Gå til sidens hovedinnhold

– Det er her det skjer i år

I neste uke er det duket for Márkomeannu:

Artikkelen er over 6 år gammel

På de 16 årene Márkomeannu har blitt arrangert, har mye forandret seg.

Fra en liten endagsfestvival på andre siden av veien ved flyplassen til en flere dagers lang kulturell institusjon 4 kilometer oppe i skauen.

Viktig for barn og unge

– Márkomeannu har alltid vært viktig for den samiske befolkningen i regionen. Spesielt barn og unge, sier produsent Ellen Berit Dalbakk.

Hun er nå ansatt i festivalen, men husker godt den første festivalen, i 1999.

– Den varte kun en dag, og var mye mindre enn Márkomeannu er nå, sier hun.

Festivalen starter torsdag i neste uke, og varer til og med lørdag. Altså fra torsdag 23. juli til og med lørdag 25. juli.

Møtepunkt

– Nå er det veldig mange flere unge som anser seg selv som samer. De har skaffet seg kofte – og de bruker den. Gjerne på Márkomeannu, sier Ellen Berit Dalbakk stolt.

Festivalen er et møtepunkt, både for samer fra både Norge, Sverige, Finland og Russland. Men den skal også være et møtepunkt mellom samene og «alle andre».

Kun samiske artister

– På festivalen har alle som bor i området og regionen mulighet til å lære om kulturen som finnes her. Márkomeannu er en festival for alle, ikke bare samer.

– Det er mange festivaler på sommeren, men det som skiller oss er den klare samiske profilen. Vi er helt unike på den måten. Vi har kun samiske kunstnere, utøvere og artister på programmet, forklarer Ellen Berit Dalbakk.

Nettopp den profilen har gjort Márkomeannu viktig for den samiske befolkningen – i hele regionen.

Greit å være same

– Veldig viktig. Den har vist, og viser, at det er greit å være same. Og forbinde det å være same med noe positivt. Nå er Márkomeannu en del av den andre generasjonen som vokser opp med en stolthet rundt det samiske, sier Ellen Berit Dalbakk.

Festivalen er på ei gresslette ved Myrnes.

For å komme fram er det en avkjørsel 500 meter før du kommer til Evenes flyplass, på vei fra Narvik.

Fra E10 er det 4 kilometer opp i skogen.

Rigger fra ingenting

– Vi har festivalen på en arena som vanligvis ikke er en arena. Vi satt opp ei scenebygning noen år tilbake, men ellers er det bare ei gresslette der, og alt vi skal bruke må settes opp.

Denne uken og helga er de i fullt sving med å rigge opp alt som trengs, før gjennomføringsstaben kommer i neste uke for å fullføre arbeidet.

– I år har vi hatt forhåndssalg med litt lavere priser, og vi har solgt noen billetter. Men det store flertallet bestemmer seg tett inntil festivalen, og kjøper billett ved inngangen.

2.500 besøkende

Det har ikke skjedd at festivalen har blitt utsolgt, og festivalledelsen tror ikke det blir å skje i år heller.

Uten at de er spesielt bekymret.

- Publikumstallet har vært på rundt 2.500 besøkende de siste årene. Og det er en ganske fin mengde folk. Vi har plass til enda flere, men vi kan ikke vokse uten stopp heller. Festivalen arrangeres på et vernet museumsområde, og det må vi ta hensyn til, sier Ellen Berit Dalbakk.

Márkomeannu har godt med frivillige for å få festivalen til å gå rundt, men de tar fortsatt imot søknader.

– Vi mangler et par stykker, spesielt til lørdag kveld.

– Hvorfor folk skal komme på Márkomeannu? Det er jo her det skjer. Den beste helga i løpet av hele året, for alt og alle. Vi er så fornøyd med programmet, og har så mange artister, skryter Marita Kristin Eilertsen, festivalleder.

Blant artistene er:

Jon Henrik Fjällgren, Sofia Jannok, Kitok, Ylva, Ailu Valle, Ivvár og mange flere.

Egen del for barna

Fredag og lørdag er det eget program for barn, og det er også en egen festivalcamp for familier.

– Familiecampen er atskilt fra festivalcampen, og der vil det være stille på kvelden, sier Ellen Berit Dalbakk, produsent for Márkomeannu.

Både fredag og lørdag vil det være dudji-stasjoner for barna, og det vil være aktiviteter og leker i løpet av dagen.

Det vil også være et kurs for nordsamisk på 1-2-3, og foreldrene er invitert til å være med.

Også de aller minste barna får sin egen programdel, som arrangeres på fredagen i neste uke, og vil være tilpasset barn fra 0-6 år.

– For mange barn er Mánáidmeannu det første møtet med Márkomeannu. De skal tas vare på, og prioriteres høyt, sier festivalleder Marita Kristin Eilertsen.

Kommentarer til denne saken