Saker fra nyhetsstudio 18. mai 2020

DEL

Bakke-Jensen får forsvarsplan i retur fra Stortinget

Opposisjonen på Stortinget er så misfornøyd med forsvarsministerens nye langtidsplan for Forsvaret at den nå blir sendt i retur til regjeringen.

Det ble klart etter et gruppemøte hos Fremskrittspartiet mandag ettermiddag, bekrefter Frps forsvarspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde overfor NTB.

Allerede tidligere mandag var det klart at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ville sende planen til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i retur, noe det dermed er flertall for.

(©NTB)

Trailer har kjørt utfor E10 ved Evenesmarka

Statens vegvesen fikk melding om utforkjøringen litt etter klokken fem mandag ettermiddag. Det var politiet som meldte inn utforkjøringen.

– Traileren skal ha kjørt av veien og ned i ei myr. Politiet sa at det ikke var noen personskader og at kjøretøyet ikke står farlig til, forteller pressekontakt Synnøve Lukkassen i Statens vegvesen.

Vogntoget står ved Stuberget, litt over fire kilometer fra Harstad/Narvik lufthavn.

Det er ikke sikkert når vogntoget blir fjernet.

Foto: Fremover-tipser

Foto: Fremover-tipser

Stenger vei på grunn av rasfare

Fylkesvei 84 Spansdalen er stengt på grunn av fare for ras.

Statens vegvesen melder på sine nettsider at veien ventes åpnet klokken 21:00 mandag kveld.

Det er stor fare for ras og flom i år. Les mer om det her (+).

Regjeringen gir inntil 100 millioner til Bodø som kulturhovedstad

Abid Raja kom til Bodø mandag formiddag. Med seg nordover hadde han en statsgaranti fra Solberg-regjeringen til Bodø 2024 – Europeisk kulturhovedstad.

Det melder Avisa Nordland.

– Det er en stor ære og glede for meg å ta stolthet i å si at regjeringa stiller med sin tredjedel, inntil hundre millioner kroner til Bodø som Europeisk Kulturhovedstad 2024, uttalte Raja fra Stormen Bibliotek, mandag ettermiddag.

– Bodø vil åpne seg for Europa, og jeg er helt sikker på at Europa vil la seg fascinere av det de vil oppleve her hos dere. Dette er ei investering som vil vare langt utover 2024, sier Raja.

AN vil utover ettermiddagen kommer med flere reaksjoner og kommentarer på nyheten fra kulturminister Abid Raja.

Melding om røykutvikling på LKAB

Ved 13.40-tida rykket brannvesenet i Narvik ut. Ifølge vakthavende på 110-sentralen i Nordland, har de fått melding om røykutvikling på LKAB.

Politiet er også på stedet. De melder om at det er røykutvikling i et transportbånd.

Operasjonsleder Kai Eriksen i politiet opplyser om at det ikke er mye røyk på stedet, og at ingen personer har pusta inn røyk.

– Vi sender inn røykdykkere likevel for å undersøke, sier Eriksen til Fremover.

Widerøe oppretter to nye direkteruter fra Kristiansand til Bodø og Evenes i sommer

Begge rutene skal gå to ganger i uken mellom 22. juni og 16. august, skriver Fædrelandsvennen.

Årsaken til de nye rutene er blant annet en undersøkelse Widerøe har gjennomført som viser at mange sørlendinger ønsker seg ferie i nord, og motsatt.

I undersøkelsen svarte 49 prosent av dem fra Sørlandet at de kunne tenke seg å dra på sommerferie til Lofoten og Vesterålen. 26 prosent svarte at de kunne tenke seg å reise til Helgelandskysten.

– Selv om ikke de får fly direkte til øyriket, så kommer de til de to største flyplassene i nærområdet, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe.

Den samme undersøkelsen viser også at mange i nord, spesielt fra Troms, Lofoten, Vesterålen og Finnmark, ønsker seg sørlandssommer i år.

To brøt fartsgrensa – fikk bot

Politiet har hatt fartskontroll i Bardu. Det resulterte i to forenklede forelegg: Det ene for å kjøre 69 kilometer i timen i 60-sone, den andre for 110 kilometer i timen i 90-sone.

Forsikringsselskap tror det blir flomskader for en halv milliard

Det ventes en stor vårflom i år – en av de største på mange år. Tryg Forsikring tror det kan bli skader for opp mot en halv milliard kroner.

Det har vært storflommer i 2011, 2013 og 2015. Årets vinter er den mest snørike på over 60 år, og snøsmeltingen har ennå ikke kommet skikkelig i gang.

– Vi tror skadene kan komme opp i en halv milliard kroner, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Det er i så fall omtrent som flomerstatningene som er betalt ut etter de forrige storflommene, ifølge selskapet.

Tryg har flere råd til folk som bor i flomtruede områder. Blant annet bør de allerede nå rydde unna gjenstander av verdi.

– Dersom du vet at kjelleren din vil bli oversvømmet, bør du redde ut verdifullt innbo og lagre det på et trygt sted. Husk å flytte biler, bobiler og campingvogner i god tid. Du bør også sjekke at avløp, kummer og nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall, kvister eller søppel, og at det er god drenering rundt boligen, sier Ole Irgens.

(©NTB)

Nedgang i søkertallet på reiselivsutdanningene

Blant de over 150.000 søkerne til høyere utdanning i år, søkte færre seg til reiselivsfag, viser tall fra Samordna opptak.

Tallene viser også at lærerutdanningen og juss opplever en nedgang. Juss går ned 1,4 prosent, mens lærerutdanningen faller 8,1 prosent. Størst prosentvis nedgang har reiselivsutdanningen som går ned 9,8 prosent på landsbasis, melder Aftenposten.

Ifølge seniorrådgiver ved Kunnskapsdepartementets tjenesteorgan (KDTO), Natasha Harkness, har reiseliv hatt nedgang i førstevalgssøkere i seks av de siste ti årene. Hun sier reiselivsfagene utgjør en liten prosent av den totale søkermassen, og at det derfor kan bli mye svingninger fra ett år til et annet.

Totalt søkte 150.784 personer høyere utdanning i år.

Størst økning har økonomi- og administrative fag som stiger med 24,8 prosent, men også mediefag (23,7), historie (23,5) og samfunn (21,5) opplever økning på over 20 prosent.

(©NTB)

Les også:

Reiselivsstudium i Narvik: – Søkertallene ser svært lovende ut

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken