Gå til sidens hovedinnhold

Se ny episode av Litt klokere: – Dette temaet må vi gjøre noe på, og på ungdommenes premisser

Artikkelen er over 1 år gammel
Litt klokere:

Torsdag kveld er det duket for en ny episode av Fremovers live-podkast «Litt klokere». Tema for denne utgaven er «hvordan får vi unge til å bli», og Fremover-journalist Vilde Øines Nybakken har fått med seg to personer med brennende engasjement for regionen.

Silje Bergh Lorentzen (31), seniorrådgiver i VINN og primus motor for Propellfabrikken, og ildsjelen Timme Ellingjord (29), som har flyttet hjem til Kjeldebotn, skal fylle de to gjestestolene.

– På ungdommens premisser

Nybakken forteller at hun har tenkt på temaet helt siden Agenda Nord-Norge i november. Der ble perspektivmeldinga «Nye stemmer» presentert. Perspektivmeldinga er sydd sammen av stemmene til 100 unge mennesker fra landsdelen som har fortalt hva som betyr mest når de skal ta valg for fremtiden.

– Dette må vi i Fremover gjøre noe på, og på ungdommenes premisser. Da var Litt klokere en perfekt anledning til det. Vi har valgt dette temaet fordi det er aktuelt for hele Nord-Norge, men også spesielt for vårt dekningsområde. Det er noe som snakkes mye om lokalt, og nasjonalt, sier Nybakken på spørsmål om valg av tema.

Leseinnlegg gjorde inntrykk

Nybakken forteller at hun ser frem til den timelange praten med torsdagens gjester.

– Timme Ellingjord sto tidlig fram som en aktuell gjest. Leserinnlegget hans «mot en styrt avvikling i Distrikts-Norge» leste jeg rundt den tida perspektivmeldinga kom fram, og jeg sendte ham en e-post med en gang tema for januar-podkasten var satt. Han er ung, og har på mange måter gått mot trenden. For trenden er også at unge bosetter seg i byene. Det har ikke Timme gjort – han bor i Kjeldebotn og engasjerer seg for å bevare bygda, sier Nybakken til egen avis.

Silje Bergh Lorentzen er en av de 100 unge stemmene som utformet perspektivmeldinga.

– Silje har fortalt meg at hun har bodd hele livet i Narvik. Hun er initiativtaker og leder propellfabrikken, noe som hun peker på som et godt tiltak for å gjøre noe med det som kommer fram i perspektivmeldinga. Sammen tror jeg Timme og Silje vil bidra til en god samtale, og presentere perspektiver som er viktige å ta med seg for å gjøre regionen vår attraktiv og relevant for nyutdannede, unge mennesker, sier Nybakken.

«Litt klokere» finner sted på Rallar'n kro og bar, men man kan også følge sendingen direkte på fremover.no. I ettertid legges programmet ut både på fremover.no, samt som en podkast på Apple Podcasts og Spotify.

Kommentarer til denne saken