Seks nye områder i Finland blir røde

Utenriksdepartementer etterkommer FHIs anbefaling om å gjøre seks nye områder i Finland røde. Lappland er blant regionene som nå blir røde.

Det er sykehusdistriktene Centrala Tavastland, Egentliga Finland, Lappland, Länsi-Pohja, Mellersta Österbotten og Syd-Österbotten som nå går fra gult til rødt på smittekartet for Europa, opplyser UD.

Endringene trer i kraft fra midnatt natt til lørdag 17. oktober.

Lappland, som deler grense med Norge og er et populært reisemål i Nord-Norge, blir altså rødt. I forrige uke gjorde regjeringen sykehusdistriktene Norra Karelen og Vasa i Finland røde. Totalt vil nå 11 av Finlands 20 sykehusregioner være røde.

Avisredaktør takker for seg

Geir Are Jensen har sagt opp sin stilling som ansvarlig redaktør i Bodø Nu. Det melder avisen torsdag.

Han var på å starte opp avisen for 19 år siden. Nå ønsker han å gjøre noe helt annet. Jensen skal fortsette som styreleder i avisen. Styreleder var han også i Narvik Nu. Den siste perioden holdt han roret som redaktør der.

Trondheim: Rundt 1.000 i korona-karantene

Onsdag ble mellom 700 og 800 personer satt i karantene etter et smitteutbrudd i Trondheim. Viruset som knyttes til smitteutbruddet i Trondheim ser ut til å smitte lettere og gi symptomer raskere, ifølge kommuneoverlegen.

Onsdag ble mellom 700 og 800 personer satt i karantene etter et smitteutbrudd i Trondheim.

Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim opplyser til VG at totalt rundt 1000 personer er satt i karantene som følge av utbruddet.

– Vi ser at dette er et mer smittsomt coronavirus enn det vi er vant til. Vi har nok ikke sett slutten på dette. Vi ser at det smitter lettere, altså at det skal mindre til for å bli smittet.

I dag markeres Refleksdagen

Den tredje torsdagen i oktober markeres Refleksdagen for 15. gang over hele landet.

Kun 1 av 4 bruker alltid refleks – til tross for at 8 av 10 mener et reflekspåbud hadde vært på sin plass.

– Det blir for dumt å droppe refleks, når du skjønner at det virker, skriver Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk i en pressemelding.

Togforsinkelser til Narvik

Det er meldt om forsinkelse på nordgående NRE-tog på grunn av ulykken som skjedde i går onsdag og et banearbeid på omkjøringen som skaper ytterligere forsinkelser. Dette vil få konsekvenser for distribusjonen i Finnsnes, Svolvær, Harstad, Sortland og Tromsø.

Vi beklager eventuelle ulemper dette vil medføre våre kunder. Det skriver Schenker på sine nettsider

Stengt i Leirviktunnelen

Leirviktunnelen og Trældalstunnelen er stengt på grunn av vedlikeholdsarbeid.

Dette gjelder torsdag og fredag fra klokken 07 til 19.

Utrykningskjøretøy og rutegående trafikk kan passere.

Norge slutter seg til EUs Navalnyj-sanksjoner mot Russland

Utenriksministrene i EU støttet onsdag kveld et forslag om å innføre sanksjoner mot Russland. Torsdag morgen ga Norge sin tilslutning til forslaget.

EU-landene har besluttet å innføre sanksjoner mot seks russere som følge av forgiftningen av opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, opplyste EU-diplomater tirsdag kveld.

Torsdag morgen opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK at Norge slutter seg til sanksjonene.

Enighet i statsoppgjøret – streik avverget

Seks timer på overtid ble partene i lønnsoppgjøret i staten enige om en ny tariffavtale.

De fire hovedsammenslutningene LO, YS, Unio og Akademikerne satt seks timer på overtid for å finne en løsning i meklingen med staten.

– Jeg er glad for at vi har oppnådd enighet med alle de fire hovedsammenslutningene i lønnsoppgjøret i staten. Vi har dermed unngått en streik, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

Resultatet ligger innenfor frontfagsrammen på 1,7 prosent, og leder Pål N. Arnesen i YS Stat sier seg fornøyd med det.

– Staten avviste i utgangspunktet alle våre økonomiske krav, så dette viser at denne meklingen har vært nyttig, sier Arnesen.

For de organiserte i LO Stat gis det et generelt tillegg til alle på mellom 1.321 og 5.753 kroner. Lønnstillegget blir gitt med virkning fra 1. oktober.

– Vi kommer ut med et resultat der vi får ut et generelt tillegg til alle, men hvor fordelingsprofilen er skuffende. Det må vi bare konstatere. Jeg er skuffet over at staten ikke tar mer ansvar for sine lavest lønte og for likelønn, sier leder Egil André Aas LO Stat.