Torsdag kom nyheten om at Danmark stoppet bruken av Astra Zeneca-vaksinen. Det skjedde etter at det der ble rapportert om ett dødsfall kort tid etter at personen hadde blitt vaksinert med denne vaksinen. Fram til nå har 142.102 personer i Danmark fått den første av to doser med vaksinen.

Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket opplyste kort tid senere at de skulle ha et hastemøte om situasjonen, og innkalte til pressekonferanse klokka 14.00.

Før den tid var det flere norske kommuner som hadde gått ut og stanset bruken av vaksinen i påvente av FHIs vurdering, blant dem Tromsø, Fredrikstad og Bergen.

Også Narvik kommune bestemte seg for å sette vaksinasjon med Astra Zeneca på vent, i påvente av pressekonferansen klokka 14.00.

– Det skal være trygt å ta vaksine. Nå venter vi på en konklusjon fra Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket. I dag har vi satt vaksiner på gamle Framnes ungdomsskole, men vi har kun brukt Pfizers vaksine. Det er ingen meldte alvorlige bivirkninger på denne, uttalte kommuneoverlege Sverre Håkon Evju i en pressemelding fra kommunen kort tid før pressekonferansen fant sted.

Få minutter senere informerte smitteverndirektør Geir Bukholm (FHI) på pressekonferansen at bruken av Astra Zeneca-vaksinen stanses midlertidig i hele landet.

– Vi avventer for å se om det er noen sammenheng mellom vaksinasjonen og disse tilfellene av blodpropp, sier smitteverndirektør Geir Bukholm.

Han legger til at Legemiddelverket har igangsatt undersøkelser av vaksinen.

Da Fremover var i kontakt med kommuneoverlege Sverre Håkon Evju kort tid etter pressekonferansen, hadde han ingen ytterligere kommentarer om hva dette vil innebære for Narviks del.

Utsendingen av Astra Zeneca-vaksiner stanses, men de som allerede er sendt ut til andre deler av landet, skal lagres lokalt. Ifølge smitteverndirektør Geir Bukholm hadde Astra Zeneca allerede forsinkelser i leveransene de neste ukene, men at denne pausen kan føre til at vaksinasjonsprogrammet blir noe forsinket.