Forsinkelser på fergesamband

Fergestrekningen Bognes-Lødingen kan få inntil 30 minutter forsinkelser på grunn av tekniske problemer. Dette gjelder A-ruta.

FORSINKET: Fergen mellom Bognes og Lødingen er torsdag forsinket.

FORSINKET: Fergen mellom Bognes og Lødingen er torsdag forsinket. Foto: Fritz Hansen

Regjeringen fraråder reiser til Italia og Slovenia – svenske regioner og Sjælland fra rødt til gult

UD ber folk unngå reiser til Italia, Slovenia, Vatikanstaten og San Marino. Samtidig endres status for flere svenske regioner, danske Sjælland samt Kypros.

De oppdaterte reiserådene kommer på bakgrunn av Folkhelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronavirus.

Rådet trår i kraft fra natt til lørdag. Fra dette tidspunktet må man være i ti dagers karantene etter reise til landene som er endret til rødt på smittekartet.

Kypros har hatt synkende antall smittetilfeller og har færre enn 20 tilfeller per 100.000 de siste to ukene. Dermed endres status til gult, og reisende trenger ikke lenger å gå i karantene.

Det samme gjelder også regionene Örebro, Gotland, Värmland, Västernorrland, Jämtland og Västerbotten i Sverige, samt regionen Sjælland i Danmark som alle går fra rødt til gult på smittekartet.

Arrangerer digital jobbmesse

For første gang blir karrieredagen til UIT heldigital. Ifølge universitetet har dagen pleid å samle rundt 2500 studenter og 70 bedrifter og virksomheter til stands, bedriftspresentasjoner og foredrag. Men på grunn av koronapandemien vil det hele foregå digitalt i år.

– Dermed kan studenter fra alle UITs campuser delta på likt grunnlag, heter det i en pressemelding fra universitetet.

13 koronapasienter innlagt på sykehus – to flere enn onsdag

Torsdag er 13 pasienter med påvist korona innlagt ved norske sykehus. Det er to flere enn dagen før. En av pasientene blir behandlet med respirator.

Ifølge tallene fra Helsedirektoratet er ti av pasientene innlagt i Helse sør-øst, mens to pasienter er innlagt i Helse vest og én i Helse Midt-Norge.

Flest innlagte er det på Oslo universitetssykehus, som har fire pasienter med påvist koronasmitte, ifølge statistikken.

Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 11.034 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 163 det siste døgnet.

De siste to døgnene er økingen på 252 registrerte smittede, viser tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

UiT klatrer på internasjonal rangering

På den internasjonale rangeringen til Times Higher Education er rangert som det tredje beste universitetet av de norske som er med i rankingen.

De andre er Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, NTNU i Trondheim og NMBU på Ås.

På rangeringen som ble offentliggjort idag kommer det fram at UiT går fra å ligge på en 401.-500. plass fra i fjor til en 351.-400. plass i år.

Universitetene måles på undervisning, forsking, sitering og samarbeid med næringslivet og hvor internasjonale de er. UiT skårer høyest på antall siteringer. Det vil si hvordan forskningen på UiT sprer seg, og det internasjonale fokuset:hvor mange internasjonale studenter og ansatte det er ved UiT og hvordan det internasjonale samarbeidet er.

Boligprisene steg med 1,1 prosent i august

Boligprisene steg videre i august. Prisveksten var sterkest i Oslo.

Det viser tall som ble lagt fram av Eiendom Norge torsdag.

Nasjonalt steg boligprisene med 1,1 prosent nominelt i august. Korrigert for sesongvariasjoner er det snakk om en prisvekst på 0,3 prosent.

Tallene viser også at det er solgt rekordmange boliger i år.

Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, beskriver utviklingen i august som normal.

– Vi forventer at prisutviklingen i 2020 vil ende opp på et nasjonalt nivå som ligger i nærheten av det vi satte som en prognose, vel å merke før korona, på 3 prosent, sa Lauridsen da han presenterte boligstatistikken.

Ifølge ham venter Eiendom Norge ikke noen større effekt av koronapandemien på boligprisene framover.

Eiendom Norges forventning er at Norge nå går inn i en lang periode med moderat prisvekst.

Et unntak er Oslo, der Eiendom Norge er bekymret for sterk prisvekst og mangel på boliger. I august hadde Oslo den største prisveksten i Norge med en oppgang på 1,6 prosent.

Stavanger og omegn lå på bunn med en prisvekst på 0,4 prosent.

Regjeringen forbyr cruise på Svalbard ut oktober

Regjeringen innfører forbud mot reiselivsaktiviteter, som cruise, på Svalbard fram til 1. november.

Forbudet gjelder ikke dagscruise og cruise som startes og avsluttes på Svalbard. Det gjelder ikke faretøy som har inntil 30 personer om bord, og der overnatting inngår som en del av cruiset.

– Smitte om bord på et cruiseskip krever store ressurser for å begrense utbrudd og medfører en rekke praktiske utfordringer. Dette gjelder spesielt på Svalbard der cruisevirksomhet innebærer særlige utfordringer både for helse- og redningsberedskapen. Derfor er det nødvendig med en regelendring som senker risikoen for et lignende utbrudd slik som på Hurtigruten, sier helse og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Reglene vil i første omgang vare til 1. november.

I etterkant av smitteutbruddet på Hurtigruten fikk Helsedirektoratet i oppdrag å vurdere om regelverket og veilederne knyttet til kystcruise bør endres.

I sin vurdering har Helsedirektoratet konkludert med at det er riktig å innføre et forbud mot gjennomføring av reiselivsaktiviteter i form av cruise på Svalbard med noen unntak.

Regjeringen følger opp anbefalingen fra direktoratet og forskriftsfester et forbud mot cruise på Svalbard.

I pressemeldingen fra regjeringen heter det videre at virksomheter som tilbyr dagsturer med båt, fortsatt må følge kravene i veileder for reiseliv på Svalbard.

Regjeringen vil gjøre en evaluering av forskriftsendringen innen utgangen av oktober

Varsler om støy

Statnett vil utføre feilretting og vedlikeholdsarbeid på kraftledningen mellom Kobbelv og Ofoten alle dager i perioden 5.-10. september mellom 07 og 18.

Flymarkører skal repareres på fjordspennet som krysser Hellmofjorden i Hamarøy kommune. I tillegg skal Statnett utføre nødvendig vedlikeholdsarbeid på ledningen nær Sørfjorden i Narvik kommune.

Det vil bli arbeider i nærheten av Kjøpsvik/Sørfjord vindpark/Fonntinden (Se kart) Utflygningen skjer på Drag (markert gult).

Arbeidene kan medføre støy som følge av regelmessig helikoptertransport i denne perioden.

Covid-19 kan gi rett til yrkesskadeerstatning

Covid-19 inngår nå blant sykdommene som kan godkjennes som yrkessykdom og gi rett til erstatning.

Det skriver Utdanningsnytt.

Så langt har Arbeidstilsynet kun fått inn melding om 15 koronasmittede personer fra Register for arbeidsrelatert sykdom. Det er i hovedsak snakk om folk i helsevesenet.

– Oversikten er imidlertid på ingen måte dekkende for det faktiske antall smittede, sier Tone Eriksen, overlege ved avdeling for arbeidsmiljø og regelverk i Arbeidstilsynet.

Hvis det er sannsynlig at man er smittet av koronaviruset på arbeidsplassen, er covid-19 å regne som en yrkessykdom, forklarer hun.

«Rettsstaten Norge» får pris for koronahåndteringen

Regjeringen fikk kraftig kritikk for innføringen av en koronalov. Nå hylles håndteringen likevel med en pris – til «den norske rettsstaten».

Siden 2006 har Juristforbundet årlig delt ut «Rettssikkerhetsprisen». I år er det ingen person som får den:

– I år går prisen til ingen ringere enn rettsstaten Norge, representert ved stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, statsminister Erna Solberg, høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie og generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen. De tar imot prisen på vegne av de fire statsmaktene som til sammen utgjør rettsstaten Norge, opplyser Juristforbundet.

Les hele saken her (åpen).

163 nye koronasmittede registrert siste døgn

Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 11.034 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 163 det siste døgnet.

De siste to døgnene er økingen på 252 registrerte smittede, viser tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Elleve koronapasienter fikk onsdag behandling ved norske sykehus, og én av dem behandles med respirator, ifølge tallene fra Helsedirektoratet.

264 koronadødsfall var onsdag meldt til Folkehelseinstituttet. Tallet har vært uendret siden 20. august.