Gå til sidens hovedinnhold

Sist kom milliarder til Evenes: Nå vil han be om nye råd fra forsvarssjefen

Artikkelen er over 2 år gammel

Klokken fire i ettermiddag vil forsvarsminister Frank Bakke-Jensen gi forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen i oppdrag å utarbeide et nytt militærfaglig råd til regjeringen. Forsvarssjefens råd blir en del av arbeidet med en ny langtidsplan som regjeringen vil legge fram for Stortinget neste vår. Sendingen fra Akershus kan du følge dirkte på Fremover fra klokken 16:00.

Base for inntil 1.000 ansatte og soldater

Resultatet av den forrige langtidsplanen for forsvarssektoren (ekstern lenke) var blant annet at Andøya flystasjon ble lagt ned, og de maritime patruljeflyene ble flyttet til Evenes.

Den nye basen for de maritime patruljeflene skal være fullt operativ i  2023. Da vil Evenes flystasjon i tillegg være framskutt operasjonsbase for kampfly som skal stå i beredskap for NATO.

Evenes flystasjon bygges nå ut som base for inntil 1.000 ansatte og soldater.

Les også: Regjeringen ber om to milliarder til kampflybase på Evenes 

Den forrige langtidsplanen konkluderte også med at det skulle kjøpes inn nye fire nye u-båter – og at 339-skvadronens helikoptre skule flyttes fra Bardufoss til Rygge i Østfold. Fra Rygge flystasjon skal de være til støtte for Forsvarets spesialstyrker.

I den forrige langtidsplanen ble det også vedtatt at det skulle etableres en Hær-avdeling med stående styrker i Porsanger.

Flere innspill allerede

Selv om forsvarsministeren formelt vil gi forsvarssjefen oppdraget med å utarbeide et militærfaglig råd fredag er arbeidet allerede i gang i departementet.

For snart to måneder siden la Forsvarets Forskningsinstitutt fram sitt innspill til den nye langtidsplanen: Hvordan styrke forsvaret av Norge? (ekstern lenke)

Les også: Avinor: – Forsvaret ønsker veto over hva som kan etableres på Evenes 

Og både forsvarsminister Frank Bakke-Jensen Ekstern lenke) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (ekstern lenke) har gitt uttrykk for hvordan de ønsker å prioritere når i arbeidet med de nye langtidsplanen.

Det er også ventet at havariet av fregatten KNM «Helge Ingstad» vil påvirke hvilke ressurser både forsvarssjefen og regjeringen ønsker å prioritere.

Sendingen fra Forsvarsdepartementets lokaler i på Akershus festning i Oslo kan du følge direkte på Fremover fra klokken 16:00

Kommentarer til denne saken