(iHarstad)

Johan Castberg ankom Bømlafjorden natt til fredag 8. april og gikk inn Høylandssundet i grålysninga. Johan Castberg ble fraktet til Norge om bord på Boka Vanguard, verdens største tungtransportfartøy. Skipet ble sjøsatt 5. januar fra Sembcorp Marine i Singapore. 17. februar startet reisen mot Norge. Reisen fra Singapore er på om lag 12 500 nautiske mil.

Det skriver Equinor i en pressemelding til iHarstad.

Etter ankomst skal sjøsikring fjernes og noen dager etter ankomst flytes Johan Castberg av Boka Vanguard og slepes til den nye kaien (Storakaien) hos Aker Solutions på Stord. Selskapet (da Kværner) investerte i bygging av denne kaien etter ha vunnet kontrakten for Johan Castberg. Kontrakten hadde en verdi på 3,8 milliarder kroner.

Johan Castberg produksjonsskip er enormt: Det er 313 meter langt om man tar med helikopterdekket i baugen. Det er sånn cirka tre fotballbaner. Skipet er 54,8 meter bredt, 30 meter dypt og i de 14 lagertankene er det plass til 1,1 millioner fat olje. Ingen norske verft kan bygge et så stort skrog, derfor gikk også kontrakten til Sembcorp Marine i Singapore. 38 millioner arbeidstimer er lagt ned i byggingen av skrog og boligkvarter i Singapore uten en eneste alvorlig personskade, melder Equinor.

Skrog og boligkvarter veier 66 000 tonn uten ballast – i tillegg kommer prosessanlegg på til sammen 25.000 tonn bygget i moduler langs norskekysten. Prosessanlegget til Johan Castberg er levert av Aker Solutions og bygget i Egersund, på Stord, i Sandnessjøen, Verdal og Hammerfest. Modulene er nå samlet på Stord og vil bli installert i sommer av løftefartøyet Gulliver.

I slutten av april skal nedre del av dreieskive (turret) installeres på skipet av verdens største kranløftefartøy, Sleipnir. Når alt er løftet på plass skal alt kobles sammen, ferdigstilles og testes – et arbeid som hele tiden har vært planlagt utført på Stord. Etter planen vil Johan Castberg forlate Stord tidlig 2024 og slepes til feltet for installasjon og produksjonsstart i fjerde kvartal samme år.

Johan Castberg er ifølge Equinor et svært lønnsomt prosjekt, med en balansepris på under 35 dollar per fat, som ved PUD.

Johan Castberg-feltet

Ligger i grenseland nordlige Norskehavet – Barentshavet, ca. 100 kilometer nord for Snøhvit-feltet og 240 kilometer fra Melkøya.

Havdypet er 360–390 meter.

Johan Castberg består av funnene Skrugard, Havis og Drivis.

Estimert utvinnbare volumer er mellom 450 og 650 millioner fat oljeekvivalenter.

Johan Castberg produksjonsskip og anlegg er designet for å kunne produsere 190 000 fat per dag og for en levetid på 30 år.

Feltet er bygget ut med et produksjonsskip og en omfattende havbunnsutbygging med totalt 30 brønner fordelt på 10 brønnrammer og to satellittstrukturer.

Johan Castberg er viktig for en eventuell videre utbygging av nye funn i området.

Johan Castberg vil ha forsynings- og helikopterbase i Hammerfest og driftsorganisasjon i Harstad.

Kilde: Equinor