Flere skoler i Nordland har mottatt trusler

Ingen av truslene er vurdert som reelle, står det i ei pressemelding fra fylkeskommunen, etter at fire skoler i Nordland har fått trusler om skoleskyting.

DEL

– Det siste døgnet har det kommet trusler om skoleskyting mot fire videregående skoler i Nordland. Alle truslene har kommet via kanaler på Internett. Skolene har fått beskjed om at det ikke er noe som tyder på at truslene er reelle, skriver kommunikasjonssjef Anna Brandal i ei pressemelding fra Nordland fylkeskommune tirsdag ettermiddag.

Bodø, Aust-Lofoten, Vest-Lofoten og Mosjøen videregående skoler er de fire skolene som har mottatt trusler, ifølge pressemeldinga.

Narvik videregående skole er ikke nevnt.

– Sikkerhetssjefen i Nordland fylkeskommune har vært i møte med politiet i dag, og både Nordland politidistrikt og lokalt politi har hatt veldig god dialog med oss og hver enkelt skole. Tilbakemeldingene vi har fått har gjort oss trygge på at vi kan fortsette med ordinær undervisning ved skolene, sier utdanningssjef i Nordland, Nina Ellingsen Høiskar, ifølge pressemeldinga.

Politiet i Nordland var på plass på flere skoler tirsdag, noe de betegner som et trygghetsskapende tiltak, skriver NTB.

Over hele landet

Ifølge Dagbladet skal det ha vært 11 trusler om skoleskyting tirsdag. Avisa viser dessuten til ei pressemelding fra Sør-Vest politidistrikt, der det kommer fram at det har kommet inn en rekke trusler om skoleskyting over hele landet den siste tida.

– Politiet ser svært alvorlige på disse truslene. Hver hendelse blir håndtert og vurdert separat. Det pågår etterretning, både lokalt og nasjonalt, for å finne ut hvem som står bak, sier stabssjef i Sør-Vest politidistrikt, Håkon Strand til Dagbladet.

Avisa Nordland siterer den samme pressemeldinga, der Strand er sitert på følgende:

– Vi har en formening om hvilken gruppering som står bak truslene, og hva motivet deres er, og vi ser at mange av truslene følger det samme mønsteret.

Mandag kveld mottok Bardufoss videregående skole trusler på Instagram, skriver Folkebladet. I Vestland har to skoler fått trusler, ifølge Bergens Tidende. Til Jærbladet opplyser politiet at skoler i Sør-Vest politidistrikt har mottatt 13 trusler mot skoler i sitt område.

190 trusler på to uker

Flere aviser skriver at norske skoler har fått 190 trusler om skoleskyting de siste to ukene, og viser til pressemeldinga fra Sør-Vest politidistrikt. Pressemeldinga fra Nordland fylkeskommune viser til den samme, og skriver at antallet er oppe i 190 siden juli i fjor, men at det i januar har vært «ekstra mange».

Utdanningssjef i Nordland, Nina Ellingsen Høiskar tar ifølge pressemeldinga truslene alvorlig, selv om de ikke vurderes som reelle.

– Vi stoler på politiets vurderinger. Når det skulle vise seg nødvendig, tar den enkelte rektor kontakt med elever og de tilsatte ved skolen, slik skolenes varslingsrutiner tilsier. Denne vurderingen vil gjøres i samråd med politiet, siteres hun på.

Artikkeltags