Gå til sidens hovedinnhold

Siste nytt om smitten i Bodø: – Har mistet litt kontroll

Kommunen inviterer til pressekonferanse fredag.

Torsdag ble det meldt om elleve nye smittetilfeller i Bodø. Det er også kjent at en barnehage i kommunen stenger to avdelinger, hvor 37 barn og 9 ansatte er i karantene.

Fredag klokken 12 holdt Bodø kommune ny pressekonferanse for å oppdatere om siste nytt. Se den i videovinduet over.

Pressekonferansen:

De siste smittetallene:

11 nye smittetilfeller siste døgnet. Fire nærkontakter og sju er uavklart.

1.200 personer er testet, 31 er smittet den siste uken.

– Vi har vært klar over mye smitte i februar. Til nå har vi hatt kontroll. Det siste døgnet har vi mistet litt kontrollen og vi kjenner ikke opphavet til alle. Det bekymrer oss en del, sier Tor Claudi, kommuneoverlege i Bodø.

Det kan være i nærheten av villsmitte, opplyser Claudi.

– Vi har en viss oversikt, men er litt bekymret for at det kan glippe. Vi vurderer tiltak fra dag til dag og vi må nok vurdere det på nytt, fortsetter han.

Munnbind

Det er besluttet at folk må redusere sosial kontakt så mye som mulig. Har du symptomer, så skal du holde deg unna andre.

Lokal forskrift for Bodø avventes.

Men:

– Vi kommer med en anbefaling om redusere kontakter, og bruke munnbind i det offentlige rom innendørs: Offentlig transport, butikker, kjøpesentre og i sammenhenger hvor man kommer for nær innpå folk, som egen bil, sier smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen.

– Vi håper å nå ut med disse tiltakene i første omgang, fortsetter han.

På arbeidsplass må den enkelte arbeidsgiver avgjøre.

– Smitten har kommet i sosiale relasjoner, barn og foreldre. Man må begrense kjøring av andre enn familien i bilen, sier Claudi.

– Begrens den fysiske kontakten, fortsetter Hagen.

5.850 bodøværinger er vaksinert hittil.

– Alvorlig

Ordfører Ida Pinnerød:

– Dette er en alvorlig situasjon. Vi har ikke hatt så mange smittet på så kort tid. Den sørafrikanske varianten er utrolig mer smittsom enn det vi har lært oss å leve med i pandemien. Nå må folk virkelig brette opp ermene. Her er vi nødt til å gjøre en jobb og ta i et tak for å få bukt med dette.

– Hvorfor ikke strengere tiltak?

– Det er viktig å være målrettet og tiltak vi tror virker. Mange tiltak har store konsekvenser for barn og unge og andre i utsatte grupper. Det er ganske kraftig lut de klare anbefalingene vi kommer med, svarer ordføreren.

– Husk maks fem på besøk i en husstand. Pass på dette med nærkontakter, oppfordrer hun.

– Det er stadig flere oppbluss, og bruk munnbind inne på offentlige steder. Det er særlig viktig i bil, sier Pinnerød.

– Vær så snill, følg rådene. Det er utrolig viktig nå. Vær ute og bruk naturen, men pass på skredfaren, råder ordføreren.

Tromsø hadde torsdag sin verste smittedag på nesten fire måneder, med åtte nye bekreftede smittetilfeller. I Bodø sprer den sørafrikanske virusmutasjonen seg, og torsdag var det 14 bekreftede smittetilfeller. Heller ikke Harstad slipper unna, hvor det var fire bekreftede tilfeller torsdag. 59 nærkontakter er dessuten satt i karantene.

Kommentarer til denne saken