- Det blir noen heftige bilder fra Narvik - det kan jeg love

Kjøkkensjef på Quality Hotel Grand Royal, Martin Jönsson, er en av fire kokker som er med i SVTs nye TV-serie "Smaker fra Sapmi".

Kjøkkensjef på Quality Hotel Grand Royal, Martin Jönsson, er en av fire kokker som er med i SVTs nye TV-serie "Smaker fra Sapmi".

Artikkelen er over 2 år gammel

Martin Jönsson har vært kjøkkensjef på Grand i ti år. Onsdag kveld er det premiere på TV-serien «Smaker fra Sapmi» på SVT.

DEL

I den nye serien får TV-seerne følge fire sterke matprofiler med base i Sapmi. De forteller om sin relasjon til naturen, maten og råvarene de finner der. De tar oss med på et eventyr fylt av livsfilosofi og smaker fra den samiske mattradisjonen, står det i programomtalen.

En av kokkene er kjøkkensjef Martin Jönsson på Quality Hotel Grand Royal i Narvik.

Første episode vises på SVT i kveld.

Ett år

Martin Jönsson forteller at han har holdt på med prosjektet i et helt år.

– Det har vært et veldig spennende prosjekt. Jeg takket ja til å være med fordi jeg får vist frem samisk kultur og mat. Det ville jeg være med på, forteller han.

Martin er ikke vant til å stå foran kamera, men han føler han har fått mulighet til å vise frem hvordan jobben som restaurantkokk virkelig er.

– Kompisene mine vet jeg er kokk, men det aner ikke hvor hektisk det kan være på et kjøkken. Seerne får se kjøkkenet på Linken når det er skikkelig hektisk, forteller han.

Moderne samisk mat

Han forteller at det naturlig nok blir mye reinkjøtt på menyen, men også ferskvannsfisk som sik, røye og ørret. Han viser også frem sanking av urter fra skogen.

– Jeg viser de tradisjonelle metodene for å ta vare på maten, men også en mer moderne versjon av de samiske rettene. Det blir samisk mat anno 2017.

Han håper seerne får litt innblikk i at det samiske er så mystisk likevel og at mange får nye ideer.

– Det er samme smak på maten, men jeg tar maten til nye nivåer. Jeg tenker annerledes, forklarer han.

Lover spektakulære narvikbilder

Martin skjønte først da de var i gang med filmingen at dette er en stor produksjon for SVT. Nå er han spent på tilbakemeldingene.

– Det blir noen heftige bilder fra Narvik. Det kan jeg love, sier han.

– Jeg var på premierevisning i Stockholm, og alt føles bra. Jeg står for det jeg har vært med på, og er spent på hva andre synes. NRK har også kjøpt rettighetene, men jeg vet ikke når de skal sende programmene, forteller Martin Jönsson.

Råvarer

– Det som gjør Martin unik er råvarekunnskapen hans og ikke minst de spesielle råvarene han bruker i kokkekunsten sin. Reinmose og hagesyre er ikke uvanlig å se i rettene hans og han er tro til lokal kortreist mat. En av råvarene som han bruker mye av er Kraftkar fra Tingvoll Ost, som er kåret til verdens beste blåmuggost igjennom tidene, forteller salgs- og markedssjef Michael Antonsen Larsen ved Quality Hotel Grand Royal i Narvik.

Betyr mye

Restaurantsjef på Quality Hotel Grand Royal, Linda Nilsen, er stolt over at Martin er valgt ut til å være med i TV-serien.

- Det betyr mye for hotellet, og mange vet at Martin har vunnet priser for sin samiske mat fra før. Det gjør at folk blir nysgjerrig og dette er spennende for oss, sier Nilsen.

Hun forteller at SVT har vært tre ganger i Narvik for å filme det siste året. Den ene gangen var da de arrangerte samisk aften i Linken restaurant.

- De har også vært i Martins hjemtrakter og filmet, forteller hun.

Martin Jönsson har jobbet på Grand i ti år, og kommer fra Skaulo som ligger mellom Kiruna og Gällivare.

- Martin er dyktig og kreativ, og har lyst til å jobbe mer med samisk mat. Vi håper at interessen for samisk mat skal øke. Når vi lanserer julemenyen i neste uke er en av rettene samisk, og Martin har alltid et samisk element i menyen i Linken, forteller hun.

Vant pris

Martin vant også den første Sapmi Award i 2012 i kategorien «Samisk matkunst og kunnskap». Den gang sa juryen at han hadde god råvarekunnskap, utmerkede høye, rene smaker, kreativitet og et høyt nivå på hele menyen.

Artikkeltags