Advarer mot sau og rein: Trekker inn i tunneler for å kjøle seg ned

Dette bildet er tatt på fv. 882 utenfor Øksfjordtunnelen i Loppa kommune i Finnmark. Spesielt i områder med mye gårdsbruk og sauer kan det være en problemstilling.

Dette bildet er tatt på fv. 882 utenfor Øksfjordtunnelen i Loppa kommune i Finnmark. Spesielt i områder med mye gårdsbruk og sauer kan det være en problemstilling. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Vegtrafikksentralen Region Nord advarer mot sau og rein som trekker inn i tunneler «for å få ly for sommersola».

– Nå midt på sommeren får vi stort sett daglig inn meldinger om dyr som beveger seg på og langs veien, og når temperaturen stiger trekker dyr i enkelte tilfeller inn i tunnelene for å kjøle seg ned.

Det sier Siril Veiåker Nilsen på Vegtrafikksentralen Region Nord på Statens vegvesens hjemmesider.

Sau og motorsykkel

Det er høye temperaturer, og både dyr og tunneler i hele Nord-Norge. Statens vegvesen har fått meldinger om beitedyr fra flere steder i nord. I forrige uke kolliderte en motorsyklist med en sau i Rana på Helgeland, mens veivesenet fikk meldinger om reinsdyr i en tunnel i Finnmark senest mandag denne uken.

Vegtrafikksentralen har tidligere til Fremover opplyst at problemet er størst i Finnmark, med rein, men at man kan forvente å støte på dyr i tunnel også andre steder. Spesielt i områder med mye gårdsbruk og sauer kan det være en problemstilling.

– Vi oppfordrer trafikantene til å være særlig oppmerksomme i områder hvor det er skiltet om fare for å møte beitedyr og vilt. Det er ikke alltid like lett å få øye på dyr som beiter i veikanten. Da kan det være lurt å senke hastigheten, sier Nilsen.

Plikter å hjelpe

Skulle uhellet først være ute minner veivesenet om hva du må gjøre hvis du kjører på et dyr.

«Som trafikant har du plikt til å hjelpe et dyr som åpenbart er skadet eller hjelpeløst. Hvis det er snakk om beitedyr eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal du varsle eieren eller politiet.»

Her kan du lese mer om pliktene ved påkjørsel av dyr.

– Plikten til å hjelpe skadde dyr er hjemlet i veitrafikkloven og lov om dyrevelferd, opplyser veivesenet.

Artikkeltags