Saker fra nyhetsstudio 22. mai 2020

DEL

Ett felt stengt på grunn av snøskred

På fylkesvei 829 Saltvatnet er ett felt stengt på grunn av snøras.

Feltet er stengt inntil videre, opplyser Statens vegvesen på sine nettsider.

Strekningen gjelder Snubba - Skoddeberghytta.

Tre mistet førerkortet

Fredag kveld hadde utrykningspolitiet fartskontroll på E6 i Hamarøy. Det resulterte i tre førerkortbeslag.

Det skriver politiet på Twitter.

Redningsaksjon på Riksgränsen

Fredag ettermiddag fikk politiet i Sverige melding om at en kvinne har skadet en fot på en fjelltur på Riksgränsen. Fjellreddere er kalt ut, samt at et ambulansehelikopter skal ta kvinnen med til sykehus.

– Fjellredningsmenn er klare på stedet, opplyser politiet på sine Twitter.

Mer vold i norske fengsler

Mer hjemmesoning med fotlenke gjør at andelen voldskriminelle i norske fengsler øker. Det kan være årsaken til økningen i antall voldstilfeller mellom innsatte.

Kriminalomsorgsdirektoratets (KDI) siste årsmelding viser en «urovekkende økning i antall tilfeller av vold og trusler mellom innsatte». Nesten 500 tilfeller ble rapportert i 2019, mot knappe 300 i 2018.

– Vold mot andre innsatte økte i 2019, men generelt er det stille i norske fengsler, sier assisterende KDI-direktør Jan-Erik Sandlie til ABC Nyheter.

Mange innsatte med kortere dommer soner nå hjemme med fotlenke. Flere av disse har tidligere sonet i fengsel, og da kan de ha hatt en stabiliserende effekt på andre innsatte.

– Ja, det er en antakelse som går igjen i rapportene fra de ulike regionene. Vi har ingen evaluering som konkluderer, men mange fengsler melder om akkurat det, sier Sandlie.

En reduksjon til 90 prosent av kapasiteten i fengsler med høyt sikkerhetsnivå vurderes som et tiltak for å bedre situasjonen.

I fjor ble det funnet 28 farlige gjenstander i fengslene, sammenlignet med 14 året før. Eksempler på dette er spissede plastkniver og skrutrekkere.

(©NTB)

Kaldest i Norge på Lossihytta natt til fredag

Selv om det er sol og tosifret varmegrader i lavlandet er det noe ganske annet på fjellet. Spesielt på nattetid.

Natt til fredag ble Lossihytta målt til den kaldeste fjellstasjonen i Norge med en temperatur på minus 7,8 grader.

På toppen over steder i lavlandet var detČoavddatmohkki målestasjon i Karasjok som målte den laveste temperaturen i Norge med minus 6,4 grader.

Temperaturene ble målt fra torsdag klokken 20 til fredag morgen klokken 08.

Les også:

(+) Meteorologen: – Bare å finne fram shortsen

Fagernestunnelen stengt

Fagernestunnelen er stengt på grunn av vedlikehold. Tunnelen blir stengt til og med klokken 13:50, melder Statens vegvesen.

Spør om reiselivet virkelig har grunn til å glede seg til sommeren

Åsunn Lyngedal (Ap) spør næringsminister Iselin Nybø (V) om regjeringens krisetiltak vil være til nytte for en rammet reiselivsnæring. "Regjeringen har utfordret nordmenn til å feriere i Norge uten å stille med hjelp til sesongbedriftene som trenger ansatte for å kunne åpne i sommer og som ikke har forutsigbarhet for inntekter. For mange er det inntekten denne sommeren som skal gjøre at bedriften overlever økonomisk til neste sesong", skriver Lyngedal i sitt skriftlige spørsmål. "Hva er det i regjeringens krisetiltak for reiselivet som gir reiselivsaktørene grunn til å glede seg til sommeren 2020?" spør Lyngedal.

Økning i antall koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

45 koronasmittede pasienter er fredag innlagt på sykehus. Det er fire flere enn torsdag.

Samtidig får åtte pasienter behandling i respirator, som er én mindre enn dagen før.

Det viser fredagens tall fra Helsedirektoratet.

35 personer er innlagt i Helse sør-øst, fem i Helse Midt-Norge, tre i Helse nord og to i Helse vest,

Blant helseforetakene er flest pasienter innlagt på Oslo universitetssykehus med tolv innlagte. Ved Akershus universitetssykehus er det fem innlagte, mens det er tre innlagte både på St. Olavs hospital og Universitetssykehuset Nord-Norge

234 koronasmittede personer i Norge er meldt døde. I alt har 8.309 nordmenn fått påvist smitte av viruset, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Det er en økning på 18 tilfeller siste døgn.

Hellas åpner for nordmenn fra 15. juni

Norge er blant de tjue landene som kan sende turister til Hellas når landet åpner opp noe i juni. Men Hellas-ferie kan likevel bli vanskelig for nordmenn.

Landene som Hellas åpner for, er land som har klart å begrense smittespredningen, ifølge Flysmart24.

Danmark og Norge, men ikke Sverige er blant landene på listen.

Til tross for at Hellas åpner for nordmenn, kan det bli vanskelig å ta sommerferien på en gresk øy. De store charterselskapene Tui, Ving og Apollo har alle avlyst sine reiser i sommer, og Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land til og med 20. august. Dessuten venter fremdeles hjemmekarantene i ti dager om man har vært i utlandet.

Fykesvei 87 fremdeles stengt

Fylkesvei 87 i Tamokdalen er fremdeles stengt på strekningen Wingstad - Øvergård. Dette skyldes fare for ras. Det gikk et ras på stedet torsdag. Ny vurdering blir gjort søndag klokken 10:00, melder Statens vegvesen.

Finnmarking tiltalt for å ha fått psykisk utviklingshemmet mann til å ha samleie med kvinne

En mann fra Finnmark er tiltalt for å ha utnyttet en psykisk utviklingshemmet mann til å ha sex med en kvinne. Han er også tiltalt for nettovergrep mot barn.

Kvinnen, som på et tidspunkt var mannens samboer, var ifølge tiltalen fastbundet og hadde bind for øynene da mannen i 40-årene utnyttet mannen med psykisk utviklingshemming til å ha sex med henne. Handlingene ble utført mot lovnad om penger.

Mannen i 40-årene skal også ha filmet, og delvis spredt hendelsen, som skjedde i november i fjor.

Han er også tiltalt for en rekke nettovergrep mot barn. Overgrepene begynte i 2012 og omfatter blant annet at han skal ha fått flere jenter under 16 år til å sende ham nakenbilder av seg selv, at han sendte bilder til barna av at han utførte seksuelle handlinger med seg selv, og at han lastet opp seksualiserte bilder av barn på nettet.

Han er også tiltalt for å ha delt nakenbilder eller -film av samboeren uten hennes samtykke.

Rettssaken mot mannen starter i Øst-Finnmark tingrett 8. juni, og det er satt av fem dager til saken.

Nå er kun tre innlagt med koronasmitte

I en periode har det vært fire personer med koronasmitte innlagt ved UNN Tromsø. Nå er det tre innlagt. Totalt 15 er uskrevet fra Troms. Ved UNN Narvik er en person utskrevet. Det samme gjelder i Harstad.

Over 5,2 millioner mennesker verden over har til nå fått påvist koronaviruset, men over 40 prosent av dem er nå friskmeldt.

Nærmere 2,8 millioner mennesker har i dag viruset i kroppen, men tilstanden

For én måned siden var 27 prosent av alle som hadde fått påvist smitte, friskmeldt. Nå er over 40 prosent friskmeldt, men den reelle andelen er enda høyere siden land som Storbritannia og Nederland ikke registrerer friskmeldinger, skriver NTB.

Vil støtte Lyngedal, og foreslår Myrvoll på tredjeplass

Fellesforbundets avdelinger i Nordland foreslår Sigurd Myrvoll på tredjeplass på Nordland Arbeiderparti sin liste til stortingsvalget. De skriver i en pressemelding at de "mener at både nummer 1 Bjørnar Skjæran og nummer 2 Åsunn Lyngedal vil få vår støtte med vårt innspill til tredjeplass. De påpeker at det vil gi en god fordeling på nord, midt og sør i fylket.

Myrvoll er heltidstillitsvalgt i Forsvaret og er fra Bodø. Han har hatt både lokale og sentrale verv i Fellesforbundet, og har tidligere jobbet innen anleggsbransjen. Han er inne i sin andre periode for Ap i Bodø bystyre.

Endret oppstart sommerruter på fergene i Nordland

Endret reisemønster på grunn av koronapandemien, gjør at Nordland fylkeskommune justerer sommerrutene.

– Vi endrer oppstart på sommer-rutene på omtrent samtlige fergesamband i Nordland. Dette da det er behov for å tilpasse ruteproduksjonen til den endrede etterspørselen i forbindelse med utbruddet av koronapandemien, sier samferdselssjef Odd Steinar Åfar Viseth.

Sommerrutene på ferje tilpasses forventet endret aktivitet. Derfor øker man ikke den planlagt kapasiteten like mye som andre år, eller sommerfergene settes inn noe senere enn planlagt.

Samferdselssjefen påpeker at fergetrafikken nå går som normalt i fylket.

– Det er ekstrakapasiteten vi utsetter noe, rett og slett fordi det foreløpig ikke er behov for disse slik situasjonen er nå. Det er ingen utenlandske turister på tur, fordi grensene foreløpig er stengt.

Dette betyr for eksempel at:

Svolvær – Skrova – Skutvik, sommerperioden blir 22. juni - 31. august.

Du finner alle avganger på www.reisnordland.no

Turistattraksjon får milliontilskudd

Byggeprosjektet The Whale som skal bygges på Andenes, har fått mye oppmerksomhet verden over for sin spesielle arkitektur. Nå har den nye norske hvalattraksjonen fått 3,15 millioner i tilskudd fra Innovasjon Norge.

Fremdriften av utviklingsprosjektet i 2020 er sikret og prosjektet forsetter som planlagt, skriver The Whale AS i en pressemelding.

Prosjektet har ikke blitt bremset av koronaepidemien, ifølge pressemeldingen. I år står The Whale overfor flere viktige oppgaver. Finansiering skal på plass, reguleringsplan og utstillinsinnhold.

– Vi er takknemlige over måten Innovasjon Norge har vært fremoverlente her. Dette er den raskeste behandling av en søknad hos Innovasjon Norge jeg har opplevd. De har rett og slett trua på prosjektet. Jeg er fortsatt optimistisk på byggestart høsten 2021 og åpning i 2023, sier Børre Berglund, daglig leder i The Whale.

Stengt på grunn av fare for ras

Fylkesvei 87 Tamokdalen er stengt på grunn av fare for ras. Dette gjelder strekningen Wingstad-Øvergård. Ny vurdering blir gjort klokken 09:00, melder Statens vegvesen. Torsdag gikk det snøskred på samme sted.

Mann siktet for forsøk på mord i Kiruna

Ved 19-tiden torsdag ble politiet i Kiruna tilkalt til en alvorlig hendelse, melder politiet like før klokken 01 natt til fredag. Politiet forteller at en mann i 65-årsalderen har blitt lettere skadet av en skarp gjenstand. En mann i 50-årene er pågrepet som mistenkt i saken. Politiet kategoriserer dette som forsøk på mord., opplyser politiet i Norrbotten.

Artikkeltags