Dømt til elleve års fengsel for Sjøvegan-drapet

DØMT: En 38 år gammel mann (innfelt til venstre) er dømt for å ha drept Marie-Louse Bendiktsen (59) (innfelt til høyre) i 1998. Her er de sakkyndige Tor-Arne Hanssen (fra venstre), Lars Uhlin-Hanssen og statsadvokat Torstein Lindquister avbildet i rettssaken.

DØMT: En 38 år gammel mann (innfelt til venstre) er dømt for å ha drept Marie-Louse Bendiktsen (59) (innfelt til høyre) i 1998. Her er de sakkyndige Tor-Arne Hanssen (fra venstre), Lars Uhlin-Hanssen og statsadvokat Torstein Lindquister avbildet i rettssaken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

For snart 21 år siden ble Marie-Louise Bendiktsen (59) funnet voldtatt og drept i sitt eget hjem. Nå er en mann dømt for ugjerningen.

DEL

Nordlys: Torsdag falt dommen mot en nå 38 år gammel mann i Nord-Troms tingrett. Retten finner ham skyldig i å ha drept og voldtatt 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen på Sjøvegan i juli 1998. Etter drapet satte han fyr på huset hennes i et forsøk på å skjule forbrytelser, konkluderer tingretten.

Straffen lyder på fengsel i elleve år, hele seks år mindre enn påtalemyndighetens påstand. Til straffen kommer fradrag på 317 dager for utholdt varetekt.

I tillegg dømmes mannen til å betale til sammen 600.000 kroner i oppreisningserstatning til Bendiktsens to barn.

Nektet straffskyld

38-åringen ble pågrepet og siktet for drapet i fjor sommer, da han returnerte til Norge etter et lengre opphold i hjemlandet Sri Lanka.

Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

Ifølge Dagbladet vil mannen anke dommen, men det har foreløpig ikke lykkes for Nordlys å få en kommentar fra hans forsvarere, advokatene Alexander Greaker og Daniel Storrvik.

Bakgrunnen for at han ble pågrepet, var at politiet i fjor vinter fikk match på hans DNA i det biologiske materialet som ble sikret av Bendiktsen i forbindelse med obduksjonen. Saken hadde da vært gjenstand for nye etterforskningsskritt, blant annet med bistand fra Kripos' «cold case»-gruppe fra høsten 2017.

Til politiet og i retten har mannen forklart at årsaken til DNA-matchen, var at han og Bendiktsen hadde et frivillig, intimt forhold.

Ikke trodd av retten

Retten har ikke festet lit til mannens forklaring.

«En samlet rett har kommet til at tiltaltes forklaring kan utelukkes», heter det i dommen.

Retten viser til beskrivelser gitt av Bendiktsens fra vitner og familie – beskrivelser de mener at tegner et helt annet bilde av henne, enn det tiltalte har forklart. Hun slet også med helseproblemer og var ennå preget etter ektemannens bortgang i 1994.

«De ovenfor nevnte omstendigheter gjør alene at retten finner tiltaltes forklaring svært lite troverdig. Slik retten ser det fremstår forklaringen som konstruert for å kunne gi en forklaring på de tekniske bevis i saken», står det i dommen.

Retten bemerker også at tiltalte først kom med denne forklaringen etter at han ble pågrepet. Det til tross for at han var inne til vitneavhør en rekke ganger etter drapet. Det bidrar til å svekke hans troverdighet, er konklusjonen.

«Under hovedforhandlingen kom det ikke frem et eneste troverdig bevis som indikerer at Bendiktsen og tiltalte har hatt noe form for relasjon, utover at tiltalte utførte hagearbeid for henne ved en anledning», heter det i dommen.

Usikkerhet om alder

Videre er retten enig med påtalemyndigheten om at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter. At straffen likevel ender på elleve års fengsel, ikke 17, skyldes usikkerhet om mannens alder på gjerningstidspunktet.

Selv har mannen forklart at han er født i 1980. Da var han i så fall 17 år, altså mindreårig, da drapet skjedde. Påtalemyndigheten mener imidlertid at han er født i 1976, hvilket betyr at han ville ha vært over 20 år gammel i 1998.

Her har retten vanskelig for å konkludere:

«Uansett hvilket beviskrav en legger til grunn at skal være førende ved rettens vurdering av tiltaltes alder, er rettens tvil av en slik karakter og styrke at retten ikke kan se bort ifra den. Det for tiltalte mest gunstige faktum skal derfor legges til grunn».

De legger dermed til grunn at mannen var mellom 17 og 18 år da drapet fant sted. Det får også betydning for straffeutmålingen.

– Retten er enige med oss i utgangspunktet – dersom han hadde vært dømt som om han var over 18 år gammel, men de finner ikke det dokumentert godt nok. Det får bare ta til oss, og se om vi kan gjøre noe ytterligere på det punktet, sier statsadvokat Torstein Lindquister, som var aktor i saken sammen med kollega Kirsti Jullum Jensen.

Vurderer anke

Lindquister utelukker ikke at påtalemyndigheten vil anke dommen over straffeutmålingen.

– Det kan være at vi er uenige i at han ble dømt som om han var under 18 år, eller at vi mener at straffen uansett er for mild. Det må vi se på, men det uansett Riksadvokaten som tar stilling til det, sier Lindquister.

Når det gjelder skyldspørsmålet, omtaler statsadvokaten dommen som grundig og god.

– Retten følger i det vesentlige påtalemyndighetens argumentasjon for skyld, sier Lindquister.

Det har foreløpig ikke lykkes for Nordlys å få en kommentar fra Sølvi Wold, bistandsadvokat for Bendiktsens etterlatte.

Sjøvegan-saken

  • Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet død etter at huset hennes på Sjøvegan i Salangen kommune brant natt til 15. juli 1998.
  • Obduksjonen slo fast at Bendiktsen ikke omkom som følge av brannen, men døde som følge av en rekke knivstikk. Politiet mener at gjerningspersonen deretter satte fyr på huset hennes, høyst sannsynlig i et forsøk på å skjule spor.
  • I løpet av etterforskningen ble over 1900 menn DNA-testet, 1345 personer ble avhørt og det ble gjennomført 3100 rundspørringer.
  • Ingen ble siktet for drapet og i 2003 ble saken henlagt av Riksadvokaten.
  • Fredag 22. juni 2018 ble det kjent at politiet hadde pågrepet en nå 38 år gammel srilankisk mann to dager tidligere, og siktet ham for drap, voldtekt og ildspåsettelse.
  • Mannen befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Gardermoen lufthavn på formiddagen onsdag 20. juni idet han ankom landet.
  • 6. februar i år tok statsadvokaten i Troms og Finnmark ut tiltale mot 38-åringen. Her heter det at han skal ha voldtatt Bendiktsen, drept henne med 13 knivstikk og deretter satt fyr på huset for å skjule forbrytelsen. Mannen nekter straffskyld.
  • Rettssaken mot mannen startet i Nord-Troms tingrett 13. mars i år, og varte i nesten fire uker. Torsdag 24. april falt dommen.

Kilder: Nordlys, VG, NTB

Artikkeltags