Saker fra nyhetsstudio 3. mars 2020

DEL

Vil gi barn bedre svar på spørsmål om viruset

Helsedirektoratet vil hjelpe både voksne og barn med å forstå koronaviruset, og har sendt ut en oppklarende video til landets skoler.

I den tre minutter lange videoen stiller 13-åringen Hermine spørsmål til en lege i Helsedirektoratet. Filmen er laget i samarbeid med Utdanningsdirektoratet.

– Hvis det er sånn at koronaviruset ikke er så veldig farlig, hvorfor dør så mange av det da? spør Hermine, og får som svar at risikoen er veldig liten for barn og unge, og at grunnen til at mange dør, er at veldig mange blir smittet.

– Dette er folkeopplysning til barn og unge, men vi oppfordrer også voksne til å se filmen. Sammen med barna kan vi lære om viruset og hvordan vi skal hindre at koronasmitten sprer seg, kommenterer kommunikasjonsdirektør Trine Melgård i Helsedirektoratet.

På sine egne nettsider byr også Helsedirektoratet på tips om hvordan voksne kan svare på spørsmål fra barna. For barn under 7 år har de laget en egen bolk der de blant annet råder voksne til å utsette å snakke om viruset hvis ikke barnet ser ut til å være opptatt av det.

– Husk at særlig mindre barn «fyller ut» med fantasien når det er ting de ikke forstår, skriver Helsedirektoratet, og følger opp med enkle fakta om smitte og behandling.

(©NTB)

Forsøker å redde mann ved alpinanlegget i Harstad

En mann har kjørt utfor en skrent ved alpinanlegget og skadet foten.

– Han ligger ulendt til og det forsøkes med scooter og helikopter for å få vedkommende ned til vei, skriver politiet på Twitter.

Politiet anmelder mann for fyllekjøring i Narvik

Politiet skriver på Twitter at de anmelder en mann i 60-årene i Narvik for kjøring i alkoholpåvirket tilstand.

Bevissikring er utført og sak blir opprettet.

Forsinkelser på Ofotbanen

Bane Nor melder om forsinkelser på Ofotbanen mellom Rombak og Katterat på grunn av en signalfeil.

– Vi jobber med å rette feilen men vet ikke hvor lang tid det vil ta, skriver Bane Nor på sine nettsider.

En ny oppdatering om feilen skal komme klokken 21:30.

Norske bedrifter klare til å bidra under koronakrisen

Helseminister Bent Høie (H) sier han er glad for signaler fra norsk næringsliv om at de kan bidra til å skaffe nødvendig helseutstyr under koronautbruddet.

Helseministeren møtte en rekke representanter for norsk næringsliv tirsdag for å diskutere den globale mangelen på helseutstyr for å takle virusepidemien.

– Jeg er mer positiv etter møtet til at det går an å finne gode løsninger, sier Høie til NTB.

Les hele saken her.

Hæren og Universitetet i Tromsø inngår utdanningssamarbeid

Universitetet i Tromsø (UiT) og Hæren har signert en intensjonsavtale for kunnskaps- og kompetanseutvikling. Avtalen skal gi hæren tilgang på sivil utdanning.

Samarbeidet er en del av regjeringens strategi for å revitalisere totalforsvaret i Norge.

– Et moderne forsvar har kontinuerlig behov for å fornye egen kompetanse og å bidra til en bred forankring av Forsvarets behov i samfunnet. Hæren trenger tilgang på sivil utdanning for å fylle opp det totale kompetansebehovet sitt, sier hærsjef Eirik Kristoffersen i en pressemelding.

– Vi ser på kompetanseutveksling med UiT som et viktig element i denne sammenhengen.

Avtalen åpner for samarbeid med alle fakultet og institutter som har relevant kompetanse og aktivitet for Hæren. Etter planen vil et pilotprosjekt med noen utvalgte fagtilbud starte til høsten.

UiT har ti studiesteder i Nordland, Troms og Finnmark og på Svalbard. Hæren, som består av om lag 10.000 personer, har sitt tyngdepunkt i nord. (NTB)

Nordmenn drikker mer i årets siste måneder

Tall fra SSB viser at nordmenn drikker stadig mer i fjerde kvartal. I første kvartal var det derimot en liten nedgang på den totale alkoholomsetningen.

Totalt ble de omsatt 7.313.000 liter ren alkohol i fjerde kvartal i fjor, en økning på 2,6 prosent. Tallet tilsvarer 1,66 liter ren alkohol per innbygger, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I snitt drakk nordmenn 1,2 alkoholenheter per dag i disse månedene. En enhet alkohol tilsvarer en flaske pils, et glass vin eller svært lite glass med brennevin.

Den største prosentvise økningen sto rusbrus for, med en vekst på 7,9 prosent, mens øl kun økte med 0,9 prosent. Rusbrus står likevel for en liten andel av det totale inntaket, kun 182.000 liter ren alkohol. Øl og vin står for henholdsvis 2.871.000 og 2.847.000 liter.

For 2019 i sin helhet var det en liten økning på 1,26 prosent sammenlignet med året før. Nordmenn drakk i snitt 1,1 enhet per dag i løpet av 2019. (NTB)

32 smittede i Norge – Helsedirektoratet venter lokal spredning av koronaviruset

32 personer var tirsdag morgen smittet av koronaviruset i Norge. Helsedirektoratet venter lokal spredning av viruset i løpet av de neste dagene.

– Vi går inn i en ny fase av virusutbruddet, sa direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Han sier at direktoratet forventer risiko for lokal spredning enkelte steder i løpet av de neste dagene.

– Derfor trenger vi et tett samarbeid med befolkningen, sa han videre og oppfordret folk til god hygiene som å vaske seg på hendene, samt om å bli hjemme dersom man føler seg dårlig.

Den siste uka har mange urolige nordmenn ringt 113 i forbindelse med virusfrykt.

– Det kan gjøre det vanskelig for dem som er i akutt truende sykdom, å nå fram, sa helsedirektøren.

– Det er helt avgjørende at vi ber folk om å senke skuldrene litt, slik at vi ikke overbelaster den tjenesten vi har i dag, understreker han.

Helsedirektoratet har opprettet en virus-informasjonstelefonen for å avlaste medisinsk nødtelefon og andre deler av helsetjenesten. Nummeret er 815 55 015. (NTB)

Norske medier lurt av russiske trollkontoer

Minst åtte norske medier publiserte saker med Twitter-meldinger fra den russiske trollfabrikken Internett Research Agency, viser undersøkelser gjort av NRKbeta.

Medier som Aftenposten, Dagbladet, NRK, TV 2 og VG har brukt innhold fra Internett Research Agency (IRA), melder NRKbeta. Ifølge NRKbeta brukte trollfabrikken sosiale medier for å splitte den amerikanske befolkningen i tiden før, under og etter presidentvalget i 2016. I saker om alt fra Kim Kardashian til amerikansk og fransk politikk har norske medier videreformidlet meldinger fra falske kontoer tilknyttet IRA, ofte som eksempler på reaksjoner i sosiale medier. Selv om kontoene i dag er deaktivert av Twitter, var alle meldingene fortsatt helt eller delvis tilgjengelige før NRKbeta tok kontakt med de ulike mediene i forrige uke. (NTB)

UDI: Norge er ikke klar for ny asylsøkerbølge

Tyrkia har åpnet grensene mot Europa for migranter. UDI-sjefen sier at Norge ikke er forberedt på en kraftig økning i antallet asylsøkere.

– Kommer økningen av ankomster gradvis over tid, vil vi klare å områ oss. Men kommer det mange på kort tid, kan vi få kraftige utfordringer, sier Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI) til Klassekampen.

Fredag ble det klart at Tyrkia åpner grensene mot Hellas og Bulgaria, noe som har ført til at svært mange migranter har samlet seg ved grensene i håp om å komme inn i Europa. Det er allerede 3,6 millioner flyktninger og migranter i Tyrkia, og landet frykter at enda flere vil komme etter opptrappingen av krigshandlingene i Idlib i Syria den siste tiden. Høsten 2015 kom det svært mange migranter til Norge. Ved utgangen av desember bodde 30.199 personer på 200 mottak i Norge.

De siste årene har antallet gått kraftig ned, og flere asylmottak er lagt ned. I dag er kapasiteten nede i 3.766 plasser fordelt på 21 mottak, ifølge UDI. (NTB)

Tiltalt for voldtekt av barn

– Det er godt å vite at minst ett barn er reddet fra videre overgrep, og at den filippinske bakmannen er pågrepet, sier politiadvokat Linn Rognli Hansen i en pressemelding.

Statsadvokaten har nå tatt ut en omfattende tiltale mot en mann fra Midt-Troms. Tiltalen omfatter medvirkning til en rekke seksuelle overgrep der politiet mener de fleste av dem er begått ved at den tiltalte har betalt aktører på Filippinene for å utføre ulike overgrep som deretter ble direkteoverført til den tiltalte.

Tiltalen omfatter blant annet følgende:

• Medvirkning til 9 voldtekter/seksuell omgang med barn under 14 år, hvorav en tiltalepost gjelder medvirkning til grov voldtekt av barn under 14 år

• 4 forsøk på medvirkning til voldtekt av barn under 14 år

• 1 tilfelle av medvirkning til seksuell omgang med barn under 16 år

• 1 tilfelle av seksuell omgang med barn under 16 år

• 1 tilfelle av medvirkning til seksuell handling med barn under 16 år

• 8 tilfeller av seksuelt krenkende/forlede barn foran kamera

• Menneskehandel

• Tilegnelse av overgrepsmateriale i et tidsrom fra 2006 til 2018 og besittelse av minst 21.200 unike bilder og 1.746 unike videoer

produksjon av fremstilling av seksuelle overgrep eller seksualisering av barn via chat med andre og ved skjermopptak fra direkteoverførte overgrep

Les hele saken (åpen)

Amedia må finne ny toppsjef

Tirsdag morgen informerte konsernsjef Are Stokstad de ansatte i Amedia om at han har bedt styret om å finne en ny leder for Amedia-konsernet.

– Alt har sin tid. Også jeg, skriver Stokstad i en melding til de ansatte i Amedia.

Han informerer videre at han fortsetter jobbe for fullt fram til en etterfølger er på plass. Stokstad fyller 67 år neste år.

Forhandlingene mellom Get og Discovery er brutt

Gets kunder mister Discoverys kanaler fra og med tirsdag morgen, skriver VG.

Discovery har nylig landet langsiktige distribusjonsavtaler med Telenor, Canal Digital og Viasat, men har altså ikke fått på plass en avtale med Telia og Get. Fristen på TV-forhandlingene gikk ut ved midnatt. Discovery-kanalene som forsvinner for Get-kundene er TVNorge, MAX, FEM, VOX, Eurosport Norge, Eurosport 1, Discovery Channel, Animal Planet, TLC, Travel Channel, Discovery Science, Investigation Discovery, Food Network og Fine Living Network. I en pressemelding tirsdag morgen skriver Telia at Discovery har brutt forhandlingene.

Cold response er i gang: – Kan føre til forsinkelser for øvrig trafikk

Denne uka begynte militærøvelsen Cold Response, og dette vil merkes på veiene i nordre Nordland og Troms og Finnmark.

Strekningen E6 Bjerkvik – Nordkjosbotn er blant strekningene som blir mest berørt under øvelsen, melder Statens vegvesen.

– Militær kolonnekjøring og øvelsesaktivitet kan føre til forsinkelser for den øvrige trafikken i de berørte områdene, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Åsmund Møller Johansen i en pressemelding

Les mer her (åpen).

Bilbrann ved LKABs anlegg i Kiruna

Den svenske avisen Norrländska Socialdemokraten (NSD) melder tirsdag morgen at det har vært en bilbrann utenfor LKABs anlegg i Kiruna.

Det var klokken 05.06 det kom melding om at en personbil brant. Brannen oppsto sannsynligvis under kjøring, skriver avisen.

– Det var åpne flammer da vi ankom stedet, men den er nå slukket, sier politibetjent Niklas Bergman til NSD.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken