Saker fra nyhetsstudio 21.05.2020

DEL

Vei i Tamokdalen stengt av snøskred

Statens vegvesen melder på sine nettsider at fylkesvei 87 i Tamokdalen, på strekningen Elverum til Øvergård, er stengt på grunn av snøskred. For tiden pågår opprydningsarbeid.

Veien forventes blir ikke åpnet før tidligst fredag.

På grunn av den plutselige varmen og de store snømengdene i fjellet advares det om flere mulige skred i hele Nord-Norge denne helgen.

Les mer her: Meteorologen: – Bare å finne fram shortsen (+)

Skuterulykke ved Riksgränsen

En person har falt av en snøskuter ved Njuorajaure, 5.2 kilometer i luftlinje fra E10 Riksgränsen.

Personen skal ha slått ryggen. Det skriver NSD som omtalte saken først.

Redningstjenesten har fraktet en person til veien. Vedkommende ble derfra fraktet videre i ambulanse.

Personbil står havarert på E10 ved Björkliden

En personbil har havarert like nord for Björkliden.

Bilen skal ikke skape store problemer for trafikken. Det skriver Trafikverket på sine nettsider.

Andøya Space Center får 365 millioner til satellittbase

Regjeringen vil gi Andøya Space Center inntil 365 millioner kroner for å etablere en oppskytningsbase for småsatellitter. De stiller likevel en rekke vilkår.

Oppskytingsbasen får navnet Andøya Space Port.

– Andøya Space Port er et nyskapende prosjekt, som kan gi både arbeidsplasser på Andøya og interessante muligheter for Norge som romnasjon. Romsektoren utvikler seg i rakettfart, og dette prosjektet kan gi gode muligheter for kunnskaps- og teknologiutvikling på norsk jord, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Finansieringen er todelt. Den ene delen er i form av en investering i selskapet på 282,6 millioner kroner, og den andre er statsstøtte på 83 millioner kroner. Forslaget skal snart legges fram for Stortinget sammen med fase 3 av de økonomiske tiltakene i møte med koronautbruddet.

Før Andøya Space Center kan motta finansieringen, må de dokumentere at egenkapitalen vil gi staten en finansiell avkastning som tilsvarer det en rasjonell markedsinvestor ville ha akseptert, og at løsningen er i samsvar med EØS-avtalens statsstøtteregler.

Selskapet må også legge fram en plan som sikrer at andre næringers interesser ivaretas på en forsvarlig måte.

– Vi stiller krav om at Andøya Space Center i samråd med berørte næringsaktører finner løsninger som gjør at ulike næringer kan fortsette å leve side ved side på Andøya, sier Nybø.

Ferske teltturister advares mot grilling og aggregater i forteltet

Bruk av grill og gassapparat kan gi kullosforgiftning. Gifteksperter ber uerfarne nordmenn ta forholdsregler når de fristes av det enkle livet i telt i sommer.

Giftinformasjonen og Oslo universitetssykehus frykter flere tilfeller av kullosforgiftning til sommeren.

– I lys av koronasituasjonen så vil denne sommersesongen trolig by på flere uerfarne teltere, båtfolk og campere enn vanlig, sier overlege Merete Vevelstad ved Avdeling for rettsmedisinske fag ved universitetssykehuset.

Les hele saken her (åpen).

Toaletter, rasteplasser og kafeer til flere turistveier

Nå skal veistrekninger som Valdresflye, Aurlandsfjellet og Helgelandskysten gjøres enda litt mer attraktive for norske og utenlandske turister.

Onsdag presenterte Statens vegvesen sin veiledende kunngjøring om 18 nye anlegg som skal bygges fram til 2023. Totalt er det 46 anlegg som skal bygges langt turistveiene ifølge Nasjonal Transportplan. I juni skal det holdes leverandørkonferanser med entreprenører som vil bygge de nye veiene.

Anleggene er en del av prosjektet med å bygge 18 nye Nasjonale turistveger, strekninger som representerer det ypperste i kjøreopplevelser i norsk natur. De skal friste bilturister i både inn- og utland til å ta i bruk Norge som ferieland. Hele Nasjonale turistveger-prosjektet skal stå ferdig i 2023.

Strekningene det ble kunngjort anlegg for onsdag er Valdresflye, Jæren, Ryfylke, Hardangervidda, Hardanger, Aurlandsfjellet, Gaularfjellet, Sognefjellsvegen, Helgelandskysten, Lofoten og Varanger.

I kunngjøringen heter det at ulike strekninger skal få nye eller utbedrede kafébygg, parkering, toaletter, utsiktspunkt, turstier, rasteplasser, servicebygg, oppholdsrom og næringsbygg.

Mistenkt for promillekjøring

Torsdag morgen stanset utrykningspolitiet en person i Bardufoss. Personen er mistenkt for promillekjøring.

Føreren av bilen ble fremstilt for blodprøvetaking og anmeldes for forholdet, skriver politiet på Twitter.

Tre førere må ta føttene fatt etter fartskontroll

Utrykningspolitiet hadde fartskontroll på E6 mellom Ballangen og Narvik. Det skriver politiet på Twitter.

Dette førte til tre førerkortbeslag i en 60-sone. De som mistet førerkortet hadde en fart på 94, 97 og 99 kilometer i timen.

Artikkeltags