Gå til sidens hovedinnhold

Sandra (25) er tydelig på hva hun mener om kunstgressbaner i Nord-Norge: – Det haster med å komme fram til en god løsning

Artikkelen er over 2 år gammel

En høring om hvordan håndtere gummigranulat på kunstgressbaner er nå under behandling i fylkestinget.

(Avisa Nordland): Sandra Anita Tønne og Nordland Arbeiderparti er klar på at de ønsker seg miljøvennlige kunstgressbaner.

Tønne er leder i komité for kultur, miljø og folkehelse, og er tydelig på at det er nødvendig med nye tiltak.

Miljøtrussel

– Utslipp og spredning av mikroplast i naturen er en stor trussel mot miljøet, det er viktig at vi nå tar ansvar og hindrer den åpenbare spredningen. Tiltakene som foreslås vil kunne gi en betydelig reduksjon av miljøbelastningen, sier hun, og legger til:

– Det haster med å komme fram til en god løsning uten å fortrenge andre idrettsanlegg, eller at kostnaden gjør at idrettslag utsetter nødvendige tiltak.

Les også

Dumpet miljøfarlige gummikuler ved stadion: – Vi legger oss flate

Les også:

Over hundre baner

Nordland består av 103 utendørs kunstgressbaner og 15 fotballhaller. Miljødirektoratets beregninger viser at kostnadene ligger på mellom 280.000 til 1,6 millioner kroner for en 11-er bane som ikke har innført tiltak fra før. Sandra Tønne mener forskriften ikke må gå på bekostning av aktivitet.

– På bakgrunn av antall idrettsanlegg i Nordland med kunstgress er det nødvendig at det opprettes en stimuleringsordning som kommer i tillegg til ordinære spillemidler, sier Tønne.

– Hvis ikke kan to ting skje. Enten fører dette til at det blir for lite penger til andre anlegg, eller så blir det for dyrt for mange av idrettslagene. Derfor ønsker vi at tiltakene innføres ved rutinemessig rehabilitering av idrettsbanene. Det er bra for idretten og det er bra for miljøet, sier 25-åringen.

Les også

Ideen var å lage aktivitet for barna, men naboene sa nei. Hvis ikke noen andre vil overta kunstgresset, blir det kastet

Les også:

MDG kraftig provosert

Miljøpartiet De Grønne i Nordland reagerer på Arbeiderpartiets pressemelding onsdag, der Sandra Tønne, komitéleder for kultur, miljø og folkehelse, omtaler fylkestingets høringssvar til ny forskrift om gummigranulat på kunstgressbaner.

Der støtter flertallet av politikerne at tiltak for å begrense utslipp av granulat til hav og natur, kan vente til baner rehabiliteres eller nye anlegg etableres.

Det kommer fram i en pressemelding.

– Dette er rett og slett ikke godt nok. Fylkestinget, inkludert Tønnes parti, avviser vårt forslag om at også eksisterende anlegg må sikres mot spredning av granulat, sier Håkon Møller, gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne på fylkestinget.

– Konsekvensen av fylkestingets høringssvar vil kunne bli at kunstgressbaner i Nordland fortsatt vil forsøple naturen vår i mange år framover, sier Møller i pressemeldingen.

Dårlig forslag

Miljøpartiet de Grønne er klar og tydelig på at dette ikke er riktig vei å gå.

– På hver nye 11-er bane pøses det på med 60–70 tonn gummigranulat. Så bruker man store ressurser i etterkant på å prøve å samle det opp. Det sier seg selv at dette ikke er noen god løsning, men i påvente av mer miljøvennlige baner må tiltak på plass snarest mulig for å stoppe svinn, sier Møller.

Må bidra mer

Håkon Møller mener fylkestinget må bidra til at det ikke anlegges nye baner med tradisjonell gummigranulat.

– De Grønne har gjentatte ganger foreslått at fylkeskommunen skal slutte å tildele spillemidler til nye anlegg med miljøfiendtlig gummigranulat. Der har ikke Arbeiderpartiet vist vilje til å komme oss i møte, sier gruppelederen for MDG.

– Både i Trondheim og på Østlandet er det anlagt kunstgressbaner med andre typer innfyll som viser seg å fungere godt til helårsbruk. Det er ingen grunn til at det skal etableres en eneste ny bane med oppmalte bildekk i Nordland, avslutter Møller i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken