Saker fra koronastudio 24. mars 2020

DEL

Narvik kommune enige i videreføringen av tiltakene mot Covid-19

– Vi fortsetter med det som fungerer!, det skriver kommunen på sine Facebook-sider

Regjeringen melder at de viderefører alle sine tiltak til 13. april, noe kommunen sier seg enige i.

I dag tidlig vedtok kommuneoverlege at også Narviks egne tiltak i Narvik kommune fortsetter.

  • Alle som ankommer Narvik fra sør for Dovre ilegges 14 dagers karantene.
  • Alle som kommer til Norge fra utlandet – ilegges 14 dagers karantene.
  • Vi er flinke til å vaske hendene.
  • Vi holder avstand til hverandre – nå to meter!
  • Vi møter ikke folk om vi ikke må
  • Vi reiser ingen steder, om vi ikke må!

Det finnes unntak for samfunnskritiske funksjoner, og de kan du lese mer både på www.narvik.kommune.no og www.regjering.no

Alle skoler og alle barnehager holder fortsatt stengt. Det gjelder også en lang rekke andre virksomheter.

– Dette er ikke lett. Det er faktisk vanskelig. Men vi kan alle bidra til dugnaden – vi kan alle følge de enkle rådene og reglene om å holde avstand og passe på håndhygiene, skriver kommunen

– Som Erna sier – kampen mot viruset må fortsette!

FHI vurderer å spore folk via smarttelefoner for å begrense smitte

Norske myndigheter jobber med en app for å spore bevegelsene til folk og rapportere inn til Folkehelseinstituttet, melder NRK.

I arbeidet med smittesporing jobber myndighetene med en app for smarttelefoner som skal kunne spore bevegelsene til personene som bruker appen, etter det NRK kjenner til.

Målet skal være å se hvem som kan ha vært i nærheten av en smittet person, og dermed hjelpe til med å stoppe smitten.

Det er det statlige forsknings- og utviklingsselskapet Simula Research Laboratory som samarbeider med Folkehelseinstituttet for å utvikle tekniske løsninger i kampen mot koronaviruset.

Simula vil ikke kommentere NRKs opplysninger og henviser til Folkehelseinstituttet.

– Vi vurderer en slik løsning, men beslutningen om hvorvidt dette skal benyttes er ennå ikke tatt, sier Gun Peggy Knudsen, områdedirektør for helsedata og digitalisering i FHI, til NRK.

Heidi Beate Bentzen, som forsker på personvern og helserett ved Universitetet i Oslo, advarer om at slike data kan avsløre mye om en persons liv, og bare må brukes til koronabekjempelse og så slettes.

– Opplysningene må kun benyttes til bekjempelse av koronaviruset, sier hun.

(©NTB)

Smittetiltakene fortsetter til over påske

Tiltakene for å stoppe spredningen av koronaviruset blir forlenget til 13. april. Samtidig ber regjeringen folk holde større avstand, både inne og ute.

Det betyr at skolene og barnehagene blir stengt til over påske. Det samme gjelder de andre smitteverntiltakene som ble innført 12. mars.

– Tiltakene ser ut til å bremse smitten, men vi trenger mer tid for å se hvilken effekt de har. Regjeringen har fastsatt en strategi for å begrense smittespredningen som innebærer at hver enkelt som er smittet maksimalt skal smitte én annen person. Da vil helsevesenet ha kapasitet til å hjelpe alle som trenger det, sier statsminister Erna Solberg (H).

Les hele saken her.

Regjeringen ber nordmenn holde større avstand til hverandre

Regjeringen ber folk holde minst to meters avstand innendørs og ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe utendørs.

I det offentlige rom bør man holde minst én meters avstand til andre, sa helseminister Bent Høie (H) da han presenterte de nye tiltakene tirsdag ettermiddag.

Når man er utendørs, bør man heller ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe. Dette gjelder ikke folk som er i familie eller bor sammen.

Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre. Heller ikke dette gjelder de som er i familie eller bor sammen.

NTB

Ingen hyttepåske i 2020

Forbudet mot å reise på hytta, blir videreført. Dermed blir det ingen hyttepåske i år.

«Forbudet mot opphold på hytter/fritidseiendommer opprettholdes.", er blant de mange reglene som videreføres til etter påske.

– Skaff dere noen gode spill, lat som dere er på hytta, men bli hjemme, formaner statsminister Erna Solberg.

(©NTB)

Jussekspert: «Søringkarantene» er trolig ikke ulovlig

Anne Kjersti Befring, ansvarlig for helserett ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, tror kommunene anledning til å innføre søringkarantene. Hun har jobbet med helserett siden 1990.

– Kommunene har en vid myndighet i smittevernloven til å kunne begrense personers bevegelsesfrihet, noe som er godt begrunnet i lovens forarbeider. Grunnen til at man har denne bestemmelsen, er at det er ulik sårbarhet og spredning av smitte i kommunene. Nasjonale tiltak vil sjelden være tilstrekkelig i en pandemisituasjon, sier hun.

Tirsdag ble det klart at Bodø kommune forlenger forskriften om karantene om folk som kommer sørfra, slik en rekke andre kommuner i Nord-Norge har gjort.

Oversikt smittede i Nord-Norge

KommuneFylkeAntall smittedeAntall døde
BodøNordland9
HadselNordland3
VåganNordland2
RanaNordland1
SortlandNordland1
DønnaNordland1
SteigenNordland1
TromsøTroms og Finnmark431
SenjaTroms og Finnmark11
AltaTroms og Finnmark4
LavangenTroms og Finnmark3
HarstadTroms og Finnmark3
DyrøyTroms og Finnmark1
NessebyTroms og Finnmark1
TjeldsundTroms og Finnmark1
MålselvTroms og Finnmark1
VadsøTroms og Finnmark1
SkjervøyTroms og Finnmark1
HammerfestTroms og Finnmark1

Oppdatert tirsdag kl. 13:30. Kilde: VG

Første dødsfall av korona i Tromsø

En 72 år gammel mann døde etter smitte av koronaviruset natt til tirsdag. Det opplyste ordfører Gunnar Wilhelmsen på rådhuset i Tromsø tirsdag formiddag. Mannen var i risikogruppen og døde i sitt hjem.

Tromsø er den kommunen i Nord-Norge med det høyest antall smittede av koronavirus. Tirsdag er det 43 bekreftet smittede. Mandag ble det meldt om 12 nye smittetilfeller. Fire smittede personer er friskmeldt, opplyste kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen. i pressekonferansen.

Om mannen som døde sa Kristoffersen:

– Han hadde en underliggende sykdom, og døde sent på kvelden i går. Han ble raskt dårlig. Ambulansen ble tilkalt, men han døde hjemme med ambulanse til stede. De gjorde det de kunne, men livet sto ikke til å redde. Dødsfallet er meldt til FHI, sa kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen.

Kommuneoverlegen sa videre at det er forventet et økt antall smittede i Tromsø i dagene som kommer.

Jon H. Mathisen, klinikksjef ved akuttmedisinsk klinikk ved UNN, sa at ambulansen var på stedet etter 20 minutter.

– De gikk i gang med livreddende tiltak etter gjeldende prosedyrer. Dessverre sto livet ikke til å redde. Av hensyn til pårørende og personvern kan vi ikke gå i nærmere detaljer om forløpet. UNN har en god beredskap for akuttmedisinske hendelser. Vi er godt forberedt og trent, sier Mathisen.

72-åringen som nå er det første koronaofferet i nord, fikk en positiv prøve på viruset i går. Hans første kontakt som koronasmittet med helsesystemet kom via 113 i går kveld, skriver Nordlys.

– Ingen tvil om at barn kan bli smittet

I et nytt notat slår Folkehelseinstituttet (FHI) fast at mange barn kan bli smittet og syke av koronaviruset, men i mindre grad enn voksne.

– Det er påvist smitte hos mange barn, også i Norge, så det er ingen tvil om at viruset kan infisere barn. Så langt ser ut til at barn i mindre grad blir smittet enn voksne, heter det i notatet, som bygger på en rask gjennomgang av tilgjengelig forskning.

Et omstridt spørsmål har vært om barn sprer smitte, og i tilfelle i hvilken grad. Dette har imidlertid FHI ikke funnet et klart svar på.

– Det er svært begrenset dokumentasjon på dette og for tidlig å si om barna kan spille en vesentlig rolle i smittespredningen, eller ei, skriver FHI.

FHI har heller ikke funnet dokumentasjon på målbare effekter av å stenge barnehager og skoler.

NTB

514 døde på ett døgn

VG: Det har blitt registrert 514 nye corona-dødsfall det siste døgnet i Spania, melder El Pais. Det er kun Italia som har hatt høyere dødstall enn dette i løpet av et døgn.

Nå har 2696 mennesker dødd av corona-viruset i Såamoa, ifølge Reuters. 39.673 personer er smittet av koronaviruset i Spania.

Kutter i lederlønningene

– Kværner iverksetter et bredt spekter av forholdsregler for å dempe virkningene av covid-19-viruset. Fokus er å beskytte liv og helse for mennesker i Kværner, hos våre forretningspartnere og i samfunnene rundt oss. I tillegg jobber selskapet for å redusere effekten på pågående drift og fremtidige forretningsmuligheter, skriver selskapet i en pressemelding.

– Kværners konsernledelse har bestemt at deres egen faste lønn skal reduseres med fem prosent fra første april og ut 2020. Kværners konsernsjef Karl-Petter Løken ba forrige uke om å få redusert sin egen lønn. I tillegg har konsernsjefen og hele konsernledelsen også blitt enige om at programmet for deres variable lønn for 2020 blir kansellert. I sum betyr dette at hver av lederne får over 40 prosent redusert opptjening i 2020, sammenliknet med opptjening i 2019.

Videre skriver selskapet i pressemeldingen at organisasjonen jobber for å redusere kostnadene på flere områder. Selskapet har også midlertidig permittert cirka 30 ansatte, og regner med å øke dette antallet de kommende ukene.

Vel 20.000 nye søknader om dagpenger

I løpet av mandag kom det inn 20.400 nye søknader om dagpenger til Nav. På elleve dager har Nav mottatt 243.600 søknader om dagpenger.

18.100 av søknadene gjelder dagpenger ved permittering, mens 2.300 søknader er ordinære søknader om dagpenger.

Siden torsdag 12. mars, dagen mange av de mest omfattende tiltakene ble innført for å begrense smittespredningen, er det kommet inn totalt 243.600 søknader om dagpenger, hvorav 224.200 gjelder dagpenger ved permittering.

Så langt i 2020 er det kommet inn totalt 282.600 søknader om dagpenger. I hele 2019 kom det inn 160.500 søknader.

(©NTB)

Ellevte koronadødsfall

En eldre koronapasient på Haukeland universitetssjukehus som døde mandag, er den ellevte koronasmittede pasienten som dør i Norge.

Dødsfallet er det første utenfor østlandsområdet.

Haukeland universitetssjukehus sier at de av personvernhensyn ikke vil gi opplysninger kjønn eller alder på avdøde utover at det dreier seg om en eldre person.

Mandag opplyste Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus om til sammen tre koronapasienter som har dødd.

Til sammen har nå elleve personer i Norge dødd etter å ha blitt smittet av koronaviruset.

Norwegian får krisegaranti på 300 millioner

Norwegian har oppfylt kravene for de første 300 millioner kronene i garanti fra den norske regjeringen i forbindelse med koronakrisen.

Ifølge en børsmelding tirsdag morgen har to nordiske banker stilt en garanti på 10 prosent, noe som var et krav fra norske myndigheter.

– Norwegian sikrer det nødvendige rom for å jobbe mot videre garantier fra den norske regjeringen, heter det i meldingen.

Ifølge E24 vil det stilles ytterligere 1,2 milliarder kroner i garanti dersom flyselskapet får lettelser i renter og avdrag fra kreditorene. Samlet kan halvparten av beløpet i garantiordningen på 6 milliarder kroner gå til Norwegian.

(©NTB)

NIM: Hytteforbudet griper inn i menneskerettighetene

Forbudet mot å overnatte på hytta er et inngrep i menneskerettighetene som bevegelsesfrihet, mener Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

Regjeringen forbød torsdag å overnatte på hytta hvis den ligger utenfor hjemkommunen. Brudd på forbudet medfører en bot på 15.000 kroner.

Flere har reagert på forbudet, og Folkehelseinstituttet (FHI) har uttalt at det ikke er basert på faglige råd fra dem.

– Slike inngrep kan staten lovlig gjøre, men da må det være nødvendig og forholdsmessig, sier direktør Matheson Mestad i NIM til NRK.

Hun sier forbudet kan være et inngrep i beskyttede menneskerettigheter som bevegelsesfrihet, retten til privatliv og eiendomsretten.

– Dette er vanskelige avveininger, som må gjøres veldig raskt. Det er forståelig at saksbehandling må forenkles. Men det er et problem at såpass inngripende tiltak som dette skjer uten høring, sier Matheson Mestad

Helse- og omsorgsdepartementet viser til at det ikke var tid til å gjennomføre en høringsprosess, og at det viktigste var å redusere kontakten mellom folk så fort som mulig.

(©NTB)

Artikkeltags