Mann i 20-årene anmeldt for å ha kjørt med overlast på Ankenes

Onsdag formiddag stoppet utrykningspolitiet en mann i 20-årene på E6 Ankenes. Grunnen til at mannen ble stoppet var fordi han kjørte med for mye last på taket.

– Taket på bilen var lastet med en god del materiale. To tommer åtte for å være presis, forteller operasjonsleder Kenneth Magnussen i politiet i Nordland.

Bilen hadde lov til å kjøre med rundt 100 kilo på taket, men hadde en last på 150 kilo.

– Det er ikke store overtrampet, men ulovlig, sier Magnussen.

Bilføreren måtte derfor levne noe av lasten før han fikk kjøre videre.

– Vedkommende må kjøre flere turer. Materiale ligger ikke i veien for noen.

31 personer i karantene etter russefest i Bodø

31 personer er satt i karantene etter at en person som var på en russefest i Bodø, har testet positivt for korona.

Det skriver Bodø Nu.

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune sier til NRK at de legger til grunn at det var mer enn 20 personer på festen.

– Det bygger på opplysninger som er gitt i smitteoppsporingen, sier han.

Russepresident Sara Landaas ved Bodin videregående skole sier det var rundt 30 personer på festen. Hun synes situasjonen er trist, men mener derimot at de fleste er flinke til å overholde smittevernreglene.

– Det er en grunn til at vi har disse reglene, sier hun.

Katrine scoret i NM-kamp – to jenter fra Narvik klar for kvartfinale

Katrine Winnem Jørgensen kom på scoringslisten og Vilde Fjelldal var med fra start da Røa utklasset Fart med 4–0 i åttendedelsfinalen i fotball-NM for kvinner. Klubben til de to narvikingene ledet 2–0 til pause i kampen som ble spilt på Røa sin hjemmebane. Røa er nå klar for kvartfinale i norgescupen.

FaktaNM kvinner fotball 1/8-delfinale:Røa kunstgress: Røa-Fart 4–0 (2-0) Dommer: Satah Sritharan, Oppsal If fotb. Tilskuere: 111 Mål:1-0 Sarah Suphellen2-0 Linn Huseby3-0 Katrine Winnem Jørgensen4-0 Vilde BirkeliKatrine Winnem Jørgensen og Vilde Fjelldal spilte hele kampen for Røa

Ni nye koronadødsfall i Sverige

I Sverige er det bekreftet ytterligere ni koronarelaterte dødsfall. Samtidig er det påvist 331 nye smittetilfeller i Danmark.

Myndighetene i landene la fram nye koronatall onsdag. Det samlede antallet døde i Sverige har nå steget til 5.892, mens 96.677 personer har fått påvist smitte i løpet av pandemien.

I Danmark er det blitt registrert under 400 nye smittetilfeller fem dager på rad. Samtidig har antall innlagte koronapasienter gått ned, og onsdag var 116 smittede personer innlagt på danske sykehus.

FHI: Økning i smittetilfeller i seks fylker sist uke

Smittespredningen er fortsatt relativt lav i Norge, men den har vært økende de siste ukene. I seks fylker var det en økning i tallet på meldte koronatilfeller.

Økningen var i Møre og Romsdal, Innlandet, Vestfold og Telemark, Trøndelag, Troms og Finnmark og Nordland fylke, mens de fem fylkene Oslo, Viken, Vestland, Rogaland og Agder meldte om færre tilfeller enn i uke 39, skriver Folkehelseinstituttet i sin ukerapport for uke 40.

Oslo står for rundt 40 prosent av de meldte tilfellene de siste ukene, ifølge rapporten.

– Det er implementert tiltak i Oslo, og antall meldte tilfeller har vært stabilt de siste to uker. Det er for tidlig å vurdere full effekt av tiltakene. De fleste tilfellene tilhører kjente utbrudd eller har blitt smittet av en kjent nærkontakt, og et mindretall er smittet i utlandet, heter det i rapporten.

Trafikkontroll på Setermoen

Onsdag formiddag hadde politiet en trafikkontroll på Setermoen på E6. Ti bilfører ble ilagt forenklet forelegg for å ha kjørt for fort i en 80-sone.

24 personer koronasmittet på tråler i Tromsø

Totalt 24 personer av et mannskap på 34 personer om bord på den russiske tråleren «Obelyay», har testet positivt på covid-19. Båten kom mandag denne uken til Tromsø. Samtlige om bord ble testet tirsdag – med svar samme kveld.

Hele mannskapet har hatt landlovsnekt siden de ankom Tromsø, opplyser Tromsø kommune i en pressemelding onsdag formiddag. Landlovsnekt innebærer at mannskapet ikke har lov til å gå i land. Kommunen regner derfor med at det er liten fare for spredning av smitte, heter det i pressemeldingen.

Kommunen ble varslet om mulig smitte lørdag, da «Obelyay» var på vei til Tromsø. En syk person ble hentet fra båten og sendt til Murmansk i Russland.

– Alle som ikke har testet positivt, blir i løpet av dagen flyttet til egnet karantenested i regi av agenten. De som har testet positivt isoleres i Kroken, skriver kommunen i pressemeldingen.

25 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – tre flere enn tirsdag

25 personer med påvist koronavirus er innlagt på norske sykehus onsdag. Det er tre flere enn tirsdag.

To koronasmittede pasienter får respiratorbehandling, ifølge oversikten fra Helsedirektoratet. Det er én flere enn de siste dagene.

Flest koronapasienter er innlagt i helseregionen Helse Sør-Øst, hvor det var 17 slike pasienter onsdag Helse vest hadde fire koronasmittede pasienter, Helse Midt-Norge hadde tre, mens i Helse nord var det én koronasmittet pasient.

Det var ved midnatt registrert 14.783 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 179 meldte tilfeller siste døgn.

Det er totalt registrert 275 døde som følge av sykdommen i Norge.

2,3 millioner færre fløy med SAS

614.000 passasjerer fløy med flyselskapet SAS i september. Den totale kapasiteten var 73 prosent lavere enn i samme måned i fjor.

2,3 millioner færre fløy med SAS i september i år sammenlignet med samme måned i fjor, opplyser selskapet onsdag.

Covid-19-pandemien fortsetter å påvirke flytrafikken. Etterspørselen er større for innenriksflyginger enn for europeisk og interkontinental trafikk.

– Siden mars, da nesten all vår trafikk stanset, har vi langsomt begynt å bygge opp vårt nettverk igjen. Nå har vi opp mot 380 daglige avganger til 75 destinasjoner, sier selskapets toppsjef Rickard Gustafson i en uttalelse.

Ny ansatt på UNN har testet positivt

En ny ansatt ved UNN Tromsø har testet positivt for covid-19. Den ansatte jobber ikke klinisk med pasienter.

Vedkommende fikk symptomer utenfor arbeidstid sist helg, og en positiv test ble bekreftet tirsdag morgen. Den ansatte var ikke på jobb i mellomtiden, skriver UNN i en pressemelding.

Alle smittevernrutiner er fulgt opp internt ved UNN Tromsø. Det er gjennomført intern smittesporing og definert to nærkontakter. Begge disse har testet negativt, og gjennomfører for tiden en 10-dagers karantenetid før de kan komme tilbake i jobb.

UNN kan bekrefte at den ansatte også var til stede på et arrangement ved Driv 26. september, og er samme person med positiv covid-19-test som Tromsø kommune offentliggjorde i går kveld, står det videre i pressemeldingen.

Den smittede har ikke vært på reise.

Får penger til å hente samiske gjenstander tilbake til Arran

Fylkesrådet bevilger 220.000 kroner til en utstilling av 383 samiske gjenstander som skal tilbakeføres Arran lulesamiske senter fra Universitetets Etnografiske museum i Oslo. Utstillingen åpner i februar 2022. Det skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

Prosjektet Bååstede (som betyr «tilbake» på sørsamisk) tar utgangspunkt i Norges forpliktelser overfor samene som urfolk, og skal føre til at det samiske folk får råderett over egen kulturarv. Av cirka 4200 gjenstander fra hele Sábme, som ble samlet inn og ble en del av Universitetets Etnografiske museum i Oslo sin samling, skal nå 382 gjenstander tilbakeføres Árran.

– Dette prosjektet, som ble startet opp av Sametinget, tilbakefører samisk kulturarv til de samiske områdene der de opprinnelig hører hjemme. Prosjektet er av enorm kulturhistorisk betydning for det samiske folk, men også for alle som bor i områdene der gjenstandene skal tilbakeføres, skriver Kirsti Saxi (SV) som er fylkesråd for kultur, klima og miljø i pressemeldingen.

– Árrans bidrag i denne sammenhengen er en utstillingen basert på gjenstandene, med personlige fortellinger der gjenstander, personer og stedstilhørighet knyttes sammen. Utstillingen vil bidra til stolthet og nærhet til egen kulturarv og styrke lulesamisk språk. Det vil også styrke tilbudet til barn og unge, gi besøkende et attraktivt tilbud og gi et viktig kunnskapsgrunnlag for kurs og opplæring.

Korona påvist blant mannskapet på russisk tråler i Tromsø

Korona er påvist hos 24 blant mannskapet på 34 om bord i den russiske tråleren Obelay, som la til havn i Tromsø 5. oktober.

Mannskapet har hatt landlovsnekt, som betyr at de ikke har lov til å gå i land, siden de ankom Tromsø, opplyser kommunikasjonsrådgiver Tor-Emil Schanche i Tromsø kommune i en pressemelding.

Koronatestene ble utført tirsdag morgen, og prøvesvarene kom inn senere samme kveld. Besetningsmedlemmene som har testet positivt, blir i løpet av onsdag flyttet til et egnet karantenested.

Tråleren stoppet i Kirkenes 30. september. Mannskapet var også da pålagt landlovsnekt, men kommuneoverlegen er i gang med å undersøke om det kan ha vært kontakt med personer på land.

Elbilandelen ventes å øke til 90 prosent i 2025

Regjeringen legger i budsjettforslaget for 2021 opp til at elbiler vil utgjøre 90 prosent av nybilsalget i 2025 og 95 prosent i 2030.

Det viser framskrivninger i budsjettforslaget som NTB har fått tilgang til.

I budsjettdokumentene vises det til at salget av elbiler har vokst raskere enn forventet de siste årene. Elbilenes andel av nybilsalget har i 2020 ligget på 48 prosent.

Innfasingen av elbiler ventes også å føre til at klimautslippene fra veitransport kuttes fra 8,4 millioner tonn klimagasser i 2019 til 5,3 millioner tonn i 2030.

Strømbrudd ved Barøya

Nordkraft melder om en pågående strømstans ved Barøya, 40 minutter sør for Ballangen. 33 kunder er berørt av strømstansen.

– Det har vært noen utfall både i går kveld og i natt. Vi har folk ute i området nå som søker etter feilen, forteller Vigdis Bogholm som er kommunikasjonsansvarlig i Nordkraft.

Det er ikke sikkert når kundene får strømmen tilbake.

– De som søker etter feilen må med båt siden det er et øyområde, så det kan ta litt tid. Vi vet heller ikke hvordan feil det er, så det er veldig vanskelig å si hvor lang tid det vil før strømmen er tilbake, sier Bogholm.

Venter en arbeidsledighet på 4,4 prosent neste år

I nasjonalbudsjettet for 2021 anslås det at 4,4 prosent av arbeidsstyrken vil være arbeidsledige neste år, basert på SSBs arbeidskraftundersøkelse (AKU).

Det er en liten nedgang sammenlignet med anslaget for i år, som er på 4,7 prosent.

Det er ventet en registrert gjennomsnittlig arbeidsledighet hos Nav på 3,1 prosent neste år, mot 4,9 prosent i år.

Nedgangen i sysselsettingen i år på 1,6 prosent er anslått til å snu til en oppgang neste år på 0,6 prosent.

NRK: Formuesskattrabatten på arbeidende kapital øker

Formuesskatten på arbeidende kapital skal senkes ytterligere, etter det NRK erfarer.

Etter det NRK kjenner til, går regjeringen i forslaget til statsbudsjett inn for å øke rabatten på verdien av arbeidende kapital fra dagens nivå på 35 prosent til 45 prosent. Det betyr at formuesskatten beregnes til 55 prosent av verdien på denne type kapital.

Rabatten ble økt fra 25 til 35 prosent i forbindelse med revidert budsjett i mai.

Arbeidende kapital er en betegnelse på kapital som bidrar til verdiskapning. Det gjelder for eksempel kapital som investeres i maskiner og utstyr i en bedrift.