Sjøvegan-drapet: Krever 17 års fengsel

RETTSSAK: Konstituert statsadvokat Kirsti Jullum Jensen (til høyre) la ned påstand om 17 års fengsel for den drapstiltalte mannen. Her er hun i samtale med politioverbetjent Katrine Grimnes på rettssakens første dag. Bak er de sakkyndige Tor Arne Hansen og Lars Uhlin-Hansen.

RETTSSAK: Konstituert statsadvokat Kirsti Jullum Jensen (til høyre) la ned påstand om 17 års fengsel for den drapstiltalte mannen. Her er hun i samtale med politioverbetjent Katrine Grimnes på rettssakens første dag. Bak er de sakkyndige Tor Arne Hansen og Lars Uhlin-Hansen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Påtalemyndigheten vil ha 17 års fengsel for mannen som er tiltalt for å ha drept Marie-Louise Bendiktsen (59) i 1998.

DEL

Nordlys: Tre uker etter at Sjøvegan-rettssaken startet, ble det tirsdag holdt prosedyrer i Nord-Troms tingrett. Her la påtalemyndigheten ved konstituert statsadvokat Kirsti Jullum Jensen, ned påstand om 17 års fengsel for mannen som er tiltalt i den snart 21 år gamle drapssaken.

Det skriver NRK.

Strid om alder

I sin prosedyre beskrev hun handlingene mannen er tiltalt for, som så grusomme og brutale at de kvalifiserer til særdeles skjerpende omstendigheter.

Videre fremkom det at påtalemyndigheten mener at mannen er eldre enn det han har utgitt seg for å være. Selv hevder han å være født i 1980, hvilket gjør at han var mindreårig da drapet skjedde. Dokumenter fra hjemlandet Sri Lanka skal imidlertid tyde på at han er født i 1976, skriver NRK.

Nekter skyld

Den tiltalte mannen har nektet straffskyld helt siden han ble pågrepet på Oslo lufthavn i fjor sommer. Samtidig har politiet DNA-funn som knytter ham til avdøde Marie-Louise Bendiktsen. Selv har mannen forklart at det skyldes at de hadde et frivillig, intimt forhold.

Til aktors påstand om fengsel i 17 år, kommer fradrag på 295 dager for utholdt varetektsfengsling.

Hans Roar var første politimann på drapsåstedet. Tirsdag vitnet han i rettssaken – mer enn 20 år senere 

Sjøvegan-drapet

  • Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet død etter at huset hennes på Sjøvegan i Salangen kommune brant natt til 15. juli 1998.
  • Obduksjonen slo fast at Bendiktsen ikke omkom som følge av brannen, men døde etter en rekke knivstikk. Politiet mener at gjerningspersonen deretter satte fyr på huset hennes, høyst sannsynlig i et forsøk på å skjule spor.
  • I løpet av etterforskningen ble over 1900 menn DNA-testet, 1345 personer ble avhørt og det ble gjennomført 3100 rundspørringer.
  • Ingen ble siktet for drapet og i 2003 ble saken henlagt av Riksadvokaten.
  • Fredag 22. juni 2018 ble det kjent at politiet hadde pågrepet en nå 38 år gammel srilankisk mann to dager tidligere, og siktet ham for drap, voldtekt og ildspåsettelse.
  • Mannen befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Gardermoen lufthavn på formiddagen onsdag 20. juni idet han ankom landet.
  • 6. februar i år tok statsadvokaten i Troms og Finnmark ut tiltale mot 38-åringen. Her heter det at han skal ha voldtatt Bendiktsen, drept henne med 13 knivstikk og deretter satt fyr på huset for å skjule forbrytelsen.
  • Det er satt av 18 dager til rettssaken mot mannen, som startet i Nord-Troms tingrett onsdag 13. mars. Han nekter straffskyld.

Kilder: Nordlys, VG,  NTB

Artikkeltags