Tirsdag morgen var det fortsatt 22 skogbranner i Sverige, ifølge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Fortsatt er de største skogbrannene i Västernorrland, Gävleborg, Jämtland og Dalarna. Også i de nordligste delene av Sverige, Norrbotten, har det vært mange skogbranner.

SVT skriver at flere skogbranner er startet etter uforsiktig omgang med spritkjøkken (stormkjøkken) Det er snakk om vandrere i fjellet som enten ikke har brydd seg, tenkt seg nok om eller som ikke har vært klar over faren. I flere svenske fylker gjelder bålforbud. På flere steder langs den populære Kungsleden er det satt opp informasjon om de rådende forhold. De som jobber i de svenske fjellene forsøker nå å informere folk om farene.

– Det er mange som ikke tenker på at det blir veldig varmt under et spritkjøkken for eksempel. Vi har allerede slukket fire små gressbranner som har startet etter at man har fyrt med spritkjøkken.

Det forteller Lisa Utsi Sarri til SVT, som driver Enoks restaurant ved innsjøen Láddjujávri i Kiruna kommune.

På fredag ble en av brannene så store at et helikopter måtte «vannbombe» brannen. Restauranteieren sier at det er folk som har vært ute i fjellene i ukevis, og som kanskje ikke har fått med seg informasjonen om skogbrannfaren.

Til slutt minner hun om at spriktkjøkken skal brukes når det står på grus eller stein, nettopp for å unngå brann.