Gå til sidens hovedinnhold

Velkommen til 1930

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er alltid greit å føle seg hjemme flere steder. Men årene i Narvik vil alltid ha en spesiell plass hos meg.

Sier skuespiller Per Kjerstad; vel vitende om at folk både på fødestedet i Tjeldsund, i Harstad og i Narvik regner han som en av sine.

– Artig det. Men det var i Narvik jeg sto på scenen aller første gang. Hadde det ikke vært for den erfaringen hadde jeg kanskje ikke vært der jeg er i dag, sier Kjerstad.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Vel halvveis i historien

Sammen med fire skuespiller- kolleger, og manusforfatter/ regissør Yngve Sundvor etablerte han StatsTeatret for, som de sa i «tiltredelsen» å rettskrive norsk historie. Fra Slaget ved Stamford Bridge i 1066, til å ende opp i en fremtidsfabel plassert en gang i år 2066.

– Når reiser vi rundt og spiller historien slik den kunne vært på 1930-tallet. Dette er den sjette av totalt 10 «episoder». Så vi er kommet vel halvveis i norgeshistorien, forteller Per Kjerstad.

Trues av konkurs

«1930 Diktatoren» handler om den mektige teatersjefen Sven Elvedal som er gått konkurs. Teatret skal stenges, venner og kollegaer skal kastes ut i håpløs arbeidsledighet. Kulden fra 30-tallets fattigdom fester uvegerlig sitt iskalde grep om dem alle. Men så dukker den barmfagre Hilda Hendriksen opp. Med henne følger det penger, men også uhyre sterke føringer. Hun har skrevet en hyllest til den nye politiske stjernen på himmelen, en mann ved navn Quisling. Kunne teatret være interessert i å framføre denne hyllesten? Etter mye om og men, takker Elvedal ja. Og fra den dagen er helvete løs.

Har overføringsverdi

– Det er en farse; et kjempeartig stykke. Men det har i tillegg en alvorlig bunn. 1930-tallet er ikke så ulik vår egen tid med tanke på en viss økonomisk krise, stigende arbeidsledighet, fremvekst av ytterliggående partier og meninger der ute. Det som skjer lar vi oss påvirke av, og vi utvikler og justerer stykket underveis, sier Kjerstad.

«1930 Diktatoren» spilles i Teatersalen i kulturhuset fredag kveld. På scenen står Per Kjerstad sammen med Linda Mathiesen, Cato Skimten Storengen, og Kim Sørensen.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Kommentarer til denne saken