Gikk seg vill ved Låktatjåkka

En gruppe fjellvandrere gikk seg onsdag ettermiddag vill i fjellet ved Låtatjåkka, ikke langt fra Riksgränsen. Personene fant ifølge det svenske politiet ikke tilbake til stien, siden det var tåke, regn og snø i høyden. Det ble iverksatt en redningsaksjon og klokken 20 meldte politiet at de ble funnet av et helikopter. Vandrerne ble tatt med til Björkliden.

Frp under 10 prosent på ny partimåling

Fremskrittspartiet får en oppslutning på 9,7 prosent på Vårt Lands ferske måling. Høyre er landets største parti på målingen.

Med 9,7 prosent går partiet tilbake 1,8 prosentpoeng fra Norstats junimåling for Vårt Land.

Høyre går på sin side fram 2 prosentpoeng til 26,8 prosent, og er dermed partiet som får høyest oppslutning. Det hadde gitt dem 47 mandater på Stortinget dersom det var valg i dag.

På målingen ligger også Venstre og KrF godt under sperregrensen med en oppslutning på henholdsvis 3,2 og 3,7 prosent.

Med det får regjeringspartiene 52 mandater. Med Frp på laget får de borgerlige 69 mandater til sammen.

På den andre siden får Ap, Sp og SV 84 mandater – ett mandat unna å kunne danne flertall. Derfor trenger de støtte fra enten Rødt eller MDG.

Partienes oppslutning i prosent (endring fra juni i parentes): Høyre 26,8 (+2,0), Ap 24,0 (-0,9), Sp 14,0 (+1,0), Frp 9,7 (-1,8), SV 7,9 (+1,1), MDG 4,9 (+0,1), Rødt 4,2 (-0,7), KrF 3,7 (-0,6) og Venstre 3,2 (+0,5).

Målingen ble gjennomført fra 17. til 23. august blant 952 respondenter. Feilmarginen er mellom 1,0 og 3,3 prosentpoeng.

Evjen-klubb videre i Champions League-kvalifisering

Håkon Evjen var ikke i troppen da AZ Alkmaar tok seg videre i Champions League-kvalifisering i fotball.

Evjen sin klubb vant 3-1 over Viktoria Plzen i en svært dramatisk kamp. Alkmaar kom under 0-1, og utliknet til 1-1 på straffe fem minutter på overtid. I ekstraomgangene scoret islendingen Albert Gudmundsson to ganger og sikret avansement.

Drømmemål av Winnem Jørgensen ikke nok

Røa, med to narvikinger fra start, tapte 2-3 for Rosenborg etter at spillere på laget scoret fire av de fem målene i kampen!

Det hjalp lite at kaptein Katrine Winnem Jørgensen fra Narvik satte et frispark rett i mål i sluttminuttene.

Røa tapte 2-3 for Rosenborg på hjemmebane, etter to selvmål i tillegg til sine to rettveien. Også Vilde Fjelldal startet kampen for klubben som ligger sist i Toppserien, med fire poeng.

Mann funnet i god behold etter leteaksjon i indre Troms

Politiet samt frivillige letemannskaper ble onsdag satt inn i søket etter en savnet person i Øvre Dividal. Også helikopter ble satt inn i søket.

Det er mannens familie som meldte han savnet.

– Politiet har fått melding om en savnet person i området. Vedkommende har ikke meldt status etter avtale. Det er tatt ut mannskap fra frivillige samt politi som sendes til stedet, meldte politiet på Twitter klokken 14.36.

Mannen er i 70-årene og beskrives som turvant.

Mandag kveld sendte mannen ut ei melding om at alt var ok. Det var siste gang det var hørt noe fra han, før han ble funnet igjen onsdag ettermiddag.

– Dette er et område uten mobildekning, men han har en «spot messenger» som kan sende ut predefinerte meldinger som «alt ok». Den siste meldingen kom på mandag, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt Roy Tore Meyer til Nordlys.

Mannen hadde en avtale om å sende ei melding hver kveld. Siden meldinger uteble siden mandag ble altså familien bekymret. Planen var at mannen skulle være tilbake fredag eller lørdag denne uken.

Klokken 16.55 opplyser politiet at mannen er funnet i god behold og at aksjonen er avblåst.

Regjeringen skjerper krav til fagskoler

Regjeringen vil stille strengere krav til godkjenning av fagskoler. Samtidig åpnes det for kortere utdannelser.

Ifølge Aftenposten kommer forslaget etter at det utløste debatt i fjor da Astrologiskole Herkules ble godkjent som fagskole i fjor.

Fagskoler tilbyr korte, praksisnære og yrkesrettede utdanninger som skal være et alternativ til universitets- og høyskoleutdanning. Nå sender Kunnskapsdepartementet forslag om endringer i fagskoleloven ut på høring.

– Vi må stille samme krav til kunnskapsgrunnlaget ved fagskoler slik vi gjør for universiteter og høyskoler, uten at vi skal gjøre dem helt like. Mens utdanninger ved universiteter og høyskoler skal være forskningsbasert, skal fagskoleutdanningene være praksisnære og bygge på yrkesfaglige prinsipper og standarder i de bransjene studentene skal ut i, sier Henrik Asheim (H), minister for forskning og høyere utdanning.

Det foreslås også å endre kravet til hvor lang en fagskoleutdanning må være. Målet med det er å bidra til at det utvikles flere relevante, kortere og mer fleksible tilbud som kan kombineres med jobb og familie.

BH&M kutter 150 jobber i Norge

Kleskjeden H&M flytter logistikksenteret sitt i Oslo til Sverige. 150 ansatte blir berørt.

Butikkjeden bekrefter dette overfor E24.

Logistikksenteret som leverer varer til klesbutikkene i Norge og på Island, ligger på Alnabru i Oslo. Flyttingen er planlagt mot slutten av 2022.

H&M er som de fleste andre rammet av koronapandemien. Kleskjeden fikk et underskudd på 6,5 milliarder svenske kroner i andre kvartal i år. Kjeden avviser at flyttingen skjer på grunn av koronaen, men opplyser at flyttingen er en del av et pågående endringsarbeid i konsernet.

Vil ha mer penger til vei i statsbudsjettet

KS og NHO ber regjeringen øke fylkeskommunenes inntekter med 500 millioner kroner for å utbedre viktige veistrekninger for næringslivet.

Det går fram av ei pressemelding. KS og NHO er tydelige på at regjering og storting må legge ekstra penger – 500 millioner – på bordet til å vedlikeholde fylkesveiene i neste års statsbudsjett.

– Vi trenger fylkesveiene for trygg transport av fisk og andre eksportvarer. De er også viktige for vekst i kollektivtransporten. Å oppgradere fylkesveiene vil gi samfunnsøkonomiske gevinster, sier administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon, Ole Erik Almlid.

Nordland og Troms og Finnmark er blant fylkene der vedlikeholdsetterslepet på veiene er størst.

Fagsjef Karin Yrvin i Opplysningsrådet for Veitrafikken har tidligere sagt til NRK at årsaken til at etterslepet øker i Nord-Norge, er at det stilles store krav til vedlikehold på bruer og i tunneler, som det er mange av i landsdelen.

SSB: 99 prosent nedgang i grensehandelen

Reiserestriksjoner har nesten ført til full stopp i grensehandelen. Nordmenn brukte bare 28 millioner kroner på grensehandel i andre kvartal i år, ifølge SSB.

I samme periode i fjor ble grensehandelen målt til 4,1 milliarder kroner.

– Grensehandelen i andre kvartal 2020 var preget av restriksjonene som trådte i kraft i mars, særlig mot Sverige. Flere land og regioner i Norden ble unntatt restriksjonene fra 15. juni, men de populære grensehandelsdestinasjonene i Sverige forble røde på smittekartet gjennom hele andre kvartal, sier Boyd Oyier i Statistisk sentralbyrå, SSB.

59 nye koronasmittede siste døgn

Det er registrert 59 nye tilfeller av koronasmitte i Norge det siste døgnet. I alt har 10.454 personer nå fått påvist koronasmitte i Norge.

Økningen er noe mindre enn mandag, da det ble registrert 72 nye smittetilfeller. Det viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) ved midnatt natt til onsdag.

I alt 10.454 personer har siden februar fått påvist smitte av koronaviruset. Om lag 95 prosent er friskmeldte, ifølge FHI.

FHI har registrert 264 koronarelaterte dødsfall her i landet.

DN: Beste sommer for nyboligsalg på fire år

Nyboligsalget har vært så godt i sommer at man må helt tilbake til 2016 for å finne et like høyt salg i sommermånedene. Det viser en ny rapport ifølge Dagens Næringsliv.

Rapporten som avisa omtaler, sier at det er solgt 2598 nye boliger siden midten av juni. Det er 16 prosent over forrige tomånedersperiode, og 18 prosent mer enn samme periode i fjor, skriver DN.

Da koronakrisa ramma Norge i mars, satte Norges Bank renta til null. Det har ifølge avisa bidratt til høy temperatur og stigende boligpriser gjennom hele sommeren.

164.000 var arbeidsledige i juli

Arbeidsledigheten i juli var på 5.8 prosent. 164.000 personer var arbeidsledige, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen fra SSB.

Arbeidsledigheten var 2 prosentpoeng høyere enn i februar.

SSB bruker februar som sammenligningsgrunnlag fordi det var den siste hele måneden uten noen effekt fra koronautbruddet.

To fra Evenes inn i fylkesstyre

Nordland Senterungdom har valgt nytt styre. Skjalg Hamnes og Anne Margrete Leiros Nilsen fra Evenes har blitt valgt inn som styremedlemmer.

Det opplyser ungdomspartiet i ei pressemelding.

Fra venstre bak: Anette A. Å. Bang, Fylkesleder. Vegard Grovassbakk, 1. vara. Anne Margrete Leiros Nilsen, 3. styremedlem Fra venstre fremme: Johannes-Hagerup Nilsen, 3. vara, Anita Sjåvik, 3 styremedlem. Skjalg Hamnes, 1. styremedlem.

Fra venstre bak: Anette A. Å. Bang, Fylkesleder. Vegard Grovassbakk, 1. vara. Anne Margrete Leiros Nilsen, 3. styremedlem Fra venstre fremme: Johannes-Hagerup Nilsen, 3. vara, Anita Sjåvik, 3 styremedlem. Skjalg Hamnes, 1. styremedlem.Foto: Eirill DeLonge/Nordland Senterungdom

Bilfører anmeldt i Målselv

En 18 år gammel mann blir anmeldt for å ha kjørt uten førerkort i Målselv i natt. Det melder politiet.