Gå til sidens hovedinnhold

SAS-streiken: Har meklet i 22 timer

Artikkelen er over 2 år gammel

SAS og pilotene har nå meklet i drøye 22 timer, men har fortsatt ikke kommet til enighet. Torsdag er en rekke avganger innstilt. Meklingen startet onsdag klokka 11.

Dette var første gang NHO Luftfart og pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat møttes til mekling siden forhandlingene før helgen endte med brudd, noe som førte til den pågående pilotstreiken som nå er inne i sin sjuende dag.

Medberegnet avgangene som er varslet innstilt torsdag, er til sammen 4.015 avganger innstilt og 380.917 passasjerer er rammet.

Onsdag kveld beskrev riksmekler Mats Wilhelm Ruland situasjonen som vanskelig.

– Situasjonen er fortsatt veldig fastlåst, og det er betydelig avstand mellom partene, sa han i 23-tiden onsdag kveld.

Partene forhandler om de samme punktene som i forrige mekling. Ifølge svenske Dagens Nyheter er også svenske og danske representanter fra SAS og berørte fagforeninger på plass i Oslo under meklingen.

Et av hovedkravene til pilotene er en mer forutsigbar arbeidstid. I dag får flere piloter kjennskap til turnusen sin først 14 dager i forveien. De ønsker også en lønnsøkning på 13 prosent for å komme opp på samme lønnsnivå som ansatte i sammenlignbare flyselskaper.

SAS-ledelsen har på sin side beskyldt pilotene for å stille krav som truer selskapets lønnsomhet. Onsdag ble rundt 930 kabinansatte og 70 stuere i SAS permittert som følge av streiken fordi selskapet ikke lenger klarer å sysselsette dem. Likevel har pilotene høstet støtte fra kolleger både på bakken og i kabinen.

Kommentarer til denne saken