB)

Helsedirektoratet har utarbeidet en veileder for hjemmekontor

Helsedirektoratet har utarbeidet en veileder for hjemmekontor og hvordan arbeidsplasser bør tilrettelegges for å redusere smitterisiko.

Hjemmekontor er et viktig tiltak for å redusere kontakt mellom personer både på arbeidsplassen og på reisen til og fra ved bruk av offentlig transport, skriver Helsedirektoratet.

De har også laget en liste med vurderingspunkter for bruk av hjemmekontor.

Der heter det blant annet at hjemmekontor bare bør benyttes der virksomheten kan opprettholde et kvalitetsmessig godt tilbud ved hjelp av digitale løsninger. Arbeidsgiver bør også ta hensyn til de ansattes behov for å reise med offentlig transport og vurdere om det kan tilbys alternativ transport som for eksempel sykler eller økt antall parkeringsplasser.

Det bør vurderes hjemmekontor for ansatte i risikogrupper, de som har milde symptomer eller er i karantene, heter det også.

Helseminister Bent Høie (H) sa på regjeringens pressekonferanse mandag at han har forståelse for at folk er lei hjemmekontor, men understreket at dette fortsatt er et viktig tiltak for å redusere kontakt mellom mennesker.

(©NTB)

Høie med ekstra smitte-påminnelse til ungdommen

Mange lot kanskje noen strenge smittevernregler fare under 17. mai-feiringen? Helseminister Bent Høie forstår, men ber ungdommen om at det ikke må skli ut nå.

– Vi har levd lenge med strenge smitteverntiltak. Holdt avstand, vasket hendene såre. Derfor var det kanskje ikke så rart om noen glemte seg litt under 17. mai-feiringen, sa Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse mandag ettermiddag, samtidig som han ga uttrykk for forståelse.

– Kanskje kom du litt for nær litt for mange? Kanskje fikk du ikke vasket hendene dine nok? Sånt skjer, sa han.

Samtidig manet han særlig de unge om å ikke ta for lett for smittefaren. Det er veldig viktig at man holder seg hjemme hvis man har luftveissymptomer, understreket han.

– Selv om symptomene er lette må du holde deg hjemme og finne ut hvordan du kan bli testet for covid-19. Vi har ansvar for å ikke bringe smitten videre, sa Høie.

(©NTB)

Egenandelen i kompensasjonsordningen for bedrifter halveres

Egenandelen for bedrifter halveres fra 10.000 kroner til 5.000 kroner i regjeringens kompensasjonsordning for at flere små bedrifter skal kunne kompenseres.

Regjeringen vurderer nå om det er behov for at ordningen skal forlenges, eller om den eventuelt skal erstattes av ordninger som i større grad har insentiver til arbeid og aktivitet, opplyste justisminister Monica Mæland (H) på regjeringens pressekonferanse mandag.

Kompensasjonsordningen for april måned åpnet fredag, og regjeringen har gjort flere endringer.

Bedrifter kan motta gaver for inntil 3.000 kroner per måned uten at det skal inkluderes i omsetningen, og dyrefôr og lønn for stell av dyr inkluderes for bedrifter som driver tjenesteytende virksomhet der levende dyr er en del av tjenesten, sa Mæland.

Sesongbedrifter vil få en egen beregningsmodell for kompensasjon fra mai, og de vil få etterbetalt den ekstra kompensasjonen de skulle hatt for mars og april når de søker i mai, opplyste hun videre.

(©NTB)

Når det åpnes for utenlandsreiser, må folk overvåke og teste seg selv i stedet for å gå i karantene

Når det igjen åpnes for reiser til Norden og europeiske land, erstattes karanteneplikten med egenovervåking og testing.

Det er i tråd med anbefalingen fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) mandag på den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen.

Regjeringen kommer 1. juni med sin vurdering av om og hvordan det kan åpnes for arbeidsreiser til og fra Norden. 15. juni kommer vurderingen for fritidsreiser til og fra de nordiske landene og 20. juli for fritidsreiser til og fra nærliggende europeiske land.

Tja til munnbind i Norge

Selv om en av tre nordmenn stiller seg positive til å bruke munnbind i Norge, svarer enda flere at de er negative, viser en ny undersøkelse.

– Grovt sett kan man si at Norge sier tja til munnbind og at folk fordeler seg ganske likt i tre grupper mellom å være positiv, nøytral og negativ, men hvor litt flere er negative, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion AS.

33 prosent er positive, 37 prosent er negative, mens 31 prosent svarer verken eller, viser målingen fra Opinions Norsk koronamonitor.

Med unntak av de over 60 år, er det i alle aldersgrupper noe flere som er negative enn positive. Her svarer 36 prosent at de er positive, 28 prosent er negative og 36 prosent svarer verken eller. Ifølge målingen er menn mer negativ enn positive (40 mot 31 prosent), mens kvinner er like negative som positive (begge 34 prosent).

Ut fra dagens epidemiologiske situasjon anser Folkehelseinstituttet (FHI) at det ikke er faglig grunnlag for å anbefale generell bruk av munnbind eller ikke-medisinske ansiktsmasker i befolkningen.

(©NTB)

FHI endrer vaskerådene for barn etter at mange får hudproblemer

Leger har slått alarm om at barn nå vasker hendene så ofte at de blir såre og utsatte for infeksjoner. Nå endrer Folkehelseinstituttet vaskerådene.

FHI endrer rådene etter at norsk forening for allmennmedisin og Psoriasis- og eksemforbundet har tatt problemet med såre barnehender, skriver Aftenposten.

Mange fastleger får nå bilder av hender med sår på knokene, ifølge leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen.

– I verste fall kan vi risikere en oppblomstring av håndeksem blant barn under pandemitiden. Håndeksem er ikke bare smertefullt, det øker også infeksjonsfaren for barnet, sier generalsekretær Mari Øvergaard som har tatt opp saken med FHI.

De nye rådene er slik:

* Hånddesinfeksjon kan erstatte håndvask når hendene ikke er synlig skitne. Hånddesinfeksjon er ofte mer skånsomt for huden enn såpe. I tillegg går det fortere å gjennomføre.

* Håndvask med lunkent vann og såpe bør gjennomføres når elevene kommer til skolen, etter friminutt, når hendene er synlig skitne og alltid etter toalettbesøk.

*Det er ikke nødvendig med både håndvask og hånddesinfeksjon samtidig. En av delene holder.

Ifølge rådene som gjaldt fram til 15. mai skulle barna alltid vaske hendene før man dro hjemmefra, når man kom til skole/SFO, etter hosting og nysing, etter toalettbesøk, før og etter måltider og etter at man kommer inn fra uteaktivitet, samt ved synlig skitne hender.

(©NTB)

Artikkeltags