Saker fra koronastudio 22. mai 2020

DEL

Høy alder og BMI blant risikofaktorene for å bli alvorlig koronasyk

Folkehelseinstituttets (FHI) oppdaterte oversikt over koronaforskning viser at høy alder og kroppsmasseindeks (BMI) kan påvirke hvor syk folk kan bli av korona.

– Etter forrige hurtigoppsummering ble BMI ført opp som en risikofaktor, og det bekreftes i forskningen vi nå har gjennomgått. På samme måte som alder, ser vi at risikoen øker ved økende BMI, sier avdelingsdirektør Kjetil Gundro Brurberg i Område for helsetjenester ved FHI til Dagens Medisin.

– Men så skal det legges til at det er plundrete å se på flere av disse faktorene enkeltvis. Høy BMI gir jo for eksempel større risiko for hjerte-kar-sykdom, sier han.

Den nye oppramsingen om risikofaktorer for alvorlig forløp av Covid-19 er FHIs tredje oppsummering av forskning på feltet. Blant de elleve studiene er fire fra USA, tre fra Kina, to fra Storbritannia, en fra Iran og en fra Brasil. Sju er ikke fagfellevurdert. Studiene er såkalt multivariate analyser, og vurderer dermed to eller flere faktorer.

Studiene gir ikke et entydig bilde av effektene av kjønn og etnisitet.

– Noen studier fra Storbritannia og USA finner assosiasjoner mellom etnisitet og risiko for alvorlig sykdom, men man skal være forsiktig med å legge stor vekt på demografiske faktorer som kan henge sammen med sosioøkonomiske faktorer, sier Brurberg.

Han understreker at den nye oversikten ikke danner grunnlag for å endre risikorådene.

(©NTB)

Nytt smittetilfelle i Bodø

I Bodø er det meldt om ett nytt smitte-tilfelle av koronaviruset det siste døgn, det melder Bodø kommune i en pressemelding.

– Det er importsmitte og vi har god kontroll, sier helseleder Stian Wik Rasmussen til Avisa Nordland.

Dette er smitte-tilfelle nummer 36 i Bodø, hvorav 33 er friske og ute av isolasjon.

8.309 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 18

Det var ved midnatt registrert 8.309 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

Dette er en økning på 18 tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 41 tilfeller.

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

I alt 41 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var per onsdag registrert 234 døde som følge av sykdommen.

Fysioterapeuter: Stengte klinikker har svekket funksjonsnivået til mange pasienter

Tilstanden til mange pasienter som går til fysioterapeut, har blitt merkbart dårligere mens klinikkene var koronastengt, mener Fysioterapiforbundet.

– Man merker det på nedsatt balanse, ganghastighet og trygghet til å gå. Terapeutene får nå disse pasientene tilbake, og de ser at tilstanden som de var i da de forlot klinikken sist gang, er merkbart redusert, sier regionleder Karianne Bruun Haugen i Norsk fysioterapiforbund til NRK.

Hun frykter at flere av pasientene nå trenger mer bistand, at de blir mer utrygge, og at noen blir isolert og mindre selvstendige.

15. mars påla myndighetene fysioterapeuter, kiropraktorer, psykologer, optikere og lignende helsevirksomheter å stenge. Virksomhetene fikk åpne opp igjen 20. april.

Artikkeltags