Strammer inn karantenereglene

Regler for smittekarantene og innreisekarantene samles i en felles bestemmelse. Reglene for innreisekarantene blir strengere. Målene med endringene er å gjøre det lettere å følge karantenereglene.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen opplyser at regjeringen også vil gjøre justeringer i reglene for omsorgsdager, skriver VG.

Det innføres omsorgsdager, eller sykt barn-dager, dersom barn må være hjemme på grunn av lokale utbrudd.

Regjeringen innfører også en egen ordning der foreldre får omsorgsdager ved behov hvis skoler og barnehager er stengt, selv om de allerede har brukt opp den vanlige kvoten for omsorgsdager.

– I de aller fleste av landets kommuner er det nå lite smitte. Jeg tror mange er glade for å slippe de tøffe takene som Bergen, Fredrikstad og Sarpsborg har tatt de siste ukene, sier helseminister Bent Høie i en pressekonferanse fra Regjeringen.

På pressekonferansen tirsdag sa Høie også at han hadde hatt møte med kommunalminister Nikolai Astrup (H) og landets fylkesmenn om saken.

– Jo raskere en starter arbeidet med å slå ned lokale utbrudd, jo mindre er sjansen for at utbruddet blir stort, sa helseministeren.

Han pekte på det avgjørende i korte kommandolinjer og rask reaksjon, og at byråkratiske beslutningsprosesser ikke egner seg til å slå ned smitteutbrudd. I tillegg oppfordret Høie til godt samarbeid mellom nabokommuner, og at kommunene må øve på samarbeidet i rolige tider.

– Kommunens smittesporingsteam må være godt rustet og forberedt på at jobben kan vare lenge, sa Høie.

Den norske kirke fjerner udøpte barn fra medlemsregistrene

119.000 udøpte barn står oppført som tilhørige i Den norske kirkes medlemsregister fordi en foresatt er medlem av kirken. Ved nyttår fjernes de fra listene.

– Når den nye trossamfunnsloven trer i kraft 1. januar 2021, vil Kirkerådet slette alle som er registrert som tilhørige i Kirkens medlemsregister. Unntaket er hvis foresatte til barn under 15 år, eller tilhørende som er mellom 15 og 18, selv gir melding om at de ønsker å stå registrert som tilhørende i Den norske kirke, sier Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet til Vårt Land.

Human-Etisk Forbund (HEF) klagde inn praksisen med å registrere udøpte barn med foreldre som er medlem i Kirken, som tilhørige, til Datatilsynet i februar. De mener den bryter med EUs personvernsforordning, fordi Kirken oppfører barna uten at foreldrene gir sitt samtykke. Klagen er fortsatt under behandling.

DNK er på sin side pålagt gjennom kirkeloven å føre register over både medlemmer og tilhørige. Gjennom Folkeregisteret kunne de inntil oktober 2018 bli informert hver gang et medlem har født. På den måten har de «automatisk» kunnet registrere barnet som tilhørende kirken.

FHI: Estland kan bli rødt denne uka, Polen går mot gult

FHI anbefaler at Estland blir rødt, Polen, Island og Liechtenstein gule. Samtidig foreslås endringer for svenske, danske og finske regioner denne uka.

Regjeringen vil ta en endelig beslutning i løpet av uka, opplyste helseminister Bent Høie (H) tirsdag på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

– Endringer vil skje natt til lørdag for dem som går under grensen, sa Høie.

FHI anbefaler å fjerne innreisekarantenen for Polen, Island og Liechtenstein, opplyser de i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

14. september hadde Polen hatt 19,2 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene. For Island og Liechtenstein var tallet 15,8 og 7,8.

FHI anbefaler også at karantenekravene fjernes for regionene Kalmar og Blekinge i Sverige, samt Kajanaland i Finland.

Samtidig anbefaler de å innføre karantene for de danske regionene Sjælland og Nordjylland.

Fiskeri- og sjømatministeren kommer til Narvik

Torsdag er fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i Narvik. Der skal han på innspillsmøte. Han reiser denne uken rundt i Nord-Norge for å få innspill i anledning regjeringens nye nordområdemelding.

Ifølge Narvikregionen næringsforening uttaler ministeren dette i forkant av Narvik-visitten:

– Samtidig tydeliggjør den negative befolkningsutviklingen behovet for en framtidsorientert og innovasjonsrettet politikk. Næringsliv, kapital, kunnskap, attraktive samfunn med utdanningsmuligheter, fritids- og kulturtilbud er sentrale stikkord i denne sammenheng.

Regjeringens nødrespiratorer fortsatt ikke levert

Et halvt år etter regjeringens bestilling er de 1.000 nødrespiratorene som skulle ut til sykehusene, fortsatt ikke levert.

Respiratorene, som har en samlet kostnad på 60 millioner kroner, skulle etter planene distribueres til norske sykehus innen mai. Forsinkelsen skyldes at alle nødrespiratorene skal kvalitetsmerkes. Uten CE-merking frykter regjeringen tap av omdømme og at det kan virke som om menneskers liv settes i fare, skriver Bergens Tidende.

Kravet om at respiratorene må være CE-merket, kom overraskende i midten av mai og innebærer en tidkrevende og kostbar tilleggsprosess, uttalte forskningsdirektør Hanne Bjørk ved Forsvarets forskningsinstitutt til VG da.

Det ligger nå an til at mange av apparatene kan blitt gitt som bistand til organisasjoner eller fattige land. Å gi fra seg apparater som ikke er kvalitetssjekket og CE-merket kan være «omdømmemessig problematisk for Norge», skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet i en e-post til BT.

Prosessen med CE-merking tar normalt ett til to år for medisinsk utstyr. Det stilles ekstreme krav til dokumentasjon og det må sørges for at produktet oppfyller alle standarder for denne type utstyr. Alt i produksjonsprosessen skal kunne spores. Det gjelder alle deler, også hvilket verktøy som er brukt og hvor hardt hver enkelt skrue eller mutter er festet.

122 nye bekreftede koronatilfeller siste døgn i Norge

Det var ved midnatt natt til tirsdag registrert 12.276 koronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 122 tilfeller siste døgn.

Til sammen er økningen de to siste dagene på 197 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Nærmere 890.000 tester for koronavirus er til nå gjennomført i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

21 koronapasienter er mandag innlagt ved norske sykehus, fem flere enn før helgen. Tallet er det høyeste siden 9. juni, viser tall fra Helsedirektoratet.

I alt har 266 personer nå dødd som følge av pandemien i Norge. Ifølge FHI er det ikke alltid mulig å fastslå om en person har dødd av eller med covid-19.