Derfor skriver vi om skatt

PÅ PLASS: Christian Senning Andersen

PÅ PLASS: Christian Senning Andersen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fremover kan ikke la sin journalistikk styres av hva som er populært eller behagelig.

I dagens avis trykker vi skattetallene for 2015 på innbyggere i kommunene Fremover dekker. Diskusjonene som pleier å komme i kjølvannet av avisenes publisering av disse listene, er nesten like gamle som selv praksisen. Det er slettes ikke alle som mener det er riktig å publisere topplister som viser hvem som tjener mest, hvem som har høyest formue og ikke minst hvem som skatter mest i kommunene.

Lokalavisen Bygdeposten i Buskerud sier de lytter til folket når de lar være å publisere skattelistene. Før dem har andre norske aviser latt være å publisere listene. Det er en problematisk utvikling. Hvordan kan en avis forsvare å styre unna journalistikk noen av deres lesere ikke ønsker? Det finnes utallige eksempler på saker avisene har skrevet som har skapt både leserstorm, injurieanklager og PFU-klager. I de aller fleste tilfellene er jeg overbevist om at avisenes journalister og redaktører har visst at saken de er i ferd med å trykke ikke vil falle i god jord hos alle. Likevel publiserer de sakene, fordi det er en av avisenes oppgaver å sørge for åpenhet rundt forhold som kan få konsekvenser for ditt og mitt liv.

Hadde avisene latt seg styre av hva folk flest synes avisen skal skrive om, er det mange saker som hadde vært tiet i hjel. Det ville norske redaktører aldri tillatt, men med skattelistene er det tydeligvis annerledes. Det til tross for at det en publisering av skattelistene nettopp gjør, er å sikre åpenhet rundt forhold som kan få konsekvenser for andre.

Det norske samfunnet fungerer tross alt ganske godt, og mye av grunnen til det er at vi har åpenhet. Den åpenheten publisering av skattelistene representerer, er blant annet med på å avdekke lønnsskjevheter mellom yrkesgrupper og kjønn. Det gir dessuten en gjennomsiktighet som kan være med på å hindre skatteunndragelser, for å nevne et par eksempler.

Et av argumentene imot publisering av skattelistene, er at de inneholder feil. Nei, skattetallene forteller ikke alt i seg selv. Det er også derfor det er journalister som bearbeider listene og lager journalistikk på det. For bak uforklarlige skattetall, kan det ligge gode forklaringer. Forklaringer som fortjener å komme opp i dagen. For på den ene siden å sikre åpenhet, på den andre siden for å dempe eller forhindre spekulasjoner og sladder som oppstår når tallene får stå for seg selv slik de gjør når du søker på Skatteetatens sider.

Et av avisenes viktigste oppdrag, er å sikre innsyn og åpenhet. Derfor skriver Fremover om skatt også i år.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken