Millionsalg og global interesse for norsk koronatest

NTNU har fått internasjonal oppmerksomhet etter å ha solgt en million koronatester til India og Danmark. Nå har flere land verden over meldt interesse.

På to laboratorier i Trondheim lager forskere 1,2 millioner koronatest-sett i uka. I løpet av den siste tiden har sykehus i Norge fått levert fem millioner koronatester.

Totalt skal NTNU eksportere én million tester til Danmark og India. Det er Danmarks tekniske universitet (DTU) og det indiske bioteknologiselskapet Aps Labs som har signert avtale med universitetet.

Nå melder land fra flere verdensdeler seg på.

– Vi har blitt kontaktet av helsedepartementer og private selskaper fra land i Asia, Afrika, Nord- og Sør-Amerika og Europa, sier Tonje S. Steigedal, prosjektleder for kommersialiseringen av teknologi via NTNU Technology Transfer, ifølge TV 2.

Skru på bil-lysene i høstmørket

Høstmørket har senket seg og det er på tide å skru på lysbryteren slik at lysene tennes – også de bak.

Det er skummelt å oppdage en mørklagt bil i høstmørket, men løsningen er heldigvis enkel for å unngå det: skru på lyset, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

– Mange nye biler har i dag egne LED-kjørelys foran. Disse er designet for å gjøre bilen synlig for andre trafikanter i dagslys, men disse lysene er ikke egnet for bruk i mørket, sier Espen Andersson, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

På biler som har slike egne LED-kjørelys er vanligvis ikke baklysene tent samtidig. Løsningen i disse tilfellene er å skru på nærlysene manuelt, da vil også baklys og skiltlys bli tent.

Mange biler har dessuten en «autofunksjon» på lysbryteren. Har bilen din en slik funksjon kan bryteren stå på «Auto» hele tiden. Med bryteren i denne posisjonen vil en sensor i bilen tenne nærlys og baklys når det blir mørkt. Lysene vil slukke når du skrur av tenningen.

Hvis lysbryteren står i «0» vil kun kjørelysene foran være tent. Da ser du som sjåfør svært lite, og andre trafikanter som kommer bak deg ser ikke deg.

– Alle sjåfører har et ansvar for å lære seg hvordan lysbryteren fungerer på sin egen bil. Et tips er å parkere foran et butikkvindu, og prøve bryteren i de forskjellige funksjonene. Da ser du også om det er noen pærer som ikke virker. Det er viktig å både se og bli sett i trafikken, sier Espen Andersson.

– En historisk dag for norsk ishockey

Norges Ishockeyforbund har sammen med Norsk Topphockey inngått en sensasjonell tiårsavtale med TV2.

— Dette er en historisk dag for norsk ishockey. Aldri før har vi inngått en avtale som er så langsiktig eller så stor økonomisk. Dette gir oss en god forutsigbarhet når vi nå skal bygge norsk ishockey videre, forteller ishockeypresident Tage Pettersen til hockey.no.

Avtalen innebærer eksklusiv visningsrett av både elite- og breddekamper frem til 2030. Et nyetablert samarbeid mellom TV2 og det nystartede selskapet MyGame, vil sørge for en kraftig satsing på produksjon og strømming av breddekamper.

— Dette handler ikke bare om rettigheter, men om langsiktige partnerskap som skal løfte både toppen og bredden i ishockeyen i Norge, sier adm. direktør og sjefsredaktør i TV2, Olav T. Sandnes i en pressemelding.

— Vi skal rett og slett lage et breddetilbud som publikum aldri før har sett, legger Harald Strømme fra MyGame til i samme pressemelding.

— Det som gleder meg mest er at vi nå kan vise frem både landslagene våre, topphockey for begge kjønn og bredden på en og samme plattform. På denne måten vil norsk ishockey fremstå enhetlig og ikke minst være lett tilgjengelig for alle. Jeg vil benytte anledningen til å takke TV2 og MyGame for at de nå løfter satsingen på idretten vi er så glad i til et helt nytt nivå, avslutter Pettersen.

FHI justerer koronadødstall – tre nye de siste tre ukene

I en oppdatering melder Folkehelseinstituttet om tre nye koronarelaterte dødsfall. Dødsfallene er ikke nye siste døgn, men fordeler seg på de tre siste ukene.

Dermed er 270 dødsfall relatert til viruset registrert her til lands.

– I gjennomsnitt har det vært mellom 0 og 2 dødsfall per uke siden juli. Vi har ikke sett en økning i dødsfall til tross for flere store utbrudd, sier lege ved avdeling for smittevern og vaksine Jacob Dag Berild til NTB.

FHI gir ikke ut opplysninger om enkeltdødsfall, men antallet koronarelaterte dødsfall som blir rapportert til instituttet per dødsdato, fremgår i ukerapporten som publiseres hver onsdag.

Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 13.276 koronasmittede her i landet, ifølge foreløpige tall. Det er en økning på 124 tilfeller siste døgn.

Økningen er noe lavere enn natt til onsdag, da det ble registrert 147 nye tilfeller.

Venter svært liten høstferietrafikk

De neste to ukene er det høstferie i ulike deler av landet. Men Avinor venter svært få reisende sammenlignet med tidligere år.

– Selv om vi går inn i en periode som normalt sett gir en betydelig økning i antall passasjerer, ser vi at trafikkøkningen som kom i sommer har stoppet opp, sier direktør for trafikkutvikling Gaute Skallerud Riise i Avinor i en pressemelding.

Høstferien ser ikke ut til å bli noe unntak. På Norges hovedflyplass Oslo lufthavn vil det bli i overkant av 25.000 reisende enkelte dager. Dette er et svært lavt antall sammenlignet med i fjor, da det var over 100.000 reisende på de travleste dagene.

Avinor ber de reisende om å være oppmerksomme på informasjon fra flyselskapet om bruk av munnbind.

Canadiske Murphy klar for Vålerenga ishockey

Den canadiske løperen Wade Murphy har signert for Vålerenga. 26-åringen ble presentert torsdag.

– Vi har fulgt Wade ganske lenge, og har de siste tre ukene hatt tett dialog om mulig overgang, sier sportssjef i Vålerenga, Frikk Juell, til klubbens nettsider.

Han forteller at Murphy har mange styrker og få svakheter. 26-åringen beskrives som en type som ser spillet godt, er sjanseskapende, hardtarbeidende og ydmyk.

– Vi både tror og håper han blir en spiller som produserer bra i Vålerenga-drakta, sier Juell.

Murphy spilte forrige sesong for Narvik og har dermed god oversikt over norsk ishockey.

Vålerenga jobber med å få arbeidstillatelse og oppholdstillatelse fra Utlendingsdirektoratet. Så snart det formelle er på plass, reiser canadieren til Norge hvor det venter ti dagers koronakarantene før han kan spille.

– Jeg gleder meg veldig til å komme i gang med en så historisk klubb som VIF. Jeg har snakket med Frikk Juell flere ganger om organisasjonen, og jeg er sikker på at vi kommer til å lykkes, sier Wade Murphy til klubben nettside.

Norges Bank holder styringsrenta uendret på 0 prosent

Avgjørelsen var helt i tråd med ekspertenes forventninger.

Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet vurderer nå utsiktene og risikobildet slik at styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover.

– Det kraftige økonomiske tilbakeslaget og stor usikkerhet om den videre utviklingen tilsier at renten holdes i ro til vi ser klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Prognosen for styringsrenten er lite endret fra forrige pengepolitiske rapport og innebærer nullrente fram til slutten av neste år, før en renteoppgang vil komme i 2022.

Salget av smertestillende og betennelsesdempende økte i starten av koronapandemien

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at salget av paracetamol og ibuprofen økte i begynnelsen av koronapandemien.

Halvårstallene fra den grossistbaserte legemiddelstatistikken til Folkehelseinstituttet viser at de vanligste legemidlene som selges i både apotek og dagligvarehandelen, økte med 2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

For paracetamol og ibuprofen viser statistikken et betydelig økt salg i mars måned. 35 prosent av det totale salget i første halvår skjedde i mars måned, som sammenfaller med tidspunktet da koronapandemien kom til Norge.

– Dette kan tyde på en hamstringseffekt i forbindelse med at landet stengte ned på grunn av koronapandemien, sier farmasøyt og seniorrådgiver Kristine Olsen i Folkehelseinstituttets avdeling for legemiddelstatistikk.

Det reseptfrie salget av paracetamol målt i doser økte med 6 prosent i første halvår. Totalt ble det solgt 5,1 millioner reseptfrie pakker paracetamol i perioden.

Når det gjelder ibuprofen økte salget av reseptfrie pakninger med 7 prosent målt i doser i første halvår 2020.

Stadig flere utenlandske statsborgere på Svalbard

Nesten halvparten av dem som bor på Svalbard, er fra utlandet. Ikke siden 90-tallet har det bodd så mange utlendinger på øya. Og antall nordlendinger minker.

Totalt er 47 prosent av Svalbards innbyggere – inkludert Barentsburg – utenlandske statsborgere. I Longyearbyen og Ny-Ålesund er nesten 37 prosent utenlandske statsborgere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Per 1. juli 2020 var det registrert 2.884 bosatte på Svalbard, 2.417 i Longyearbyen og Ny-Ålesund, 455 i Barentsburg og 12 i Hornsund.

For ti år siden hadde 41 prosent av de bosatte i Longyearbyen og Ny-Ålesund bakgrunn fra Nord-Norge. Nå er andelen nede i 21 prosent. Andelen fra Sør-Norge har holdt seg på mellom 46 og 48 prosent hele perioden.

Andelen utenlandske statsborgere øker stadig, og i følge SSB må vi tilbake til slutten av 90-tallet, da Barentsburg hadde to-tre ganger så mange innbyggere som nå, for å finne en høyere andel utenlandske statsborgere på Svalbard.

Kollektivtransporten mer enn halvert etter koronatiltakene

I andre kvartal i år hadde kollektivtransporten 91,1 millioner færre passasjerer enn i samme periode i fjor. Det tilsvarer en nedgang på 54,8 prosent.

I alt ble det foretatt nærmere 75,1 millioner reiser med buss, båt, jernbane, sporvei og forstadsbane i andre kvartal av 2020, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Koronatiltakene innført i mars er hovedårsaken til nedgangen.

Størst nedgang målt i antall passasjerer var det for bussreiser med 51 millioner færre reisende enn i samme kvartal året før. Det tilsvarer en nedgang på 52,4 prosent.

Størst prosentvis nedgang var det for reiser med tog, med 66 prosent færre reisende. Antall passasjerer som reiste med båt, trikk og T-bane gikk ned med henholdsvis 51,6 og 55,1 prosent.

De samlede billettinntektene i andre kvartal var på nesten 1,4 milliarder kroner, en nedgang på 64,5 prosent fra samme kvartal i fjor.

Busstransporten hadde størst nedgang i samlede billettinntekter.

53 nye koronasmittede i Oslo

Det siste døgnet er det registrert 53 nye koronasmittede i Oslo, ifølge kommunens oversikt.

Tallet på nysmittede er tre færre enn dagen før, men flere enn både fredag, lørdag og søndag i forrige uke.

Ifølge oversikten har alle Oslos bydeler unntatt Vestre Aker flere enn 20 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Onsdag gjorde helseminister Bent Høie (H) det klart overfor NTB at Oslo kommune har hans fulle støtte dersom smitteverntiltakene skjerpes ytterligere.

Mandag gjorde byrådet i Oslo private samlinger på mer enn ti personer forbudt i to uker framover. Samtidig anbefales serveringssteder å registrere gjester, og byrådet anbefaler bruk av munnbind i alle situasjoner der det er trengsel.

Milliardverdier i elgjakta

Hvert år jakter nær 60 000 elgjegere i Norge. En ny rapport viser at jakta representerer store verdier for det norske samfunnet.

Menon Economics har på oppdrag fra Statskog utredet den samfunnsøkonomiske betydningen av elgjakt i Norge.

Rapporten bekrefter at elgjakta representerer store verdier knyttet til blant annet reiseliv og utstyr. I tillegg kommer elgkjøttet fra 30 000 elg hvert år.

Andre verdier viser seg imidlertid å være enda større.