Saker fra koronastudio 20. mars 2020

DEL

Norge tester malariamedisin mot covid-19

Malariamedisinen hydroxyklorokin og ebolamedisinen Remdesivir skal testes på koronapasienter ved norske sykehus.

Blant sykehusene som skal gå i gang med testingen, er Oslo universitetssykehus, melder TV 2. Haukeland universitetssjukehus har tidligere bekreftet at de er i gang med testingen av Remdesivir.

Testingen av malariamedisiner mot covid-19 skjer i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO) og er en del av en internasjonal studie. Studien skal kartlegge hvilke medisiner som eventuelt virker mot viruset.

– Virker lovende

– Remdesivir er det legemiddelet som virker mest lovende mot korona så langt, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til kanalen.

Pasientene som blir behandlet med medisinene, må samtykke. Overlege Pål Aukrust ved seksjon for klinisk immunologi og infeksjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus sier at det etisk riktig å komme i gang med studien.

– Jeg tror folk er interessert i at det skjer noe. Pasienter er jo opptatt av at det skjer noe på denne fronten. Så foreløpig har vi rigget studiet. Det blir sagt at vi har ingenting å spille på. Det er feil, sier Aukrust til NTB.

– Reduserer komplikasjoner

Studier viser at medisinen reduserer antall dager man er syk, sier anestesioverlege Nina Skei ved Sykehuset Levanger til NRK.

– Den gjør deg ikke helt frisk av covid-19, men den reduserer komplikasjoner av sykdommen samt tiden du er syk, sier hun til kanalen.

Til tross for at norske myndigheter skal teste malariamedisin på koronapasienter, anbefales det ikke å ta i bruk gamle malariatabletter man har liggende i medisinskapet hjemme.

Klinisk farmasøyt Katarina Nezvalova-Henriksen på Oslo universitetssykehus forsikrer at det er nok medisin til å gjennomføre testingen.

– Vi har sørget for å ha nok medisin til å begynne. Skulle det bli behov for å skaffe mer, har vi muligheten til å gjøre det, så jeg er ikke bekymret, sier Nezvalova-Henriksen til NTB.

Forsvaret lar sykeleir i Bjerkvik bli stående som ressurs ved behov

Sykeleiren på Elvegårdsmoen i Bjerkvik, som ble satt opp i forbindelse med militærøvelsen Cold Repsonse, blir stående. Som potensiell støtte til det sivile samfunnet om det skulle bli behov i forbindelse med koronasituasjonen. – Personellet har reist hjem til sine sivile liv og jobber, og innholdet er satt på lager eller fordelt til bruk på andre steder. Men selve teltene vil bli stående når de først er satt opp, i en tid der ting forandrer seg fort, sier Eikeland og peker naturligvis mot koronasituasjonen i Norge og verden, sier kommandørsersjant- og talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter.

Les hele saken her.

Karantene for alle som kommer til Svalbard

Alle som kommer til Svalbard, skal være i karantene i sju dager. Det bestemte Sysselmannen fredag ettermiddag.

Bestemmelsen gjelder for alle som ankommer Ny-Ålesund, Barentsburg, Pyramiden, Svea og Hornsund etter fredag klokka 18, og varer foreløpig fram til samme tidspunkt 27. mars.

Longyearbyen lokalstyre har tidligere vedtatt karantene for alle tilreisende til Longyearbyen.

Vedtaket som gjelder de andre områdene, begrunnes med at tilgangen på helsehjelp på Svalbard er begrenset og at bosetningene derfor er sårbare for eventuell smittespredning.

Forrige uke ble det klart at personer som ankommer Norge, kan ikke reise videre til den arktiske øygruppa før de har vært i karantene.

Viruspandemien rammer turistnæringen og lokalsamfunnet på Svalbard hardt. Derfor har regjeringen vedtatt en tidsbegrenset stønadsordning for utenlandske arbeidstakere i Longyearbyen som mister inntekt på grunn av koronaepidemien.

– Den vil sikre en viss inntekt også for utenlandske arbeidstakere som er permitterte på grunn av koronautbruddet og som ikke omfattes av de nasjonale tiltakene. Dette vil bidra til å avhjelpe den akutte og vanskelige situasjonen enkelte nå har havnet i, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

(©NTB)

Grensetrafikken redusert med 70 prosent

Trafikken over grensene har falt med 70 prosent etter at folk har blitt bedt om å holde seg i ro.

Målt ut fra nivået grensetrafikken lå på to uker tidligere, falt trafikken med 72 prosent fram mot torsdag denne uken, opplyser Statens vegvesen.

Trafikken hadde et oppsving torsdag 12. mars da den var 50 prosent høyere enn vanlig. Fra mandag 16. falt den kraftig etter at det ble innført nye restriksjoner for hvem som slipper inn i landet.

I de store byene er trafikken ifølge Statens vegvesen i snitt redusert med 40 prosent.

(©NTB)

Staten har inngått avtaler med flyselskapene

Samferdselsdepartementet har inngått avtaler med SAS, Widerøe og Norwegian om et minimumstilbud for flyruter som skal opprettholdes.

Det kommersielle grunnlaget for en stor del av norsk passasjertrafikk har falt bort under koronautbruddet.

Avtalen innebærer blant annet at det skal være minimum seks daglige rundturer mellom Oslo og Trondheim, fem daglige rundturer mellom Oslo og henholdsvis Stavanger og Bergen.

I tillegg omfattes ruter mellom Oslo og Kristiansand, Haugesund, Ålesund, Molde, Kristiansund, Bodø, Evenes, Bardufoss og Tromsø, samt flyginger fra Tromsø til Longyearbyen og enkelte ruter mellom Trondheim, Bergen, Stavanger, Tromsø og Bodø.

(©NTB)

Norge foreslår koronafond for utviklingsland

Norge tar initiativ til et fond for å hjelpe fattige land med følgene av koronakrisen.

Fondet, som skal ha flere givere, skal sette FN i stand til å hjelpe utviklingslandene med de langsiktige konsekvensene av koronakrisen, skriver Vårt Land.

- Vi er bekymret for hvordan viruset vil ramme utviklingsland som allerede sliter med svake helsesystemer. Internasjonal solidaritet over landegrensene er viktigere enn noen gang, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

Gode erfaringer fra et likende fond under ebolakrisen i 2014 ligger til grunn for at Norge tar dette initiativet nå.

(©NTB)

Regjeringen ser på krisepakke rettet mot gründere

Regjeringen ser på mulige krisetiltak som er rettet spesifikt mot oppstarts- og vekstselskaper. Pakken er varslet neste fredag.

De siste dagene har det kommet mange meldinger fra gründere og ferske selskaper som faller utenfor de ordningene regjeringen allerede har fått på plass. Finansminister Jan Tore Sanner (H) forsikrer bedriftene at regjeringen jobber med å finne løsninger.

-Vi må finne tiltak som treffer. Med andre ord: Vi må finne hvilke problemer vi skal løse, og vi har en diskusjon for å finne tiltak, sa Sanner på en pressekonferanse fredag.

Opposisjonspartiene på Stortinget er invitert med i samtalen om krisepakken. Regjeringen har også dialog med organisasjoner som Abelia og andre. Det er ennå uvisst hvordan pakken skal innrettes.

(©NTB)

Første harstadværing med koronavirus: Kom med fly fra Gran Canaria

En person, som kom hjem fra Gran Canaria til Harstad 12. mars, har fått påvist koronaviruset. Det skriver Harstad Tidende.

Ifølge avisen er ikke personen alvorlig syk, og oppholder seg i hjemmekarantene.

Harstad kommune ber nå alle som kom med DK 1517 den 12. mars klokken to på formiddagen til Evenes om å overholde hjemmekarantenen, og å følge nøye med på eventuelle symptomer.

Harstad kommune jobber nå sammen med Folkehelseinstituttet for å spore opp de som har vært i nærheten av den smittede.

FHI: 184 nye bekreftet koronasmittet i Norge siste døgn

(NTB): Det siste døgnet har tallet på bekreftet koronasmittede i Norge steget med 184, ifølge Folkehelseinstituttet. 135 pasienter er innlagt på sykehus med viruset.

Totalt er 1.742 personer i Norge bekreftet smittet av viruset.

769 av de bekreftede smittetilfellene har blitt smittet i Norge, mens 862 er smittet utenlands. Av de smittede i Norge har 404 vært nærkontakter av et kjent smittetilfelle, mens 342 ikke har kjent smittevei.

Tallet på testede for viruset var 43.735 fredag morgen, ifølge FHI. Det betyr at det ble testet rundt 5.000 personer torsdag.

UNN: Første pasient innlagt med Covid-19

En eldre person er innlagt på intensivavdelingen ved UNN Tromsø med Covid-19.

Det melder UNN i ei pressemelding fredag.

31.100 søknader om dagpenger torsdag

(NTB): I løpet av den første uken med de hardeste koronatiltakene har 185.300 søkt Nav om dagpenger. De aller fleste søker fordi de er blitt permittert fra jobben.

De siste tallene fra Nav viser at 31.100 personer søkte om dagpenger torsdag. Dermed har antallet søknader avtatt noe de siste dagene. Toppen ble nådd tirsdag da 63.680 søkte om dagpenger på én og samme dag.

171.600 av dem som har søkt om dagpenger den siste uken, har gjort det fordi de er permittert.

Alle som søker om dagpenger er registrert som arbeidsledige, og de siste dagene har arbeidsledigheten økt voldsomt.

Tirsdag opplyste Nav at 84.000 flere er blitt registrert som helt arbeidsledige siden tirsdag i forrige uke. Antall ledige utgjorde da 5,3 prosent av arbeidsstyrken, sammenlignet med 2,3 prosent uken før. De siste søknadene om dagpenger kommer på toppen av dette.

– Ikke siden depresjonen på 1930-tallet har arbeidsledigheten vært høyere, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til NTB.

– Denne krisen treffer oss med en momentan og voldsom kraft, sier han.

(©NTB)

171.600 av dem som har søkt om dagpenger den siste uken, har gjort det fordi de er permittert.

171.600 av dem som har søkt om dagpenger den siste uken, har gjort det fordi de er permittert. Foto: Vilde Øines Nybakken (arkiv)

Endret ordlyden torsdag kveld. Hytteeiere krever likevel at hytteforbudet endres til påske

(NTB): Hytteeierne mener at hytteforbudet treffer urettferdig og krever at reglene endres før påske.

– Et totalforbud mot å være på hytta er unødvendig inngripende. Vi krever at karantene­forskriften endres, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.

Regjeringen forbød torsdag å være på hytta hvis den ligger utenfor hjemkommunen. Brudd på forbudet kan straffes med bøter eller fengsel.

Kun forbud mot overnatting

Ordlyden i hytteforbudet ble endret torsdag kveld. Nå er det bare forbudt å overnatte i en fritidseiendom som ligger utenfor hjemkommunen, skriver Rett24.

Det betyr at det ikke er straffbart å besøke fritidseiendommer på dagtid. Forskriften gjelder fram til 3. april, altså til påskeferien.

Norsk Hyttelag, som representerer de om lag 600.000 hytteeierne i Norge, krever at forbudet utformes på nytt innen påske, slik at det bare omfatter hytteopphold som faktisk medfører økt smitterisiko.

– Ingen skille på små og store kommuner

Bringsvor peker på at dagens forskrift gjør det forbudt for folk fra Lillehammer å dra på hytta på Sjusjøen, mens det er greit om de har hytte på Nordseter.

– Det skilles ikke mellom små, sårbare hyttekommuner og bykommuner med stor helårsbefolkning og eget sykehus, sier han.

Han sier også at det kommunale helsevesenet må være tilpasset antall hytter og mener det ansvaret var noe kommunen påtok seg da de tegnet hyttene inn i sine reguleringsplaner.

– Risikoen ved å reise på hytta i påsken vil være lavere for flere av oss enn den var for bare en eller to uker siden. Svært mange av landets hyttekommuner vil være i god stand til å ta mot friske hyttegjester som kommer rett fra karantene, sier Bringsvor.

(©NTB)

Varner-gruppen permitterer 3.500 butikkansatte

(NTB): Tekstilkonsernet Varner-Gruppen sender fredag permitteringsvarsel til 3.500 ansatte. Butikkene holder åpent inntil videre, men med redusert bemanning.

Kommunikasjonssjef Julie Bragelig Eckhardt bekrefter overfor iTromsø og E24 at permitteringsprosessen er i gang.

– Butikkene holdes åpne så lenge vi ser at det er forsvarlig, men med en minimumsbemanning. Det er svært leit at situasjonen nå krever tiltak som går utover våre viktigste medarbeidere, skriver hun i en tekstmelding til avisen.

Konsernet eier butikkjedene Bik Bok, Carlings, Cubus, Days Like This, Dressmann, Dressmann XL, Urban, Volt, Wow, Levi’s Store og Nike Store.

Koronakrisen har ført til en rekke permitteringer i varehandelen som har sett omsetningen stupe når folk holder seg hjemme. Kjeder som Kid Interiør, Voice-gruppen og Kitchn har annonsert permitteringer de siste dagene.

(©NTB)

Netflix reduserer videokvaliteten i 30 dager

(NTB): Strømmetjenesten Netflix senker bildekvaliteten på alt sitt innhold i Europa de neste 30 dagene. Formålet er å hindre at internett blir overbelastet.

Beslutningen ble tatt etter en oppfordring fra EU, melder Reuters.

Når flere jobber hjemmefra, følger undervisning over nett eller sitter i karantene på grunn av viruset, øker trykket på nettilbydernes infrastruktur.

EUs kommissær for det indre markedet, Thierry Breton, har derfor oppfordret publikum til å senke kvaliteten når de strømmer film og serier.

– For å sikre internett til alle, la oss bytte til standardoppløsning når HD ikke er nødvendig, skriver Breton på Twitter.

Netflix' justering beregnes til å dempe bredbåndsbruken med 25 prosent i tjenestens europeiske nettverk.

(©NTB)

Netflix senker bildekvaliteten i 30 dager.

Netflix senker bildekvaliteten i 30 dager. NTB Scanpixi

Fylkesbiblioteket presenterer: «Karanteket»

Stengte bibliotekdører landet over tvinger bibliotekene til å tenke nytt.

I samarbeid med Meieriet bibliotek har Nordland fylkesbibliotek utviklet «Karanteket», ei samleside over bibliotekets digitale tjenester.

Alt du finner på Karanteket – filmer, e-bøker, kurs og podkaster – er gratis og tilgjengelig for hele befolkningen hjemmefra. Noen av tjenestene krever kun at man har et nasjonalt lånekort.

– Bibliotekene har en viktig demokratisk funksjon og tilgjengelighet for alle er et viktig prinsipp. Med Karanteket kan bibliotekene ivareta sin aktualitet og vise fram sine digitale tilbud til tross for stengte dører, sier fylkesråd Kirsti Saxi (SV) i en pressemelding.

Politiet og UNN advarer mot å gå toppturer

Troms politidistrikt og UNN forventer at befolkningen kommer til å gå på flere toppturer mens koronakrisen pågår. Derfor går de ut i en pressemelding og advarer mot toppturer og enhver ferdsel som kan utløse redningsaksjoner.

De minner også om at skredfaren er betydelig, samtidig som mye ferdsel på tvers av kommunegrenser øker faren for smittespredning.

Dessuten vil en redningsaksjon innebære at det samles redningspersonell, slik at de risikerer smitte.

– Vi ber alle turglade utvise stor forsiktighet og unngå aktivitet som kan utløse redningsaksjoner. Vi trenger alt vårt helsepersonell i tiden fremover og kan ikke risikere at mange av våre ansatte som står i fremste rekke, må ut av tjeneste i flere uker, sier administrerende direktør ved UNN, Anita Schumacher, i pressemeldinga.

Avinor har tapt en milliard i inntekter

(NTB): Så langt i mars har Avinor et fall i omsetningen på 68 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, og inntektsbortfallet har allerede passert en milliard kroner.

Mesteparten av fallet i omsetningen kommer fra forrige uke alene, skriver Dagens Næringsliv.

– Den kommersielle omsetningen har stupt ned i kjelleren, men i tillegg har regjeringen bestemt at vi ikke skal få avgifter fra flypassasjerer eller flyselskapene. Så vi har dermed ingen inntekt der heller. Vi snakker om milliardbeløp og sannsynligvis flere milliarder vi ikke kommer til å få i det hele tatt, sier Avinor-sjef Dag Falk-Petersen til avisen.

Passasjertrafikken falt med 43 prosent forrige uke, ifølge Avinor.

– Vi har allerede passert en milliard i inntektsbortfall, sier Falk-Petersen.

Han sier de vil gi innspill til sin eier, den norske stat, for å få noe av inntektsbortfallet fra avgifter kompensert. Uansett blir det ikke mulighet for overskudd i år.

I fjor fikk Avinor et resultat før skatt på 852 millioner kroner. Det er 17 år siden selskapet sist gikk med underskudd.

Falk-Petersen sier at selskapet har god likviditet og en finansiell styrke som de nå bruker.

Konsernet er i gang med å vurdere om de skal permittere noen av de totalt 3.000 ansatte.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken