Det nye partiet Sentrum får ungdomsparti

I forrige uke ble det kjent at tidligere Ap-profil Geir Lippestad og flere tidligere KrF-topper oppretter partiet Sentrum. Nå får partiet et ungdomsparti.

Partiets nye 1. nestleder Kristin Walstad sier at de allerede har fått god respons fra unge mennesker, skriver Vårt Land.

– Vi har fått henvendelser fra noen som vil starte opp et ungdomsparti, noe som vi har begynt å organisere. Partiet skal hete Unge Sentrum, sier hun.

Hun mener partiets engasjement for klima og bærekraft kan appellere til de yngre.

(©NTB)

Rekordlav oppslutning for Ap på ny måling

Arbeiderpartiet får sin laveste måling noensinne på TV 2s ferske måling. Jonas Gahr Støres parti får rekordlave 18,4 prosent oppslutning.

Partiet mister 6,3 prosentpoeng fra forrige måling i september.

Dermed er Ap nesten på nivå med Senterpartiet, som får 16,2 prosent på målingen, som er gjennomført av Kantar.

– Det er et veldig dårlig resultat for Arbeiderpartiet. Nå har vi over lengre tid hatt mye oppmerksomhet rundt utenomsportslige aktiviteter. Det må vi selv ta ansvaret for, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

Mens Ap går kraftig tilbake, tar Høyre flere skritt framover. Statsminister Erna Solberg kan se seg fornøyd med en oppgang på 4,4 prosentpoeng fra forrige måling, og partiet ligger dermed på 24 prosent.

Sp går fram 2,6 prosentpoeng til nevnte 16,2 prosent. Også Fremskrittspartiet går fram, med 1,4 prosentpoeng til 12,8 prosent oppslutning.

De øvrige partienes oppslutning i prosent (endring fra september i parantes: SV: 7,2 (-2,4), Rødt: 6,1 (+0,6), KrF: 5,1 (+1,2), V: 4,3 (+1,1), andre partier: 1,1 (-0,7).

(©NTB)

Nav: 100.000 personer kan se bort fra AAP-brev

Søndag 4. oktober sendte Nav et digitalt brev til 100.000 personer om at de har fått forlenget AAP med seks måneder, men brevet skulle ikke ha vært sendt.

I en pressemelding opplyser Nav at det i brevet kunne se ut som om enkelte ville få forlenget AAP i maksimum seks måneder fra 4. oktober.

– Det er feil. Brevet ble ikke kvalitetssikret før det ble sendt, og det beklager jeg. Det skulle kommet tydelig fram at vedtakene er forlenget med seks måneder for mange av dem som mottar AAP, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Forlengelsen av AAP-perioden er en midlertidig regelendring som er besluttet av Stortinget i forbindelse med pandemisituasjonen.

De ekstra månedene gjelder blant annet dem som mottar AAP og er under avklaring mot arbeid eller uføretrygd, er under etablering av egen virksomhet eller er under arbeidsutprøving eller opptrapping til full jobb.

(©NTB)

Gladnyhet for Sarah (15) fra Mjølner. Får sjansen på landslaget

Sarah Martinussen fra Mjølner regnes som en av landets største jentetalenter i fotball. Nå får 15-åringen sjansen blant de beste.

Mandag 5. oktober offentliggjorde Norges Fotballforbund uttak til U15-landslaget i fotball for jenter. Fra 19.-24. oktober samles landets beste i aldersgruppen.

Landslagssjef Lena Tyriberget fant plass til ei jente fra Narvik i troppen. Sarah Martinussen, som allerede har debutert – og faktisk scoret – for Mjølners sitt guttelag i U20-klassen, er en av 28 som har fått plass i uttaket.

Fotballforbundet hadde håpet på landskamp for disse yngste jentene i høst. Det har koronapandemien stoppet. Når blir det samling, og likevel kamper:

– Vi hadde håpet på landskamp i høst, men løser det på best mulig måte med samling og to internkamper, sier landslagstrener Lena Tyriberget.

Martinussen er eneste uttatte jente fra klubb nord for Bodø. Kun en spiller til fra en klubb hjemmehørende i landsdelen er tatt ut. Det er Eva Bang fra Brønnøysund.

Samme dag ble også landslagstroppen til samling jenter U 16 klar. Her fikk en klubb fra Nord-Norge med spiller – Ina Birkelund fra Tromsø.

Nytt koronadødsfall i Trysil

En mann i 70-årene i Trysil døde av koronaviruset i helga. Det er det andre koronadødsfallet i kommunen.

Det opplyser kommunen på sine hjemmesider.

Det første dødsfallet i kommunen var en kvinne i 90-årene, som døde natt til 27. september.

Begge de to døde ble smittet i det pågående utbruddet i Trysil, der 16 personer er bekreftet smittet.

Totalt har 31 personer i Trysil testet positivt for korona siden mars.

Gratangen sier ja til fusjon

Kommunestyret i Gratangen sa mandag ja til fusjon mellom Hålogaland Kraft og Nordkraft. Det skriver Harstad Tidende. Harstad kommune har allerede sagt ja, men det gjensto behandling og vedtak de øvrige eierkommunene: Narvik, Kvæfjord, Tjeldsund, Ibestad, Gratangen og Lødingen.

Redusert kapasitet på Bognes-Lødingen

Ferjestrekningen Bognes-Lødingen har redusert kapasitet på grunn av tekniske problemer, melder Statens vegvesen.

Troms: E6 stengt på grunn av steinras

Det har gått et steinras over E6 ved Falsnes i Skibotn etter at en stein på størrelse med ei lita hytte har rast ut i veien.

– Det buldrer oppe i fjellsiden. Veimeldingssentralen har varslet geolog og entreprenør. E6 er sperret på ubestemt tid, melder politiet på Twitter.

70 i karantene etter koronasmitte

63 elever og syv lærere er i karantene etter at det ble påvist covid-19-smitte på Langnes skole i Tromsø, opplyser Tromsø kommune i en pressemelding mandag.

– Noen av de elevene som er i karantene ble testet i går på grunn av symptomer forenelig med luftveisinfeksjon. Langnes skole er stengt i dag og renhold pågår. De to neste dagene før høstferien vil skolen være stengt for elever og undervisningen foregår som hjemmeundervisning, heter det i pressemeldingen, som er signert smittevernoverlege Trond Brattland.

25 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

25 personer med påvist koronavirus er innlagt på norske sykehus mandag. Det er to færre enn fredag.

Én koronasmittet pasient får respiratorbehandling, ifølge oversikten fra Helsedirektoratet. Det er samme antall som de siste dagene.

Flest koronapasienter er innlagt i helseregionen Helse sør-øst, hvor det var 20 slike pasienter mandag. I Helse vest var det fire koronasmittede pasienter, mens det i Helse Midt-Norge var én koronapasient.

Det var ved midnatt registrert 14.456 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 95 meldte tilfeller siste døgn.

Folkehelseinstituttet hadde fredag registrert 275 koronarelaterte dødsfall.

Boligprisene steg med 0,4 prosent i september

Boligprisene steg 1,3 prosent mer enn normalt i september. Prisveksten var sterkest i Ålesund og omegn med en økning på 2,7 prosent mer enn normalt.

Det viser tall som ble lagt fram av Eiendom Norge mandag.

Nasjonalt steg boligprisene med 0,4 prosent nominelt i september. Korrigert for sesongvariasjoner er det snakk om en prisvekst på 1,3 prosent.

Ålesund og omegn hadde den sterkeste prisveksten med en sesongjustert økning på 2,7 prosent.

I motsatt ende ligger Kristiansand med uendrede sesongkorrigerte priser.

Penger til Brønnøysundregistrene

I forslaget til neste års statsbudsjett bevilger regjeringen 40 millioner kroner mer til Brønnøysundregistrene. Pengene skal ifølge Høyre og KrF brukes til å lage et mer effektivt system for intern virksomhetsstyring og informasjonstrygghet, melder NRK.

Les også:

Regjeringen vil øke beløpsgrensen for skattefrie gaver fra arbeidsgiver

Regjeringen vil øke beløpsgrensen for skattefrie gaver og personalrabatter fra arbeidsgiver. Endringene vil ha en samlet kostnad på 450 millioner kroner.

Inkludert i endringene er også at influensa- og pandemivaksiner som tilbys av arbeidsgiver, vil bli skattefrie i 2021, opplyser finansminister Jan Tore Sanner (H) i en budsjettlekkasje til VG.

Beløpsgrensen for skattefrie gaver fra arbeidsgiver øker fra 2.000 til 5.000 kroner. Den samlede grensen for skattefrie gaver og personalrabatter økes fra 10.000 til 13.000 kroner.

Skattefrie gaver som bedrifter kan gi sine ansatte, er eksempelvis abonnement på treningssenter, sykkel eller månedskort på kollektivtransport.

Regjeringen vil bruke nye 25 milliarder koronakroner

Regjeringen kommer til å sette av omtrent 25 milliarder kroner til å håndtere koronapandemien neste år, melder VG.

– De siste månedene har vist oss at koronapandemien ikke er over ennå. Vi vil gjøre det som trengs for å få Norge trygt gjennom koronapandemien også neste år. Derfor kommer vi til å bruke omtrent 25 milliarder kroner til å håndtere pandemien neste år, sier statsminister Erna Solberg (H) til VG.

Statsministeren ville imidlertid ikke avsløre mange detaljer om hvordan de 25 milliardene skal fordeles.

– Detaljene vil dere få vite når vi legger fram statsbudsjettet onsdag, men jeg kan si at vi vil bruke mye penger på helsehjelp og beredskap i helsesektoren. Og ikke minst til vaksiner. Men også penger til grunnleggende tjenester som kommune, kollektivtransport og politi. Det skaper trygghet og tillit i en krevende tid, sier Solberg.

Fra før er det blant annet kjent at regjeringen vil bruke 3,8 milliarder kroner til vaksinekjøp, 1,1 milliarder til et beredskapslager for legemidler og 650 millioner til testing ved grenseoverganger. I tillegg skal politiet få 500 millioner kroner slik at de kan gjøre de midlertidige stillingene som ble opprettet på grunn av koronapandemien, permanente. 60 millioner skal gå til tiltak mot ensomhet og isolasjon blant eldre.

Gravearbeider i Håkvik

Nordkraft Nett melder i en pressemelding at de skal grave langs Buveien i Håkvik, og at dermed vil være begrenset framkommelighet i perioder.

Kart: Nordkraft Nett

Kvinne døde etter trafikkulykke

Kvinnen i 40-årene som var involvert i ulykken på fylkesvei 87 i Målselv mandag, døde på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Det melder UNN på Twitter.

– Pårørende er varslet, opplyser sykehuset.

Troms politidistrikt meldte mandag morgen om en trafikkulykke mellom en minibuss og personbil på fylkesvei 87, i en 80-sone ved krysset til Målselvfossen.

Kvinnen var fastklemt etter kollisjonen og ble fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø med ambulansehelikopter.

CargoNet starter direkte sjømattog fra Narvik

En ukentlig togavgang for sjømateksport direkte fra Narvik til Malmö skal gjøre at sjømaten fra Nord-Norge blir et døgn ferskere når den når fram til Europa.

Det nye tilbudet, som kalles ARE Seafood, skal ha faste ukentlige avganger fra 23. oktober og sparer norske sjømatbedrifter for transport til Oslo og omlasting der, heter det i en pressemelding fra Vy.

Et fullastet sjømattog har plass til om lag 700 tonn sjømat. Målet er å utvide til flere ukentlige avganger neste år. Om toget får daglige avganger vil det kunne fjerne over 10.000 trailerturer og redusere Co2-utslipp med over 25.000 tonn i året.

Sjømatnæringen i deler av Nord-Norge har for øyeblikket store problemer med at Hurtigruten har kansellert en rekke avganger langs kysten, skriver NRK.

Ny rapport viser at økt formuesskatt skaper flere arbeidsplasser

Analysen som regjeringen utlyste om formueskattens påvirkning på små og mellomstore bedrifter, konkluderer med at økt formuesskatt øker sysselsettingen.

Det skriver Dagens Næringsliv.

I konklusjonen til rapporten fra Frischsenteret og Senter for skatte- og atferdsforskning ved NMBU heter det:

«Hovedresultatet fra denne analysen er at økt formuesskatt for majoritetseiere i nært eide, små og mellomstore virksomheter i gjennomsnitt bidrar til å øke sysselsettingen i den virksomheten de eier.»

Forskerne anslår at én krone mer i beregnet formuesskatt øker lønnssummen i virksomheten med 30 øre samme år. I tillegg reduserer økt formuesskatt i gjennomsnitt størrelsen på eiernes uttak av utbytte og lønn fra selskapet – høyere formuesskatt gjør det mer lønnsomt å plassere formuen i bedriften for eierne.

Forskerne kan imidlertid ikke utelukke at enkelte majoritetseiere må ta penger ut av virksomheten for å betale formuesskatt, hvis de har svak personlig likviditet.

Næringsminister Iselin Nybø (V), som mottok rapporten, sier regjeringens politikk ligger fast.

– Regjeringens politikk er å senke skatten på arbeidende kapital uten å endre formuesskattesatsen. Det vil bidra til å øke sysselsettingen. Vi må skape mer, ikke skatte mer, sier hun.

Regjeringen vil gi 691 millioner til opprydding av atomavfall

Regjeringen foreslår å bruke 691 millioner kroner til opprydding av norsk atomavfall i neste års statsbudsjett, en økning på 95 millioner kroner fra året før.

Ifølge budsjettlekkasjen fra Nærings- og fiskeridepartementet foreslår regjeringen å gi 292 millioner kroner til Norsk nukleær dekommisjonering og 349 millioner kroner til Institutt for energiteknikk (IFE).

Inkludert i summen for opprydding er også et tilbud om lån til IFE på 40 millioner kroner for å dekke kostnader knyttet til flytting av laboratorium og annen infrastruktur på atomområdet på Kjeller.

10 millioner kroner går til departementets eget utredningsarbeid.

Alle norske forskningsreaktorer er stengt, men det finnes fortsatt atomavfall som må håndteres for å unngå skader på mennesker og miljø.

– Nå er vi i en fase der de prioriterte oppgavene er planlegging av opprydding og sikker drift av anleggene i nedstengt tilstand, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

33 nye smittede i Oslo siste døgn

I løpet av søndag ble det registrert 33 nye koronasmittede personer i Oslo kommune. Det er tre færre en forrige døgn.

Fredag ble det registrert 41 nye smittetilfeller, mens det lørdag ble registrert 36 nye smittede.

Antall registrerte smittede i hovedstaden er 603 de siste 14 dagene, ifølge statistikk fra helseetaten i Oslo kommune.

Det er fremdeles flest menn som er rapportert smittet i Oslo i perioden, og aldersgruppen 20–29 år har absolutt flest tilfeller registrerte smittede med 224 tilfeller.

Det er fortsatt bydelene St. Hanshaugen og Stovner som har flest smittede, med henholdsvis 161,8 og 135,1 smittede per 100.000 innbyggere.

Flere nordmenn tar i bruk sikker pålogging på nett

Mer enn halvparten av nordmenn bruker nå totrinnsbekreftelse ved digital pålogging, der det er mulig, viser en fersk rapport.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) legger mandag fram årets rapport om sikkerhetskultur i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned. Rapporten viser at stadig flere nordmenn tar i bruk sikker pålogging på sine digitale kontoer.

I 2018 oppga 32 prosent at de brukte totrinnsbekreftelse som påloggingsmetode. I 2019 var tallet 37 prosent, mens i år ligger tallet på 53 prosent.

Totrinnsbekreftelse innebærer at man i tillegg til et passord, også må oppgi en kode som genereres, ved å eksempelvis bli tilsendt mobilen.

– Totrinnsbekreftelse ved pålogging til alle digitale kontoer, der dette er mulig, er blant de aller enkleste og viktigste sikkerhetstiltak man kan gjøre. Den kraftige økningen i bruken av totrinnsbekreftelse det siste året viser at opplæring og informasjon om digital sikkerhet gjør oss til tryggere digitale brukere, både på jobb og privat, sier seniorrådgiver Eivind Reiner-Holm i en pressemelding.

Rapporten viser samtidig at færre nordmenn, 42 prosent, bruker forskjellige passord for de fleste tjenestene på nett. Tre av ti er også usikre på om de ville greid å skru på totrinnsbekreftelse på egen hånd.

Ingen bevegelse mellom partene – oljestreiken trappes opp

Det var ingen bevegelse mellom partene i oljestreiken søndag kveld. Streiken trappes dermed opp og fire Equinor-felt stenger.

Fra midnatt gikk ytterligere 126 medlemmer av arbeidstakerorganisasjonen Lederne ut i streik. Fra før er 43 medlemmer tatt ut i streik på Johan Sverdrup-plattformen.

Flere nye plattformer blir rammet av opptrappingen natt til mandag. Equinor stenger feltene Gudrun, Gina Krog og Kvitebjørn. Valemon-feltet er knyttet til Kvitebjørn, og må derfor også stenges, opplyser Equinor.

I tillegg blir produksjonen på Gjøa-feltet, som driftes av Neptune Energy, rammet av streiken fra mandag, ifølge Lederne.

Produksjonen på Johan Sverdrup-plattformen opprettholdes inntil videre.

Overfor E24 bekrefter partene at det ikke er noen bevegelse i forhandlingene søndag.

– Nei, det er det ikke, sier informasjonssjef Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass til nettstedet søndag kveld.

Forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne sier «det er lite og ingen dialog».

– Arbeidsgiversiden viser fortsatt ingen vilje til å imøtekomme våre krav, og derfor er opptrappingen et faktum, sier Ingvartsen i en pressemelding natt til mandag.