Saker fra koronastudio 21. mars 2020

DEL

Øystein stenger søndagsbutikken: – Følte det ble feil

Kjøpmann Øystein Haugen, på REMA 1000 Skistua, vil ikke gamble med helsen til kundene og velger å stenge den søndagsåpne butikken, midlertidig.

– Jeg har vurdert det opp og ned, men med bare 100 kvadrat, og mye kunder, følte jeg til slutt at det ble feil å ha åpent.

– For oss er våre kunders og ansattes liv og helse førsteprioritet, så må «business» komme i andre rekke, avslutter han.

Les hele saken her (for abonnementer)

WHO-rådgiver kritiserer hytteforbudet

Den svenske WHO-rådgiveren og smitteverneksperten Johan Giesecke sier at det norske hytteforbudet bare er tull.

Den svenske epidemi-eksperten var leder for de svenske smittevernmyndighetene fram til 2005. Nå er han rådgiver for Verdens helseorganisasjon i blant annet spørsmål om korona-pandemien

Giesecke mener at folk ikke forstår hytteforbudet og at det kan ramme andre, mer rasjonelle tiltak mot koronaviruset.

– Jeg forstår ikke forbudet, så fort blir man jo ikke veldig syk av korona. Man blir litt syk, kjenner litt feber, så man rekker jo å reise hjem, sier han til NRK.

Giesecke kritiserer også Norges stenging av skoler og barnehager. Helseminister Bent Høie deler ikke Gieseckes syn.

– Jeg har stor respekt for WHO som organisasjon og deres normgivende rolle i helsespørsmål. Johan Giesecke er sikkert også en utmerket professor og epidemiolog, men har åpenbart lite kunnskap om det norske samfunnet og vårt beslutningssystem. Hans perspektiv er ut fra en ren smittefaglig vurdering, men Helsedirektoratet og jeg må også ta hensyn til belastningen på helsesystemet lokalt og nasjonalt. Der er hans fagkunnskap og innsikt tydelig begrenset, svarer Høie.

(©NTB)

Oslo kommune forbyr alkoholskjenking

Brudd på smittevernreglene gjør at Oslo kommune forbyr alkoholservering i hovedstaden.

Det melder NRK.

Forbudet gjelder fra klokka 20.30 lørdag kveld. Matservering er fremdeles tillatt.

NTB

Helsedirektoratet ber folk bidra til å ivareta den psykiske helsen

Den pågående viruspandemien gjør hverdagen tung for mange. Helsedirektoratet ber folk ta kontakt med hverandre og bidra til å forebygge psykiske helseplager.

– Alle sammen opplever denne situasjonen som spesiell, men da er det viktig at vi også tenker på dem som ikke har noen og dem som bor alene. Vi vet at mange sliter og har behov for noen andre å snakke med, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NTB.

Mandag ble psykologer pålagt å stenge dørene for å hindre spredning av koronaviruset. Det har medført at hjelpeorganisasjonene innen psykisk helse har styrket sine tilbud.

– Vi har vært i kontakt med organisasjonene som jobber med dette. Blant annet har Mental Helse oppbemannet sin hjelpetelefon, opplyser Granlund.

For å ivareta barn og ungdoms behov for lek og sosialisering er det tillatt med én til to faste lekekamerater. Granlund fremhever at det er viktig å sikre at samtlige barn blir sett.

– Det er også opp til foreldre å tenke på om noen i klassen til barna ikke kommer til å ha kontakt med noen i det hele tatt. Det er viktig å oppfordre til å ta kontakt med andre så alle har noen å snakke litt med, sier divisjonsdirektøren.

Granlund understreker at det likevel er viktig at personer med koronasymptomer ikke omgås andre utenfor husstanden.

Generalsekretær Adrian Wilhelm Kjølø Tollefsen i Mental Helse Ungdom opplyser om svært stor pågang på organisasjonens hjelpetelefon.

– Jeg er bekymret for at virussituasjonen kan føre til at flere kommer til å slite med den mentale helsen og utvikle en form for angst både før og etter denne pandemien, sier Tollefsen til Byas.

– Vi gjør vårt beste, men det er en markant oppgang av mennesker som både ringer, sender meldinger og mail. De digitale plattformene er de mest populære, forteller generalsekretæren.

(©NTB-Jonas Berge)

Jussprofessor: Kommunene kan ikke pålegge karantene

Mange kommuner i Nord-Norge ilegger egne karantener for folk som kommer sørfra. Det er ulovlig, fastslår professor Hans Petter Graver.

– Å sette friske folk i karantene er ulovlig frihetsberøvelse. Politiet har ingen hjemmel til å gripe inn hvis de bryter karantenen, sier jussprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo til NRK.

Regjeringen ba fredag norske kommuner slutte med å lage egne lover og regler som tiltak mot koronakrisen. Et av de mest omtalte av disse tiltakene er nordnorske kommuner som ilegger reisende sørfra to ukers karantene, fordi smitten er mer utbredt i Sør-Norge.

Graver presiserer at karantenen som ilegges reisende fra utlandet er lovlig. Regjeringen har bedt fylkesmennene undersøke om lokale tiltak er lovlige.

(©NTB

Har besvart over 1.000 lokale korona-spørsmål for Narvikfolk

Narvik kommune opprettet et eget koronakontor straks etter at regjeringen iverksatte en rekke tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset Covid-19, torsdag den 12. mars. Til nå har koronakontoret mottatt over 1.000 henvendelser som er besvart. – De skaffer svar på alt mulig som folk spør om, sier beredskapsansvarlig i Narvik kommune, Iris Bartholsen. Kontoret som er bemannet på dag og kveldstid, samt i helgene, nås på e-post kontorakontor@narvik.kommune.no.

Les hele saken her.

SverreEnighet om omskrevet kriselov

Enighet om omskrevet kriselov på Stortinget

Stortinget er enige om en omskrevet kriselov.

Loven kan kun benyttes når Stortinget ikke kan håndtere saken.

– Dette er ikke en generell fullmakt, men er rammet inn, sa Jonas Gahr Støre (Ap) som er saksordfører i saken.

Loven gjelder i én måned.

Forskrifter skal kunngjøres umiddelbart i Stortinget og gjelder ikke dersom en tredel av Stortinget ikke gir sin støtte.

(NTB)

UD ber alle utenlandsreisende registrere seg

Utenriksdepartementet vil at alle nordmenn som reiser i utlandet registrerer seg på reiseregistrering.no.

Det må de gjøre for at UD skal kunne gi best mulig informasjon og hjelp til nordmenn i utlandet, når situasjonen endrer seg så raskt som den gjør i forbindelse med koronaviruset.

«For at vi skal kunne gi best mulig informasjon og hjelp, trenger vi så god informasjon som mulig om hvor mange nordmenn som fortsatt er på reise i hvert enkelt land,» skriver departementet i en e-post.

Det er viktig at man oppdaterer oppholdssted og planlagt hjemreisested så lenge man er på reise.

UD ber også reisende som har kommet hjem om å slette sin oppføring i registeret.

– Vi setter stor pris på at reisende hjelper oss på denne måten, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet.

(©NTB)

Enstemmig finanskomité støtter krisestøtte til næringslivet på 100 milliarder kroner

Stortinget støtter forslaget om å gi 50 milliarder kroner i lånegarantier til små og mellomstore bedrifter og opprette et obligasjonsfond til de større.

– En enstemmig finanskomité støtter tiltakene som regjeringen la fram i statsråd fredag, opplyser saksordfører Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Forslaget skal behandles på stortingsmøtet som begynner 12 lørdag.

(©NTB)

Frykter arbeidsplasser i Nordland står i fare på grunnet koronatiltak

Kommunenes lokale smitteverntiltak, reiseforbud og karanteneregler truer viktige samfunnsfunksjoner i Nordland, mener fylkeskommunen, Nav, NHO og LO.

Flere bedrifter i Nordland varsler at det er krise om ikke reiserestriksjonene mellom kommunene i Nordland oppheves umiddelbart, ifølge de fire partene.

– Vi frykter at lokale reiserestriksjoner og karanteneregler kan være så skadelige at folk ikke har en arbeidsplass å komme tilbake til etter at koronapandemien er under kontroll, sier regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i NHO Nordland.

LO Nordland stiller seg bak budskapet.

– Vi har mange bedrifter med nok arbeidsoppgaver, men de blir hindret av stengte kommunegrenser og karantene på ansatte som passerer grensene, sier regionleder Rita Lekang.

Folkehelseinstituttet sa torsdag at de ikke anbefaler kommuner å iverksette lokale karantenetiltak og innreiseregler, en oppfordring justisminister Monica Mæland (H) gjentok fredag.

Hun opplyste videre at hun har bedt fylkesmennene jobbe med kommunene om dette.

De fire partene i Nordland mener det må være like regler i de ulike kommunene og mener blant annet at fylkesmannen bør få myndighet til å forvalte karantenereglene.

(©NTB)

SAS setter opp ekstraflyginger fra Spania for å få hjem nordmenn

SAS har satt opp ekstra flyginger søndag og mandag fra Spania til Norge for at nordmenn skal komme seg hjem, opplyser UD.

SAS har satt opp ekstra flyginger 22. mars fra Las Palmas og 23. mars fra Las Palmas, Malaga og Alicante, opplyser Utenriksdepartementet.

Noen av flygingene går direkte til Oslo, mens andre går via Stockholm.

(NTB)

Har opprettet nytt system for å teste korona i utsatte grupper

Narvik kommune har opprettet det de kaller et mobilt testteam.

– Teamet består av to fysioterapeuter som har kastet seg rundt og blitt smittevernpersonell på et døgn. De er vant med å kjøre rundt til folk og være i kontakt med folk, så dette var en perfekt match, forteller kommunalsjef Heidi Eriksen Laksaa.

Les mer her (for abonnenter):

(+) Har opprettet nytt system for å teste korona i utsatte grupper

Avlyste turer og stengte hytter som følge av koronakrisen fører til at Den Norske Turistforening (DNT) frykter konkurs.

Generalsekretæren i Den Norske Turistforening er svært bekymret.

– For hele DNT er dette en veldig krevende tid. I enkelte av medlemsorganisasjonene våre er 80 prosent av våre ansatte permittert. En konsekvens av dette er også at bestyrerne på våre betjente anlegg kan gå konkurs, sier Dag Terje Klarp Solvang.

Varer krisen fram til mai, taper DNT opp mot 50 millioner kroner, ifølge foreløpige beregninger.

– Hvis sommersesongen må avlyses, er det snakk om et inntektstap på opp til 200 millioner kroner, sier Solvang.

(©NTB

Artikkeltags