Saker fra nyhetsstudio 24. mars 2020

DEL

Ofotbanen var stengt

Det var stengt mellom Katterat og Bjørnfjell på grunn av mistanke om ras tirsdag ettermiddag.

– Vi avklarer situasjonen, men vet ikke hvor lang tid dette vil ta, skrev Bane Nor på sine nettsider.

Knappe 30 minutter etter den første meldingen skriver Bane Nor at jernbanen er åpnet igjen.

– Du må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger, skriver de.

Mistet førerkortet i kontroll

Utrykningspolitiet holdt tirsdag fartskontroll i 60-sonen i Lenvik i Evenes. Det ble skrevet ut syv forenklede forelegg, og én fører mistet sertifikatet. Høyeste målte hastighet var 97 kilometer i timen.

Evenes og Narvik får 50 000 for arbeid med trafikksikkerhet

Nordland trafikksikkerhetsutvalg har fordelt 147 700 kroner til ulike prosjekter knytter til arbeid med trafikksikkerhet.

51 700 av disse tilfaller Narvik- og Evenes kommune. Pengene til de to kommunene skal brukes til sykkelopplæring og forebyggende trafikksikkerhetsarbeid ved, blant annet, helsestasjon og utvalgte barneskoler.

– Det lokale trafikksikkerhetsarbeidet er svært viktig. Blant annet når vi målgrupper der vi er helt avhengig av det lokale engasjementet, sier leder i NFTU, Bent-Joacim Bentzen, i en pressemelding.

Lånekassen utvider søknadsfristen

Fristen for å søke lån og stipend i Lånekassen for våren 2020 gikk ut 15. mars.

For å hjelpe studenter som mister inntekter som følge av koronautbruddet, utvider Lånekassen fristen til 15. april. Det åpnes for nye søknader fra tirsdag. Det melder Lånekassen i en pressemelding.

– Rett før helgen ble det klart at Lånekassen utvider søknadsfristen for vårsemesteret med én måned til 15. april, dette som et ledd i å hjelpe studentene. De som ikke har søkt om støtte innen den opprinnelige fristen 15. mars, eller som ikke har søkt om fullt lån og stipend for vårsemesteret, kan søke. Les hele saken her (åpen)

Kutter i lederlønningene

– Kværner iverksetter et bredt spekter av forholdsregler for å dempe virkningene av covid-19-viruset. Fokus er å beskytte liv og helse for mennesker i Kværner, hos våre forretningspartnere og i samfunnene rundt oss. I tillegg jobber selskapet for å redusere effekten på pågående drift og fremtidige forretningsmuligheter, skriver selskapet i en pressemelding.

– Kværners konsernledelse har bestemt at deres egen faste lønn skal reduseres med fem prosent fra første april og ut 2020. Kværners konsernsjef Karl-Petter Løken ba forrige uke om å få redusert sin egen lønn. I tillegg har konsernsjefen og hele konsernledelsen også blitt enige om at programmet for deres variable lønn for 2020 blir kansellert. I sum betyr dette at hver av lederne får over 40 prosent redusert opptjening i 2020, sammenliknet med opptjening i 2019.

Videre skriver selskapet i pressemeldingen at organisasjonen jobber for å redusere kostnadene på flere områder. Selskapet har også midlertidig permittert cirka 30 ansatte, og regner med å øke dette antallet de kommende ukene.

Advarer mot sikkerhetshull i Windows

Ifølge nettstedet tec.no utnytter hackere en svakhet i operativsystemet til Microsoft. Sårbarheten skal finnes i alle støttede versjoner av Windows, inkludert Windows 10. Microsoft beskriver sårbarheten (ekstern lenke) som kritisk og som gir hackere mulighet til å installere løsepengevirus på maskinen.

Microsoft henviser i et innlegg til at sikkerhetsoppdateringer for Windows vanligvis slippes på den såkalte «Update Tuesday», som er den andre tirsdagen i hver måned. I april vil det i tilfelle være 14. april.

Skatteetaten advarer om e-postsvindel

Svindlere forsøker, i år som i tidligere år, å svindle nordmenn, advarer Skatteetaten.

Svindlerne forsøker som oftest å lure mottakerne av e-postene til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som kan brukes til svindel eller ID-tyveri, ifølge direktør for sikkerhetsstaben Ragna Fossen i Skatteetaten.

– Vi sender ikke lenker i e-post eller sms, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Du mottar en e-post fra Skatteetaten når skattemeldingen er klar, og du blir bedt om å selv oppsøke våre nettsider og logge inn der, understreker hun.

(©NTB)

Artikkeltags