Disse mastene har stått ubrukt i vel 40 år - nå skal de bort

FORLATT: De gamle høyspentmastene har stått og forfalt helt siden anleggstiden i Skjomen. Yngvar Glad raser, men Statkraft bekrefter at de skal bort. Foto: Privat.

FORLATT: De gamle høyspentmastene har stått og forfalt helt siden anleggstiden i Skjomen. Yngvar Glad raser, men Statkraft bekrefter at de skal bort. Foto: Privat.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

På 60- og 70-tallet var det stor anleggsvirksomhet i Skjomen. Dette trengtes det også elektrisitet til. Mastene som førte strømmen ble imidlertid ikke fjernet da de var ferdige med arbeidet. Heller ikke nå er de fjernet og tidens tann har satt sitt preg på dem. Noe som gjør Yngvar Glad ganske lite glad.

– Det er et hav av høyspentlinjer som bare ligger der, de er ikke tilsluttet noe. Det er wirer som ligger kveilet opp og mastene kan når tid som helst velte over, sier en oppgitt Glad.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Midt i naturen

Mastene det er snakk om er plassert i området ved den innerste delen av Skjomen Golfpark. Ved et punkt skal mastene strekke seg over elva. Yngvar Glad bor på Elvegård i Skjomen og går mye tur i området. Han frykter for hva som kan skje om de ikke blir ryddet opp.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

– Det er jo ingen som driver ettersyn når noe gjøres her. Slik har det vært i alle år. Det er noen som bare tror de kan gjøre nøyaktig slik de vil. Det blir aldri kontrollert i ettertid, sier en rasende Glad.

Egenkontroll

Elvegårdsbeboeren mener systemet med å stole på egenkontroll ikke fungerer.

Statnett driver nå å bygger ny høyspentlinje og Yngvar fortviler også over deres arbeid.

– De har jo også saget masse trær som bare blir liggende, oppgir Glad.

Mannen sier han har kontaktet Statkraft, Statnett, NVE og vurderer å ta det til Miljødirektoratet.

Skal bort

Kraftverksjef i Skjomen, Ole Christian Povenius, er klar på at mastene, de skal bort.

– Vi begynte allerede i fjor og mer skal gjøres nå. Det er så lenge siden disse ble bygd så jeg vet ikke hvem som sto bak det eller hva som var planen da, men nå kan jeg fortelle at de skal fjernes, bekrefter Povenius.

Saken fortsetter under bildet.

Hvor lang det vil ta kan han ikke si noe konkret om, annet enn at han håper det er borte i løpet av et par år.

– Vi har mange ting vi prioriterer før dette. Det er mye arbeid, slik at det vil ta tid. Vi skal fjerne det innimellom annet arbeid, sier Povenius.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Artikkeltags