Må stenge Håkvikdalveien

En stikkrenne på Håkvikdalveien har kollapset på grunn av uværet. Mye vann har ført til at en stikkrenne er ødelagt, og må repareres. – Dette er cirka 1,1 kilometer opp fra krysset ved E6. Vi må stenge veien mens vi utfører arbeidet, sier prosjektingeniør Ole Johnsen i Svevia til Fremover.

Han forteller at de må grave opp hele veien for å legge ned nytt rør. Veien blir derfor stengt fra klokken 21:00 mandag til 06:00 tirsdag.

– Men jeg regner med at vi blir ferdig før. Utrykningskjøretøy vil få passere, sier han.

Uværet herjer – veien til Sør-Skjomen stengt

Veien til sør Skjomen, ved Lappvika, er stengt inntil videre på grunn av stor vannføring. Årsaken til at veien stenges er stor vannføring ved en kulvert. Det er fare for utrasing av veien.

– Vi har tatt denne avgjørelsen for å være i forkant. Det er ekstremt mye vann som kommer ned fra fjellene. Det gir vanskelige kjøreforhold og det medfører også en stor risiko for ras, så vi har besluttet å stenge veien. Det vil bli gjort en ny vurdering av forholdene i morra klokken 11.00, forteller leder for kommunens kriseberedskap, Iris Bartholsen til Fremover.

Trøbbel i flytrafikken

Flyet som skulle gått fra Bergen og landet på Evenes klokka 16.40 er innstilt. Det samme gjelder flyene som skulle gått fra Evenes til Bergen klokka 17.05, fra Evenes til Trondheim klokken 21:30, fra Trondheim til Evenes klokken 21:05 og fra Oslo til Evenes klokken 19:35. Det melder Avinor på sine sider.

Flyet som skulle gått klokken 20:05 fra Evenes til Oslo har fått ny tid klokken 23:00. Det samme har flyet som skulle gå klokken 18 fra Evenes til Oslo. Ny tid er klokken 21.

156 land samarbeider om koronavaksiner

156 land som representerer to tredeler av verdens befolkning, har forpliktet seg til å delta i Covax som skal sikre rettferdig fordeling av koronavaksiner.

Norge er blant de 64 høyinntektslandene som deltar i samarbeidet, og fullfinansierer sin egen deltakelse i mekanismen. I tillegg deltar 92 lavinntektsland, som kan få støtte til innkjøp av vaksiner. USA, Russland og Kina er de største statene som har takket nei til å delta.

Dermed kan Covax-mekanismen nå starte prosessen med å undertegne formelle avtaler med vaksineprodusenter som er partnere i Covax-prosjektet, for å sikre dosene som trengs for å få slutt på den akutte fasen av pandemien innen utgangen av 2021, heter det i en pressemelding fra Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI).

– Vi forventer at 38 land til vil bli med i løpet av de kommende dagene. Mange har sagt at de vil følge etter. Dette er viktig, sier direktør Seth Berkley i vaksinealliansen Gavi på en pressekonferanse mandag.

CEPI, Gavi og Verdens helseorganisasjon (WHO) samarbeider om å lede Covax-mekanismen.

Rundskriv til kommunene om hvordan de kan begrense private sammenkomster

I et nytt rundskriv fra Helse- og omsorgsdepartementet får kommunene veiledning i hvordan de kan forby eller begrense private sammenkomster.

– Kommuner med store smitteutbrudd har gjort en formidabel jobb med å få kontroll på smitten. Vi må vente flere lokale utbrudd, og kommunene må være forberedt på å ta tøffe grep for å hindre smitten i å spre seg, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Mandag ble blant annet klart at Oslo kommune strammer inn og forbyr private sammenkomster med mer enn ti personer.

I rundskrivet gir departementet kommunene veiledning, og de presiserer at tiltakene må være tydelig begrunnet og ikke mer inngripende enn nødvendig.

De oppfordrer også kommunene til å ha god dialog med næringslivet, gi informasjon til publikum, ha dialog med politiet og å samordne beredskapsplanene med andre kommuner i samme region slik at smitteverntiltakene utgjør en samlet respons.

Fergestrekninger innstilt

Fergestrekningen mellom Drag og Kjøpsvik er innstilt på grunn av høy vannstand og vind. Dette gjelder klokken 17 fra Drag og klokken 18 fra Kjøpsvik.

Fergen mellom Bognes og Lødingen er innstilt på grunn av uvær. Dette gjelder inntil videre for både A og B-ruten.

Oslo forbyr samlinger av mer enn ti personer i private hjem

Fra og med tirsdag innfører Oslo et midlertidig forbud mot samlinger med mer enn ti personer i private hjem.

I tillegg vil kommunen vurdere et midlertidig forbud mot innendørs arrangementer med mer enn 50 personer, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse mandag.

Koronasmitten har vokst raskt i Oslo de siste dagene.

Festivalstøtteordning i Nordland lyses ut i dag

I dag lyses Nordlands fylkeskommunes festivalstøtteordninger ut. Den treårige støtten videreføres, med hensikt å gi langsiktige rammevilkår til de viktigste festivalene i fylket. Nytt av året er imidlertid en ettårig festivalstøtte.

-Den treårige støtten er forbeholdt et eksklusivt knippe av de kunstnerisk og organisatorisk mest etablerte og erfarne festivalene. Festivalene skal ha en samfunnsmessig viktig betydning og kravene for tilslag er høye, det er derfor tøff konkurranse om disse midlene. Det finnes imidlertid mange festivaler i fylket som vi i fylkeskommunen mener det er viktig å støtte opp om, derfor har vi nå lansert en ettårig festivalstøtteordning», sier Kirsti Saxi (SV), fylkesråd for kultur, klima og miljø i en pressemelding.

Saxi sier videre at ordningen også er ment å kunne støtte opp om nye spennende festivalinitiativer som kan ha et utviklingspotensial, men ikke har kommet like langt i utviklingen av festivalens profil, konsept og organisering som de mer etablerte. Det er også et viktig poeng at festivalene ikke skal konkurrere om midler med alle de andre typene kunst og kulturprosjekter som vi får inn søknader for gjennom kulturprosjekt og arrangementsstøtteordningen vår.

Regnet fører til vannoverløp flere steder

Jernvann, Sirkelvann og Storvannet i Håkvikdalen har vannoverløp mandag, ifølge Nordkraft.

På Nervatnet og Nygårdsvatn er det få centimeter igjen, skriver Nordkraft.

Overløpet vil sannsynligvis vare noen dager, og Nordkraft ber folk som ferdes i områder med regulerte vassdrag om å være varsomme.

Elektrikere står klare til streik i Nordland

Over 5500 elektrikere i 100 bedrifter landet over står klare for streik. I Nordland kan ansatte ved ti bedrifter bli tatt ut i første omgang.

EL og IT Forbundet møter Nelfo til mekling mandag for å bli enige om lønns- og arbeidsvilkårene til rundt 13.000 elektrikere.

Bedriftene i Nordland er: Elektro Bodø AS, Caverion avd. Bodø AS, Haneseth Bodø AS, Haaland Nord Avd Elektrisk Installasjonsarbeid, Haaland AS Caverion avd. Mo I Rana AS, Sinus Mosjøen, Bilfinger Industrial Services Norway AS avd. Mosjøen, Sinus Sandnessjøen Sinus Brønnøysund.

Økt fare for flom og skred

Mandag formiddag økte NVE flomvarselet i Nordland fra gult til oransje – det vil si fra moderat til stor fare for flom. Årsaken er at det er ventet store mengder regn mandag, ifølge varslingstjenesten varsom.no.

– Det er allerede stor vannføring enkelte steder og svært høy vannmetning i bakken. Mye regn vil føre til ytterligere økt vannføring. Varslingsnivået er oppgradert fra gult til oransje, heter det i varselet.

At det er stor flomfare innebærer at det kan bli omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder.

Politiet gikk tidligere ut og anbefalte folk å sikre løse gjenstander, og advarte om at bruer og veier kan bli stengt på kort varsel.

Jordras i boligfelt i Narvik

Det har gått et jordskred mellom Traneveien og Lomveien. En støttemur har rast ut og tatt med seg jord- og steinmasser. Raset stoppet like ved en enebolig i Lomveien.

Les også:

(+) Raset stoppet få meter fra Kenneths hus: – Heldigvis var ingen barn hjemme

Stopper sikringsarbeidet på E10 mandag

Sikringsarbeidet som pågår på E10 Trældalstunnelen er avlyst mandag, som følge av uværet.

Veien er åpen for vanlig ferdsel, melder Statens vegvesen på Twitter.

Les også:

E10 blir stengt. Nå skal tunnelen sikres

Nå er hele Oslo rødt

Samtlige 15 bydeler i Oslo har nå et smitteomfang på over 20 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

Søndag meldte også bydel Vestre Aker om at den hadde registrert over 20 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Dermed ligger alle bydeler i hovedstaden på rødt smittenivå, ifølge Dagbladet.

Bydel Gamle Oslo, St. Hanshaugen og Sagene er hardest rammet med over 100 smittede per 100.000 innbyggere.

Foreløpige tall fra Oslo kommune viser at det ble registrert 68 nye tilfeller torsdag, 54 tilfeller fredag, 40 tilfeller lørdag og 22 tilfeller søndag.

Widerøe slutter med vedlikehold i utlandet

Widerøe har bestemt seg for å gjøre alt vedlikehold ved basene i Bodø, Bergen og Torp. Nå har de bygd ny hangar og ansetter opp mot 50 nye i Bodø.

Widerøe har en flåte på i alt 26 fly. Widerøe-direktør Stein Nilsen sier de vil spare penger og beholde mer kompetanse i selskapet ved å gjøre vedlikeholdsarbeidet i Norge.

– De siste årene har vi gjort mye vedlikehold ute i Europa. Vi har funnet ut at dét både er dyrere og dårligere enn det de fantastiske folkene i den tekniske delen av Widerøe greier å få til, sier Nilsen til NRK.

Selskapet har bygd ny hanger i Bodø og skal rekruttere et sted mellom 40 og 50 nye mekanikere for å flytte alt vedlikeholdet tilbake til Norge.

(©NTB)

Livssynssamfunn vil nekte statsstøtte til trossamfunn som truer med helvete

Å true barn med fortapelse er en form for psykisk vold, mener Holistisk forbund. Nå foreslår de å kutte støtte til trossamfunn som truer med helvete.

Det er i et høringssvar til ny trossamfunnslov livssynssamfunnet Holistisk forbund foreslår at loven skal presisere at det å true med helvete og fortapelse skal kunne føre til tap av statsstøtte.

Holistisk forbund er nært knyttet til alternativbevegelsen, og mange av medlemmene har en tilknytning til alternativ åndelighet og terapi, skriver Vårt Land.

– Hvis vi formidler til barn at Gud kanskje ikke er glad i dem uansett, så skaper det angst. Barn skal få slippe den angsten, sier Jostein Odland, styremedlem i Holistisk forbund, til avisen.

Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin, sier han mener det er «helt useriøst» å koble statsstøtte til trossamfunn til denne typen regler.

– Det er ikke i evangeliets ånd å skremme med helvete eller fortapelse, og overfor barn er ikke dette en aktuell tematikk, sier han.

– Det blir å innføre statlige rammeverk for hva det er legitimt å tro på. Og hvordan ser man for seg at det skal gjennomføres i praksis? Vi kan ikke retusjere bort de stedene i Det nye testamentet som snakker om at det kommer en dom, og at den kan ha to utganger, sier Nordhaug.