Kongen i bedring – forblir på Rikshospitalet til over helgen

Kong Haralds tilstand er blitt bedre fredag, og han blir liggende på Rikshospitalet til over helgen, opplyser Kongehuset.

– Hans Majestet Kongen er sykmeldt til og med 4. oktober. Kongens tilstand har blitt forbedret utover dagen. Kongen blir på Rikshospitalet til over helgen, opplyser Kongehuset på sine nettsider.

Norge har mangel på legemiddelet deksametason

Norge har mangel på en variant av legemiddelet deksametason. Medisinen brukes blant annet til behandling av koronapasienter.

– Vi liker ikke at det er en slik mangelsituasjon som vi ser i dag. Det er et legemiddel som benyttes til behandling av pasienter med mange forskjellige, og til dels alvorlige, sykdommer, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Han sier at en mulig grunn til mangelen kan være den økende smittespredningen i verden.

– Vi har mangel på enkelte styrker av tablettene, men vi har ikke en total mangel på legemiddelet. Det betyr at vi klarer å behandle pasienter som er under behandling, sier Madsen.

Regjeringen setter av 170 millioner til økt satsing på barn og unges psykiske helse

Regjeringen ønsker å styrke satsingen på barn og unges psykiske helse med 170 millioner kroner i neste års statsbudsjett.

Det opplyser helseminister Bent Høie (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Nettavisen.

100 av de 170 millionene skal gå til kommunenes opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse, som regjeringen la fram i juni i fjor.

– Kommunene vil kunne bruke disse pengene til de tiltakene de mener passer best i sin kommune for barn og unges psykiske helse, sier Høie.

Regjeringen foreslår dessuten at 35 millioner kroner settes av til utviklingen av en digital helsestasjon der barn og unge kan chatte med for eksempel en helsesykepleier.

Det foreslås også å sette av 30 millioner kroner til å styrke helsesatsingen i barnevernet og 5 millioner til utvikling og evaluering av et tverrfaglig og oppsøkende team kalt FACT ung.

Dronning Sonja om kongen: – Han er på beina snart igjen

På spørsmål fra fylkesmann Knut Storberget bekreftet dronning Sonja fredag at det går bra med kong Harald.

– Jeg håper at kongen kommer seg raskt, sa fylkesmannen i Innlandet da han tok imot dronningen på Maihaugen på Lillehammer der hennes barndomshjem – Tuengen allé 1b – nå står ferdigstilt.

– Det gjør han. Jeg har sett ham i dag, og det går bra. Han er på beina snart igjen, svarte dronningen.

Under markeringen blir dronningen titulert som æresborger av Lillehammer. Tittelen blir tildelt av ordfører Ingunn Trosholmen (Ap).

– De har et hjem her i Lillehammer i dobbelt forstand. Jeg som ordfører har den glede og ære å utnevne hennes Majestet Dronningen til æresborger av Lillehammer, sier ordføreren ifølge VG.

Etter markeringen i Maihaugsalen fredag ettermiddag, gikk dronningen opp til sitt barndomshjem, som det har tatt fire år å restaurere.

Kan bli forsinkelser på jernbanen

I uke 40 til 44 er det banearbeid på NRE-banen i Sverige. Dette vil føre til endringer i togtidene i perioden.

Forsinkelser i berørte områder kan forekommer, skriver Schenker på sine nettsider.

Tungpustet kong Harald fikk covid-19 utelukket, fortsatt til utredning

Kronprinsen tok over de faste postene etter at kong Harald (83) ble innlagt på Rikshospitalet på grunn av tung pust tidlig fredag. Covid-19 er utelukket.

– Kongen ble i dag tidlig innlagt på Rikshospitalet. Årsaken var tung pust. Kongen er nå til utredning. Covid-19 er allerede utelukket, opplyser Slottet på nettsiden sin.

Innleggelsen var ikke planlagt ettersom kongen fram til fredag morgen sto oppført med oppgaver i kalenderen, men disse ble snart overført til kronprins Haakon. Kronprinsregenten hadde først den faste audiensen med statsminister Erna Solberg (H).

– Kronprinsen ledet også statsråd, sier kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet til NTB.

Kongen, som ble 83 år i februar, ble sykmeldt i forbindelse med innleggelsen. Det blir ikke gitt flere detaljer rundt kongens helsetilstand, som omstendigheter rundt innleggelsen, hvor lenge han vil være til utredning eller når han kan ventes hjem til Slottet.

Han står imidlertid fremdeles oppført med oppdrag neste fredag. Da skal han etter planen foreta den høytidelige åpningen av det 165. storting, med dronning Sonja og kronprins Haakon til stede.

Les hele saken her:

Ansatt ved Sykehuset Østfold koronasmittet

En ansatt som har vært i kontakt med flere pasienter på lungeavdelingen ved Sykehuset Østfold, har testet positivt for koronaviruset.

14 pasienter er identifisert som nærkontakter til sykepleieren og må derfor i karantene, skriver NRK.

I tillegg er 20 medarbeidere på sykehuset på Kalnes utenfor Sarpsborg satt i karantene.

Sykehuset har en liten mistanke om at den ansatte er smittet av en pasient.

– Sannsynligheten for dette er svært liten, men vi har tatt forholdsregler for å være sikre, sier kommunikasjonssjef Bjørn Hødal til Dagsavisen.

Dansk milliardær bekrefter kjøp av engelsk fotballklubb

Den danske forretningsmannen Thomas Sandgaard (62) er ny eier av den engelske fotballklubben Charlton.

Det bekrefter milliardæren selv i et åpent brev til fansen på klubbens nettsider fredag.

USA-bosatte Sandgaard har tjent seg rik på salg av medisinsk utstyr. Ifølge den britiske storavisen The Sun skal han være god for 400 millioner pund, tilsvarende mer enn fire milliarder norske kroner.

«I dag er dagen! Vi gjorde det umulige. Vi triumferte, og vi har kommet til dette punktet på grunn av dere», skriver Sandgaard til fansen.

Oppkjøpet av klubben har den siste tiden vært mat for det britiske rettsvesenet. Nå skal alle hindringer være ryddet av veien.

«Takk for at dere har stått opp for det dere tror på. Jeg skal ikke skuffe dere», skriver Sandgaard fredag og legger til at han forsikrer at overtakelsen av klubben bare er begynnelsen på noe stort.

«Vi er Londons klubb», avslutter milliardæren offensivt.

62-åringen har mange jern i ilden. Ved siden av å bli klubbeier spiller han i øyeblikket inn et rockealbum med sitt nystartede band The Guardian Angel, melder The Sun.

Tvunget til fergekutt

Fergesambandet mellom Melbu og Fiskebøl reduseres fra fire til to skift.

– Det er ikke noe vi ønsker, men reduserte overføringer fra staten tvinger oss til å redusere kostnadene, sier fylkesråd Bent-Joacim Bentzen i en pressemelding.

I praksis betyr det at det bare blir én kveldsavgang igjen på ruta.

– Vi har vurdert ulike alternativer, og endt opp med en løsning med å videreføre dagens tilbud på dagtid, men bare tilby én kveldsavgang.

Næringslivet og særlig Norlense, er avhengig av kveldsavgangen for å kunne ha pendling over fjorden, og i dialog med kommunene har vi derfor valgt å løse det på denne måten, forklarer fylkesråd for transport og infrastruktur, Bent-Joacim Bentzen.

Hyttesalget har skutt i været under koronakrisen

Hittil i år har det blitt omsatt 6. 276 hytter på fjellet ved sjøen og i innlandet. Det er hele 36,6 prosent flere enn i tilsvarende periode i fjor.

Samtidig har også prisene økt, viser tallene fra Eiendom Norge.

Gjennomsnittsprisen på fritidsboliger så langt i 2020 har ligget på rundt 2 .5 millioner kroner, noe som er 6,1 prosent mer enn i 2019.

– I kjølvannet av at hytteforbud ble opphevet i april har omsetningen og prisene på fritidsboliger i Norge skutt i været, konstaterer administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Denne veksten kommer på toppen av at vi de siste tre årene har hatt stabilt stor bruktomsetning i hyttemarkedet. I tillegg har det årlig blitt bygget rekordmange nye hytter, spesielt på fjellet, sier Lauridsen.

Fjellkommunene opplever den største økningen med 3.034 hyttesalg, en oppgang på 39,8 prosent. Det har blitt omsatt 1.130 fritidsboliger i innlandet, en økning på 32,3 prosent, mens tallene for hytter ved sjøen er 2 208 boliger, noe som er en økning på 33,6 prosent.

Mesteparten av prisveksten er kommet i perioden april til august, og snittprisen i august er 16,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Ytterligere 59 koronasmittet i Oslo

Antall personer som er smittet av koronavirus økte med 59 tilfeller i løpet av siste døgn, opp fra 52 dagen før, viser en oversikt fra Oslo kommune.

Smittetallet på 59 er det nest høyeste som er registrert på en enkelt dag i Oslo i løpet av de siste to ukene.

Fortsatt er det bare én bydel som er under rødt nivå. Vestre Aker ligger så vidt under grensen, med 19,9 smittede per 100.000 personer. Grensen for rødt nivå er 20.

Smitteøkningen ligger betydelig høyere i deler av hovedstaden. Høyest andel smittede er det i bydelene St. Hanshaugen, Gamle Oslo, Sagene og Stovner.

Det er blant folk i 20- og 30-årene at det nå bekreftes flest smittetilfeller. Det er registrert 24 smittede over 70 år.

Luftfartstilsynet konkluderer snart – flyselskapene kan bli bøtelagt

Tusener av flypassasjerer har ventet et halvt år på refusjon for kansellerte reiser. Om få dager avgjør Luftfartstilsynet om de skal bøtelegge flyselskapene.

Luftfartstilsynet signaliserer ifølge NRK at de nærmer seg en konklusjon på om ett eller flere flyselskaper skal få en straffereaksjon for å være for sene med å betale folk tilbake penger for innstilte flyreiser.

Flyselskapene hadde frist til 10. september med å komme med svar på når folk skal få igjen pengene sine og tilsynet ser alvorlig på at tilbakebetalingen tar så lang tid.

– Luftfartstilsynet har mottatt flere redegjørelser, og det gjenstår noe møtevirksomhet med flyselskapene, før vi er klare for å konkludere, sier kommunikasjonsdirektør Håvard Vikheim til NRK.

Han sier at når møtene er gjennomført, vil de se på dokumentasjonen som er samlet. Deretter vil de beslutte hvordan hvert enkelt selskap skal følges opp.

Brev fra flyselskapene til Luftfartstilsynet, som NRK har fått innsyn i, viser at Widerøe vil være i mål med tilbakebetaling i midten av september og Norwegian i løpet av oktober. SAS skisserer at de først kan være i mål 31. desember. Fristen for tilbakebetaling er egentlig sju dager.

Helseministeren fraråder fylle-julebord

Helseminister Bent Høie (H) fraråder folk å gjennomføre tradisjonelle julebord med fyll og fanteri. Men en hyggelig samling med kolleger er greit.

Helseminister Bent Høie opplyser til Dagbladet at det er mulig å gjennomføre julebord til tross for epidemien i Norge. Men man bør unngå tradisjonelle julebord med mye fyll.

– Dersom man tenker å gjennomføre julebord som er i tråd med parodien av et julebord, så bør man ikke gjøre det. Dette fordi at vi vet at det kan føre til tett kontakt og øke smitterisikoen, sier Høie til Dagbladet.

– Men å ha en hyggelig samling med kolleger er greit så lenge det gjennomføres i tråd med de gjeldende smittevernrådene.

Helseministeren sier man kan fordele de ansatte på flere julebord til forskjellige tidspunkter.

– Men man skal overholde énmetersregelen gjennom hele arrangementet, sier Høie.