Håkon startet i EM-seier for Norge

Håkon Evjen startet og spilte over en time da det norske U21-landslaget i fotball knuste Gibraltar i EM-kvalifiseringskamp fredag kveld. Narvikingen var med de første 64 minuttene – og fikk hvile da seieren var sikret. Norge vant kampen i Drammen med hele 6–0.

I neste uke venter ny EM-kvalik, da mot en atskillig sterkere nasjon. Norge møter Nederland på bortebane, i samme land som Evjen spiller sin klubbfotball. Den tidligere Mjølner-spilleren er proff i AZ Alkmaar.

FHI: Barn har begrenset rolle i å spre koronasmitte

Barn kan bli syke av koronaviruset, men blir sjeldnere syke enn voksne, viser en fersk kunnskapsgjennomgang fra Folkehelseinstituttet

Helsemyndighetene er opptatt av kunnskap om hvordan barn påvirkes av koronaviruset og hvilken rolle de har i å spre smitte.

– Den samlede kunnskapen vi sitter på i dag, tyder fortsatt på at barn har en begrenset rolle i smittespredningen i samfunnet, sier Kjetil G. Brurberg, fungerende fagdirektør i område for helsetjenester ved Folkehelseinstituttet.

– Barn blir smittet, men blir sjeldnere syke. Det er imidlertid fortsatt behov for mer kunnskap, spesielt om asymptomatisk spredning av viruset hos barn, sier han i forbindelse med at FHI fredag publiserte en ny kunnskapsoversikt over barn og koronasmitte.

Smittespredning på skoler og i barnehager er i liten grad med på å drive smittespredningen i samfunnet, viser gjennomgangen.

FHI viser til at forskningsartikler om temaet publiseres i høyt tempo. Den nye kunnskapsoppdateringen viser til ti nye enkeltstudier publisert i juli og august.

– Selv om vi fortsatt ikke kan trekke helt sikre konklusjoner, peker resultatene i samme retning. En helhetlig vurdering av den kunnskapen som er tilgjengelig i dag, tilsier at barn ikke har en vesentlig rolle i smittespredningen i samfunnet, sier Brurberg.

WHO vil ikke anbefale en vaksine før det er bevist at den er trygg og effektiv

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at de ikke vil anbefale vaksiner før det er bevist at de er trygge og effektive.

Ghebreyesus sa på pressekonferansen at vaksiner har vært brukt med stort hell i flere tiår og fastslo at de blant annet har bidratt til å nærmest utrydde polio.

– Jeg vil forsikre offentligheten om at jeg ikke vil fremme en vaksine som ikke er trygg og effektiv, sa han.

WHO-sjefen viste til at nylig utviklede vaksiner har bidratt til å få bukt med det ferske ebolautbruddet i Kongo.

Politiet mener Hurtigruten bryter loven

Politiet i Møre og Romsdal mener Hurtigruten bryter loven ved å ha filippinsk mannskap om bord i selskapets ekspedisjonsskip Fridtjof Nansen.

Ifølge VG mener politiet at mannskapet om bord på Fridtjof Nansen må ha arbeidstillatelse for å jobbe på skipet som ligger til kai.

Skipet ligger til kai i Hellesylt og benyttes til overnatting i forbindelse med innspillingen av filmen «Mission Impossible 7».

– Per nå er politiets oppfatning at mannskapet må ha tillatelse for å jobbe i denne aktiviteten. Politiet har ikke funnet unntak fra hovedregelen om at de må ha tillatelse for å jobbe, sier seksjonsleder Svein Rike for Utlendings- og grensekontroll i Møre og Romsdal politidistrikt til avisen.

Politiet har ikke konkludert i saken, men i verste fall kan det filippinske mannskapet bli utvist og få innreiseforbund til Norge. Hurtigruten kan også få forelegg.

Selv mener Hurtigruten at de ikke bryter loven og har fått godkjent utleien av skipet av Sjøfartsdirektoratet. Både Fellesforbundet og Sjømannsforbundet har anmeldt Hurtigruten for lovbrudd.

Næringsminister Iselin Nybø (V) er kritisk til bruken av skipet, og har varslet en lovendring.

Hurtigruten har foreløpig ikke kommentert saken.

Buyle på 9. plass hos Nordland KRF

Nordland KRF har nå innstilt sin nominasjonsliste til stortingsvalget 2021.

Statssekretær og nestleder i KRF, Ingelin Noresjo, er listetopp. Boy-Arne Buyle er øverste representant fra Narvik på en 9. plass.

Hele lista ser slik ut:

1 Ingelin Noresjø (1976), Fauske

2 Edel-Marie Haukland (1997), Bodø

3 Dagfinn Kristian Arntsen (1961), Værøy

4 Astrid Sofie Nordkil (2002), Bodø

5 Einar Bondevik (1970), Rana

6 Birgitte Konow (2001), Nesna

7 Bente Haukås (1975), Bodø

8 Marianne Kristiansdatter Finstad (1968), Vestvågøy

9 Boy-Arne Buyle (1972), Narvik

10 Line Jæger Hansen (1975), Meløy

11 Audun Krarup Jonassen (1983), Fauske

12 Rolf Hjulstad (1979), Vefsn

13 Johannes Lorentzen (2002), Vestvågøy

14 Linda Helen Haukland (1971), Bodø

15 Karl Levi Klevstad (1995), Narvik

Kulturminnedagene også preget av koronasituasjonen

Denne helga starter kulturminnedagene, som i år har fokus på klima, miljø og bærekraft. Det opplyser Norges kulturvernforbund i en pressemelding.

Også kulturminnedagene er preget av koronasituasjonen. Vanligvis foregår kulturminnedagene nemlig over en periode på ni dager i september, mens det i år vil være spredt utover hele høsten.

– Dette er gjort for at de lokale arrangørene kan planlegge og tilrettelegge sine arrangement på en god og trygg måte, heter det i pressemeldingen.

Mæland med pekefinger til Sverige-handlere og festarrangører

Justisminister Monica Mæland (H) kom med to tydelige oppfordringer på regjeringens koronapressekonferanse fredag.

– Den første er til de av dere som tenker å reise over grensen i helgen for å handle. Det er altså sånn at vi fortsatt anbefaler folk å unngå utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige, det gjelder også reiser over grensen for å handle, sa hun.

Ministeren understreket at det ikke finnes noen grønne soner, men røde og gule, og hun ba folk tenke nøye gjennom risikoen ved utenlandsreiser.

Mæland kom også med en oppfordring til dem som planlegger å arrangere eller delta på større fester eller sammenkomster denne helgen etter meldinger om fester og samlinger de siste ukene. Senest bunkerfesten i Oslo.

– Sånn vil vi ikke ha det. Vi kjenner alle smittevernreglene, og vi må lære oss at sånn kommer vi til å ha det over tid. Da må vi bruke sunn fornuft. Det går an å samles og ha det moro uten å sette andre i fare.

Narvik var varmest i Nordland

Torsdag var en varm dag i Nord-Norge. Et siste glimt av sommer, eller varm start på høsten om du vil. Aller varmest var det på Bardufoss med 22,2 grader. Det var også nest varmest i landet, bak Hitra i Trøndelag som hadde 22,7 grader torsdag.

Narvik fikk på det meste 21,8 grader på målestasjonen i sentrum klokken 15, og var med det varmest i Nordland.

Plukket med seg førerkort i Bogen

Utrykningspolitiet (UP) har gjennomført en gjennomsnittsmåling av hastigheten i 60-sonen i Bogen i Evenes. Det melder Nordland politidistrikt på Twitter fredag klokken 11.51. Målingen resulterte i to forenklede forelegg og ett beslag av førerkort.

Nils Andreas Stensønes blir ny etterretningssjef

Nils Andreas Stensønes er utnevnt til ny sjef for Etterretningstjenesten.

Det ble avgjort i statsråd fredag, der kontreadmiralen ble utnevnt til viseadmiral i Sjøforsvaret og beordret i stillingen som ny sjef for E-tjenesten fra det tidspunktet Forsvarsdepartementet bestemmer.

Stensønes overtar som etterretningssjef etter generalløytnant Morten Haga Lunde.

Forsvarsdepartementet har varslet en pressekonferanse klokka 12, der forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil presentere den nye etterretningssjefen.

Stensønes har vært sjef or Sjøforsvaret siden 2017. Han fikk dermed en framtredende rolle i håndteringen da fregatten Helge Ingstad forliste i 2018.

Han har lang fartstid fra Sjøforsvaret, og han har gått gradene siden 1980-tallet.

Alkoholsalget i Norge går rett til værs

Med tilnærmet full stopp i grensehandelen gikk salget av alkohol i Norge til værs i 2. kvartal i år.

I andre kvartal i år kjøpte nordmenn 8.557.000 liter ren alkohol utenom taxfree. Det er 21 prosent mer enn i 2. kvartal i fjor, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Økningen er størst på vin der det ble solgt 31,7 prosent mer alkohol, mens øl har den laveste økningen på 11,6 prosent.

Ser man første halvår under ett, ble det omsatt 14.502.000 liter ren alkohol. Her var veksten fra samme periode i 2019 på 15,1 prosent.

Årsaken til det økte alkoholsalget er trolig at det nesten ikke har vært grensehandel. Nordmenn brukte bare 28 millioner kroner på grensehandel i andre kvartal i år, mot 4,1 milliarder kroner i samme periode i fjor. Det er en nedgang på 99 prosent.