Nær 50 navneforslag har kommet inn til ny betegnelse for fylkesmann

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har fått nær 50 forslag til ny og kjønnsnøytral betegnelse for fylkesmann.

Blant de rundt 50 forslagene er alt fra statsdirektør til statsforvalter og fylkeshøvding, fogd og nesseregent, melder NRK.

Språkrådet foreslår «Statens oppsyn» med kortvarianten fylkesoppsynet. Og hvis ikke det faller i smak, tilrår Språkrådet «fylkesembetet» eller «statsembetet».

Men kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) er ikke helt fornøyd med Språkrådets råd.

– Jeg mener vi bør unngå ordet fylke. Når vi først skal bytte navn, er det fornuftig å ha et navn som ikke bidrar til forvirring mellom fylkeskommune og fylkesmannen, sier han til kanalen.

Det nye navnet skal tas i bruk fra 1. januar 2021, og det blir kjent i høs

En av tre unge voksne har vært på fest der smittevernregler ikke ble fulgt

30 prosent i aldersgruppen 18 til 30 år oppgir å ha vært på fest der smittevernregler ikke ble fulgt den siste måneden, ifølge en undersøkelse.

I undersøkelsen som Respons Analyse har gjennomført for VG, svarer 13 prosent av de spurte at de har vært på en fest der smittevernregler ikke ble fulgt.

Mens bare 5 prosent blant voksne over 60 år oppgir å ha vært på en slik fest, er tallene blant unge voksne lagt høyere, og hele 30 prosent oppgir å ha vært på en fest hvor smittevernregler ikke ble fulgt.

– Når vi ikke klarer å holde avstand, får det konsekvenser. Forskjellen mellom aldersgruppene viser seg ved at vi ser at smitten nå sprer seg blant unge voksne, både her i landet og i mange europeiske land, sier helseminister Bent Høie (H) til avisa.

I undersøkelsen som er gjennomført mellom 26. og 31. august blant 1.000 personer over 18 år, har også deltakerne svart på spørsmål om de den siste måneden har gått på jobb med luftveissymptomer. På dette spørsmålet svarer bare 3 prosent av respondentene ja.

Videre oppgir 4 prosent at de har brutt karanteneregler i samme periode.

Slutt på rekordbillig strøm – nå stiger prisene

Etter en sommer med rekordbillig strøm stiger nå prisene, men de er lavere enn på samme tid i fjor.

Tall fra Nord Pool viser at strømprisene for august i år i gjennomsnitt lå på mellom 3 og 7 øre per kWh ulike steder i landet, melder TV 2.

Til sammenligning var prisene på 35 øre per kWH på samme tid i fjor.

Analyseselskapet Wattsight venter at strømprisene vil stige jevnt i høst, og at de vil være opp mot 30 øre per kWh en gang inn i vinteren.

– Den siste uka har vi passert 15 øre per kWh, men det stiger jevnt for hver uke nå. Derfor må folk forvente høyere priser de neste månedene, men jeg forventer ikke høyere priser enn det vi normalt ser på høst og vinter. Det er bare at vi kommer fra et unaturlig lavt nivå, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight til kanalen.

To redningsaksjoner på Kebnekaise

Lørdag ettermiddag ble fjellredningsgruppen i Sverige kalt ut til to forskjellige steder på Kebnekaise. Den ene alarmen gikk ut på at en kvinne som befant seg på en sti hadde fått vondt i en fot og ikke klarte å ta seg videre. Det skriver NSD som først omtalte saken.

Den andre alarmen var om en mann som hadde blitt syk og ikke klarte å komme seg videre.

– Vi har kontroll på begge personene, sier operasjonsleder for politiet i Norrbotten, Mathias Borin.

I Jokkmokkfjellene skadet en mann seg lørdag. Han ble hentet av helikopter og fraktet til sykehus i Gällivare.

– Han hadde skåret opp foten skikkelig ille, sier Borin.

65 nye koronasmittede registrert siste døgn

Det var ved midnatt registrert 11.296 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 65 meldte tilfeller siste døgn.

De siste to dagene er økningen på 176 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

I alt 16 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom, ifølge fredagens tall. Det var samme dag registrert til sammen 264 døde som følge av sykdommen.