Gå til sidens hovedinnhold

Skal kutte klimagassutslippene med 30 prosent

Artikkelen er over 1 år gammel

Nordland fylkeskommune skal bli grønnere.

Nordland fylkeskommune har laget et eget klimabudsjett. Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Kirsti Saxi, sier at klimabudsjettet er viktig for å nå målet med redusering av klimagassutslipp.

– Det viser oss omfanget av utslippene og potensielle måter å gjøre kutt i utslippene på. I tillegg har vi med en tiltaksplan med ansvarsfordeling av gjennomføring, uttrykker Saxi.

Ifølge en pressemelding fra fylket har fylkestinget ei målsetting om å redusere fylkeskommunens utslipp med 30 prosent innen 2023.

Dette betegnet fylkesrådet som en stor jobb.

– I årene frem til 2023 må det kuttes enda mer. For målet skal vi nå. Og da er klimaregnskapet og -budsjettet gode å ha. Ei av utfordringene har nettopp vært at vi har manglet nøyaktige tall og oversikt over utslippene våre, sier Saxi.

63 prosent av fylkeskommunens totale klimagassutslipp stammer fra transporttjenester. Målet er å redusere utslippene fra samferdsel med 45 prosent innen 2023. Dette skal gjøres blant annet via elektriske og hybriddrevne ferger. Dette skal sørge for et utslippskutt på 57 prosent. Nye NEX-båter gir kutt på 35 prosent og 15 prosent kutt kommer når elbusser innføres i Bodø.

– Også internt legger vi opp til store kutt innen transport. Vi har på plass gode løsninger som skal bidra til kutt på 30 prosent knyttet til tjenestereiser frem mot 2023, forteller Saxi.

Kommentarer til denne saken