iHarstad: Kila skoles ungdomstrinn og Seljestad ungdomsskole er allerede på rødt tiltaksnivå, etter at det er avdekket ett smittetilfelle på hver av skolene.

Minst ett av tilfellene er den britiske virusvarianten, som smitter lettere – også blant unge.

– Nå settes også Hagebyen skole og Stangnes skole til rødt nivå, etter at det er nærkontakter blant elevene på alle ungdomsskolene. Det vurderes også om ungdomsskoleelevene i Øyriket skal følge rødt tiltaksnivå, forteller kommunikasjonssjef Øivind Arvola.

Økt smittespredning blant ungdom

Det har tidligere kun vært enkeltstående tilfeller med smitte eller nærkontakter på ungdomsskolene. Derfor har skolene samlet sett vært på gult tiltaksnivå, med enkelte kortvarige unntak.

– Vi ser nå en endring, der smittespredningen skjer blant ungdommer i mye større omfang enn tidligere. Generelt fører hvert nye smittetilfelle hos en ungdomsskoleelev til nærkontakter på de andre ungdomsskolene også. Nå velger vi å sette ungdomsskolene samt Kila skoles ungdomstrinn til rødt tiltaksnivå frem til påske, slik at antall nærkontakter reduseres, sier kommuneoverlege Jonas Holte.

Barnehager og barneskoler

Det er ikke samme utvikling av smitte eller nærkontakter i barnehager og barneskolene/barnetrinnene, så disse driftes på gult tiltaksnivå inntil videre.

Innkaller formannskapet

– Vi ber våre innbyggere forberede seg på strenge tiltak til over påske, slik at vi kan slå ned smitteutbredelsen. Det vil bli innkalt til et ekstraordinært formannskapsmøte på onsdag der lokale koronatiltak er eneste sak, sier ordfører Kari-Anne Opsal, som neppe tror på særlige lettelser.

Mandag var 12 personer i isolasjon på grunn av covid-19, mens 215 er i nærkontaktkarantene.