Besetningsmedlem på hurtigruteskipet Fridtjof Nansen testet positivt på koronaviruset

Et besetningsmedlem på hurtigruteskipet Fridtjof Nansen testet positivt på koronaviruset etter hjemkomst til Filippinene 26. august.

Hele resten av mannskapet har testet negativt og er nå blitt testet enda en gang, opplyser Hurtigruten til NTB.

– Det er ingen om bord som har rapportert om symptomer på sykdom. Resultatet av de nye testene er ventet i løpet av få dager. Folkehelseinstituttet anbefaler at driften av skipet fortsetter som normalt. Men inntil resultatene er klare, vil mannskapet bli om bord på skipet, sier pressevakt Øystein Knoph.

MS Fridtjof Nansen ligger for tiden til kai i Hellesylt i Stranda kommune, der skipet er utleid til produksjonsselskapet Truenorth. Selskapet jobber for tiden med innspillingen av den sjuende «Mission Impossible»-filmen med Hollywood-stjernen Tom Cruise.

Flere fergeavganger kansellert

Fergestrekningen Bognes-Lødingen har redusert kapasitet. Det gjelder rute 18-703, A-ruta: Alle avganger i A-ruten er kansellert inntil videre. Det skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Dette gjelder inntil videre.

Norge med i nytt vaksinesamarbeid

Etter flere uker med forhandlinger er det klart at Norge får delta i vaksinesamarbeidet Covax, som skal sikre tilgang til flere vaksiner mot koronaviruset.

EU-kommisjonen opplyser mandag at unionen tar sikte på å forplikte seg til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax – og åpner dermed for at også Norge kan forplikte seg, ifølge VG.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) bekrefter at Norge vil delta i samarbeidet nå som EU har gitt anledning til det.

Samarbeidet innebærer felles innkjøp og fordeling av vaksiner til alle land og sikrer Norge tilgang til flere vaksiner enn gjennom EU-samarbeidet alene.

Covax ledes av Verdens helseorganisasjon (WHO), sammen med vaksinealliansene Cepi og Gavi. Samarbeidet skal sørge for at alle land skal få vaksinedoser samtidig, så de kan dele ut til de hardest rammede befolkningsgruppene.

– Selv om vi har god tilgang på vaksinekandidater gjennom EU, kan vi på ingen måter utelukke at den beste vaksinekandidaten er en del av Covax-samarbeidet, sier statsråden.

(©NTB)

Barnetrygden øker for de yngste

Barnetrygden går opp med 300 kroner i måneden for barn under seks år. Dermed kan småbarnsfamilier plusse på 3.600 kroner i året.

Økningen trer i kraft fra tirsdag. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kaller det et historisk løft.

– 3.600 kroner ekstra i året kommer til å gjøre hverdagen romsligere for de barnefamiliene som trenger det mest, sier Ropstad.

Barnetrygden for de yngste blir heretter på 1.354 kroner i måneden, eller 16.248 i året.

Ropstad viser til at en økning gir et løft til småbarnsforeldre, som ofte har kortere fartstid i yrkeslivet og derfor kan ha svakere økonomi enn foreldre med eldre barn.

– Omkring 111.000 barn vokser i dag opp i familier med vedvarende lav inntekt. Barnetrygden er den enkeltstønaden som trolig betyr mest for å sørge for at færre barn vokser opp i lavinntektsfamilier. Jeg håper denne økningen kan bidra til å gi noen av disse barna bedre muligheter, sier han.

(©NTB)

En av seks vil ikke ta koronavaksine

Mange nordmenn er bekymret over mulige bivirkninger av koronavaksine. En av seks sier nei til å ta den.

Nesten to av tre (63 prosent) sier at de vil ta en vaksine når den kommer, viser undersøkelsen fra Norsk koronamonitor. Samtidig avdekker undersøkelsen betydelig skepsis. 16 prosent svarer nei og 22 prosent vet ikke.

Menn er mer positiv innstilt til vaksinen enn kvinner – henholdsvis 67 og 58 prosent. Blant folk i 30-40-årene svarer under halvparten at de vil si ja til vaksine. Dette er betydelig lavere enn eldre og yngre, hvor rundt sju av ti er positive.

Sverige skal sørge for at Norge får tilgang til den såkalte Oxford-vaksinen som EU har inngått avtale om å kjøpe dersom den blir godkjent.

Bare 15 prosent av de spurte har tro på at vaksinen vil komme i løpet av året. Det er en nedgang på 5 prosentpoeng fra juli. I april trodde nesten annenhver nordmann at vaksinen ville være klar i år.

– Stadig færre tror på en vaksine i år. Folk forstår at det tar tid å lage en vaksine, og at produksjon og distribusjon også krever tid, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Norsk koronamonitor har spurt 1.400 nordmenn om de vil ta en vaksine når den kommer.

Seks av ti svarer at de er bekymret for bivirkninger. Kvinner frykter dette mer enn menn. Mest utbredt er bekymring i aldersgruppen mellom 30 og 60 år.

Forskerne bak den såkalte Oxford-vaksinen har i en fase én og to-studie testet vaksinen på mennesker uten å finne alvorlige bivirkninger, men nå er uttestingen i fase tre hvor langt flere testes. (©NTB)

Auran på flott 6. plass

Kjeldebotn-løper imponerte i fjelløp i Lofoten.

Ståle Auran fra Kjeldebotn kom på en flott sjetteplass under fjelløpet i Lofoten i helga. Det er en flott prestasjon uten den store klubben eller støtteapparat i ryggen. Tiden ble 2.52.53. Han slo blant annet Robin Amundsen, det med over åtte minutter.

Lofoten High 5, fjelløp 22 km

1) Gjermund Nordskar, 2.38.10,9

2) Marcus Megrund, 2.42,54

3) Ola Ørjavik, 2.47,09

6) Ståle Auran, 2.52,53

Ny konstituert leder i Polar Park

Stig Sletten er konstituert som daglig leder i Polar Park fra tirsdag. Jens-Kristian Dybwad har sin siste arbeidsdag som daglig leder mandag.

Det melder styreleder Ragnar Norum i ei pressemelding.

Sletten har jobbet i Polar Park i ei årrekke med ansvar for parkens dyrehold.

Samtidig opplyser Norum om at Polar Park etter en god sommer, nå går inn i en krevende periode. Ansatte vil igjen bli permittert.

– Årsaken til dette er naturligvis covid-19, og forventet svært få besøkende gjester. Stig Slettens hovedoppgave vil være å gjøre Polar Park klar til gjenåpning så snart forholdene gjør dette mulig, skriver Norum.

Stig Sletten er konstituert daglig leder i Polar Park AS.

Foto: Thomas Eckhoff

Fiskeridirektoratet hentet opp 2.400 snøkrabbeteiner i Barentshavet

Fiskeridirektoratet hentet opp 2.400 snøkrabbeteiner i sårbart havområde. Mange av de 13.000 krabbene har lidd en trist skjebne, opplyser myndighetene.

Opprenskningsfartøyet M/S Vendla vender hjem etter elleve døgn på snøkrabbefeltet i Svalbardsonen i Barentshavet.

– Vi vender hjem med mer enn 2.400 snøkrabbeteiner, over 100 kilometer med tauverk og mer enn 50 tonn marint søppel som vi har fjernet fra havbunnen i Barentshavet, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

– 13.000 snøkrabber er sluppet tilbake i havet, men mange krabber har vært innestengt, gått delvis i oppløsning og dødd, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet om opprydningen i det sårbare området.

(©NTB)

Tolv innlagte koronapasienter – fire færre enn på fredag

Mandag er tolv pasienter med påvist koronavirus innlagt ved sykehus. Det er fire færre enn før helgen.

En av pasientene behandles med respirator, viser oversikten fra Helsedirektoratet.

Det er ti koronapasienter innlagt ved sykehus i Helse sørøst, mens både Helse vest og Helse Midt-Norge har én koronapasient hver på sykehus.

(©NTB)

Målinger: Støre må ha enten MDG eller Rødt om bord

Det har vært rødgrønt flertall i over to år, men Arbeiderpartiet må ha enten Rødt eller Miljøpartiet De Grønne med på laget.

Det viser et gjennomsnitt av de ni nasjonale målingene for august som nettstedet Poll of polls gjengir.

Med både MDG og Rødt om bord har de fem rødgrønne partiene til sammen 99 mandater på Stortinget.

Men uten de to minste partiene i rødgrønn leir, står Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre med 82 mandater.

Tre selskaper kastes ut av oljefondet

Norges Bank har besluttet å utelukke tre selskaper fra Statens pensjonsfond utland og følge opp ett selskap gjennom eierskapsutøvelsen.

Det er selskapene Formosa Chemicals & Fibre Corp, Formosa Taffeta Co Ltd og Page Industries Ltd som fjernes grunnet uakseptabel risiko for grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene.

Eksklusjonen for de to første gjelder menneskerettighetsbrudd knyttet til tekstilproduksjon i Vietnam og for det tredje menneskerettighetsbrudd i forbindelse med tekstilproduksjon i India, skriver Norges Bank i en pressemelding mandag.

Videre har hovedstyret besluttet å følge opp selskapet PetroChina Co Ltd og deres anti-korrupsjonsarbeid gjennom eierskapsutøvelse fra fondet over en periode på tre år. Etikkrådet har anbefalt å ekskludere selskapet.

Etter å ha ledet oljefondet i tolv år overlater Yngve Slyngstad tirsdag jobben til sin etterfølger Nicolai Tangen.

(©NTB)

Bodø/Glimt kan trekkes mot Milan og Zlatan Ibrahimovic

Trekningen finner sted i sveitsiske Nyon mandag ettermiddag, mens selve kampene spilles 31. august. På grunn av koronasituasjonen spilles det kun enkeltkamper i kvalifiseringen.

Les saken her:

Bodø/Glimt kan trekkes mot Milan og Zlatan Ibrahimovic

I dag starta gå til skolen-aksjonen

Fire skoleklasser skal den neste måneden gå til skolen.

I september skal skoleelever over hele landet konkurrere om å reise miljøvennlig til skolen. Gå til skolen-aksjonen varer fra 31. august til 25. september.

I Narvik er fire klasser påmeldt: to ved Skistua barneskole og to ved Skjomen skole.

Målet med aksjonen er å inspirere flere til å gå og sykle til skolen.

– Selv om mange barn allerede går eller sykler til skolen, ser vi at denne kampanjen bidrar til økt engasjement rundt egen skolevei. Barna kan igjen inspirere foreldre til å velge miljøvennlig reisevei i hverdagen, sier prosjektleder Kaspar Tjeldflaat Steudel i Miljøagentene i ei pressemelding.