Fire nye personer er koronasmittet i Harstad

Lørdag ble én person bekreftet smittet, én ny søndag, det åttende tilfellet i Harstad totalt. Mandag melder Harstad kommune at det er registret fire nye tilfeller.

– Fire personer bosatt i Harstad fikk mandag påvist covid-19-smitte. Disse er nærkontakter til den som fikk påvist smitte lørdag 15. august. To personer bosatt i Harstad fikk påvist covid-19-smitte i helga. Alle nærkontaktene til disse to er kartlagt og testet og er nå i karantene. Mandag fikk vi ytterligere fire nye positive prøvesvar blant nærkontaktene, opplyses det i pressekonferansen.

Laserkontroll i Skistua

Utrykningspolitiet gjennomførte mandag formiddag en laserkontroll i Skistua.

Det resulterte i at ti personer fikk forenklede forelegg. Høyeste hastighet ble målt til 49 kilometer i timen i en 30-sone.

Over 6.400 studenter står fortsatt i boligkø

Til sammen 6.415 studenter står i kø for å få studentbolig samtidig med studiestart, viser nye tall fra studentsamskipnadene.

Det er 4.237 færre enn på samme tidspunkt i fjor. Men Norsk studentorganisasjon (NSO) er ikke helt fornøyde.

– Tallene viser at det fortsatt er et stort behov for å bygge flere studentboliger, sier leder Andreas Trohjell i NSO.

Han sier videre at tallene har en klar sammenheng med koronapandemien, men at de viser at det fortsatt trengs flere studentboliger.

– Det er viktig at disse tallene ikke blir en hvilepute, men at regjering og storting fortsetter sin satsing på bygging av studentboliger, sier Trohjell.

NSO har som mål at 20 prosent av landets studenter skal ha muligheten til å bo i en studentbolig. De ferskeste tallene organisasjonen har tilgjengelig, viser at 14,87 prosent i dag har denne muligheten.

De aller fleste leier fortsatt privat.

Nær dobling av koronapasienter på sykehus

14 pasienter med påvist koronasmitte behandles mandag på norske sykehus. Det er seks flere enn fredag.

Én av pasientene får respiratorbehandling, det samme som fredag, viser tall fra Helsedirektoratet.

Fem av pasientene er innlagt i Helse Midt-Norge, inkludert to ved St. Olavs hospital. Seks er innlagt i Helse sør-øst, inkludert to ved Akershus universitetssykehus og én ved Oslo universitetssykehus. To er innlagt i Helse nord og en ved Helse vest.

Det var ved midnatt natt til mandag registrert 10.005 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det er en økning på 40 siste døgn.

Scandic vil revurdere masseoppsigelser

I sommer varslet hotellkjeden Scandic at de så seg nødt til å nedbemanne med rundt 1000 årsverk. Årsaken var sviktende økonomi som følge av koronaviruset.

I Narvik betød dette at syv personer ville miste jobben.

Tillitsvalgte i hotellkjeden krevde forrige uke at oppsigelsene blir satt på vent. Det melder Fri Fagbevegelse. Fredag meldte E24 at Scandic vil revurdere omfanget av masseoppsigelsene denne uka, som følge av kravet fra de tillitsvalgte.

Dette skjer etter at regjeringa torsdag kunngjorde at de utvider permitteringsperioden. Fra 1. november blir permitteringsperioden utvidet fra 256 til 52 uker, for å motvirke unødvendige oppsigelser.

Regjeringen vurderer å gjøre endringer i fraværsgrensen

Kunnskapsminister Guri Melby frykter VGS-elever vil dra på skolen til tross for luftveissymptomer på grunn av fraværsgrensen. Nå skal regelverket revurderes.

– Beslutningen om at fraværsgrensen skulle gjelde som normalt, ble tatt i vår da vi var i en annen situasjon. Nå har vi fått en anbefaling fra Folkehelseinstituttet om at vi bør se på dette, sier kunnskapsminister Guri Melby til NRK.

Det ble i mars innført midlertidige endringer i fraværsgrensen på grunn av koronasituasjonen. Mandag er første dag i det nye skoleåret for elever over hele landet, og nå er det de gamle fraværsreglene som gjelder.

I en rapport publisert forrige uke skriver Folkehelseinstituttet at de er bekymret for at videregåendeelever vil reise på skolen til tross for symptomer på sykdom.

– For elever i videregående skoler kan det føre til at fraværsgrensen overskrides. Dette kan videre føre til oppmøte på skolen ved milde symptomer og risiko for smittespredning, heter det i rapporten.

– Jeg deler bekymringen om at elever kan ende opp med å gå på skolen selv om de hoster litt, fordi de er redde for å få for mye fravær. Vi skal se på hvordan regelverket er utformet nå for å unngå akkurat det, sier Melby, som presiserer at regjeringen skal håndtere saken raskt.

PST har pågrepet en mann for å ha overlevert informasjon til fremmed stat

PST pågrep lørdag en norsk borger i Oslo. Mannen er siktet for å ha levert informasjon som kan skade grunnleggende nasjonale interesser, til en fremmet stat.

Mannen fremstilles for fengsling i Oslo tingrett klokken 15 mandag ettermiddag. Oslo tingrett opplyser at det er besluttet at rettsmøtet går bak lukkede dører.

NTB har bedt om kommentar fra PST, men de ønsker ikke å kommentere saken før rettsmøtet.

Ifølge Aftenposten er mannen i 50-årene og bosatt i Oslo-området. Han er norsk statsborger, men født i utlandet. Han har fått oppnevnt advokat Marianne Darre-Næss som forsvarer.

Mediedirektør i DNV GL (Det Norske Veritas), Per Wiggo Richardsen, bekrefter overfor NRK at mannen i 50-årene er ansatt hos dem.

– Vi har nylig blitt gjort kjent med pågripelsen og kan bekrefte at han er ansatt i vårt selskap, sier Richardsen.

Det Norske Veritas vil nå samarbeide med PST for å finne ut av hva som har skjedd.

– Vi kommer til å legge vekt på å jobbe tett med politiet for å bistå dem i etterforskningen. Det er en særdeles alvorlig sak som vi må finne ut av, sier Richardsen til NRK.

Statsminister Erna Solberg bekrefter overfor VG at hun er blitt orientert av PST om pågripelsen.

– Jeg kan bekrefte at jeg er orientert, utover det er det PST som må kommentere saken, sier Solberg.

Lokale industriarbeidere kan bli tatt ut i streik

Det er brudd i den frivillige frontfagsmeklingen. Det bekreftet både Fellesforbundet og Parat søndag ettermiddag. Uten enighet i meklingsinnspurten kan 28.000 industriarbeidere over hele landet bli tatt ut i streik fredag.

Ved Grovfjord Mek kan 18 ansatte bli tatt ut i streik, mens Grovfjord Båtbyggeri har fire ansatte som kan bli tatt ut. Ved Bamek i Ballangen kan fem ansatte bli tatt ut i streik. Det viser en oversikt Fri Fagbevegelse har publisert.

– Fra mandag 17. august vil meklingen være tvungen, uttalte riksmekler Mats Wilhelm Ruland i en pressemelding søndag.

Bjørnfjell med mest nedbør i landet

Mellom klokken 20 søndag og klokken 08 mandag ble Bjørnfjell målt til den fjellstasjonen med mest nedbør i Norge.

Det ble målt 6,3 millimeter nedbør. Nedbøren kom i form av regn.

1,8 milliarder i handelsunderskudd i juli

Eksporten i juli utgjorde 58,4 milliarder kroner. Det er 12,5 prosent lavere enn tilsvarende periode i fjor.

Importen økte imidlertid med 0,5 prosent og endte på 60,2 milliarder kroner. Dette ga et handelsunderskudd på 1,8 milliarder kroner, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Sammenlignet med juli i fjor er det særlig naturgass og raffinerte mineraloljeprodukter som bidrar til nedgangen i eksportverdien. En økning i oljeeksporten demper fallet.

Ny symbolsk handling innføres når Forsvaret får ny sjef

Mandag tar Eirik Kristoffersen over kommandoen som Norges nye forsvarssjef etter Haakon Bruun-Hanssen. Det markeres med taler, parade, salutt og en ny gest.

Seremonien på Akershus festning i Oslo starter med at nåværende forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen overtar kommandoen over avdelinger som står oppstilt. Deretter taler både forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og statsminister Erna Solberg (H), før landets nye forsvarssjef Eirik Kristoffersen overtar kommandoen.

– Det som er nytt ved dette skiftet er at forsvarssjefens kommandoflagg fysisk skal overleveres som en del av kommandobyttet. Det blir en symboltung sak, sier sjefsersjant Rune Wiik i Forsvarets fellestjenester til Forsvarets forum.

Etter sjefsskiftet spiller Forsvarets musikkorps Fedrelandssalmen, etterfulgt av salutt fra Akershus festning med 17 skudd.

Kristoffersen er blant de yngste som noen gang har fått toppstillingen som forsvarssjef. Han har blant annet varslet at deler av forsvarsledelsen må belage seg på å flytte nordover som et ledd i å styrke forsvarsevnen.